Stocarea aerului comprimat: 3 reguli de bază

Sursă foto: Shutterstock.com

Rolul principal al recipientelor de aer comprimat este, așa cum probabil ai ghicit deja, să te ajute să stochezi temporar aerul comprimat. Te poți gândi la un recipient de aer comprimat ca la bateria pentru sistemul tău de aer comprimat, cu excepția faptului că stochează aer în loc de energie. Acest aer poate fi folosit pentru a alimenta echipamente diverse pentru o perioadă scurtă de timp (până la 30 de secunde), așa cum sunt mașina de sablat sau un colector de praf. 

Aerul din recipient este disponibil chiar și atunci când compresorul nu funcționează. Stocarea aerului comprimat te ajută să reduci solicitarea bruscă a compresorului de aer, prelungind viața acestuia. Folosirea unui rezervor de aer comprimat îți permite, de asemenea, să utilizezi un compresor cu mai puțini cai putere pentru a duce până la capăt task-uri solicitante în ce privește puterea necesară.

De ce să delimitezi zona de depozitare a recipientelor de aer comprimat?

Recipientele de aer comprimat trebuie stocate într-o locație în care sunt protejate de temperaturi extreme și de umezeala care poate duce la apariția ruginii. Un recipient de aer comprimat generează căldură, întrucât aerul intră în rezervor la temperaturi înalte. Pe măsură ce se răcește, recipientul radiază căldură.  Acest lucru poate avea un impact negativ asupra procesului de producție în cazul în care este sensibil la căldură, de aceea este important să depozitezi recipientele de aer comprimat într-un spațiu special delimitat pentru acest lucru. Nu doar atât, dar recipientele de aer comprimat pot supralicita sistemul de climatizare din zona în care sunt depozitate.

De ce nu e indicat să depozitezi aer comprimat la exterior?

Stocarea aerului comprimat afară este potrivită doar pentru climele care nu au ierni friguroase, astfel încât temperaturile nu scad în nicio parte din an sub 0 grade Celsius. Atunci când această limită este depășită, recipientele de aer comprimat pot îngheța și chiar se pot fisura. De aceea, în România, este indicată păstrarea recipientelor de aer comprimat la interior.

În cazul în care clima o permite, iar recipientele sunt stocate la exterior, acestea au nevoie de inspecții frecvente care să monitorizeze semnele de rugină. Dacă apar astfel de probleme, ele trebuie rezolvate imediat pentru a putea menține integritatea rezervorului.

De ce este bine ca rezervele de aer uscat să fie duble față de cele de aer umed?

Atunci când achiziționezi recipiente de aer comprimat, este posibil să fii întrebat dacă îți dorești stocarea de aer comprimat umed sau uscat. Nu există nicio diferență între construcția sau designul rezervorului, diferența dintre cele două tipuri de aer fiind dată de locul în care recipientele se află în sistemul tău de comprimare a aerului.

Recipientele de aer comprimat umed se află înaintea sistemului de uscare a aerului (înainte de uscătorul prin adsorbție, spre exemplu), în vreme ce recipientele uscate se află în continuarea acestui sistem, înmagazinând aerul care a fost uscat și filtrat.

Pentru majoritatea aplicațiilor, raportul ideal intre aerul umed și aerul uscat este de ½. Astfel, din cantitatea totală de aer comprimat, o treime va fi umed, iar două treimi va fi uscat. Spre exemplu, dacă ai o capacitate totală de 1200 de litri de aer comprimat, este indicat ca 800 de litri să fie uscat, în vreme ce 400 de litri să fie umed. Aerul uscat are nevoie să fie mai mult decât aerul umed pentru a minimiza riscul de a suprasolicita uscătorul de adsorbție în timpul perioadelor de folosire intensă.

Excepție de la această regulă fac aplicațiile care folosesc un flux de aer constant, fără fluctuații în ce privește presiunea aerului folosit. În acest caz nu este nevoie de stocarea aerului umed. Acest lucru se întâmplă, de regulă, în fabricarea robotizată, pentru că fluxul de aer necesar este constant și predictibil.

Stocarea aerului comprimat este important să se realizeze într-o zonă special delimitată, astfel încât să procesele de producție să nu fie afectate termic. De asemenea, aerul comprimat trebuie depozitat la interior, pentru a evita înghețul care poate compromite integritatea recipientelor, ducând chiar la accidente. Nu în ultimul rând, asigură-te că rezervele de aer uscat sunt de două ori mai mari decât cele de aer umed! Ia în calcul toate aceste lucruri și vei reduce cu succes solicitarea bruscă a compresorului de aer, prelungind durata de viață a acestui echipament.