Ce conține pâinea noastră cea de toate zilele

Asociația InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor membra cu drepturi depline in Consumers International, a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România.

50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori:

  • România Hypermarche SA
  • Auchan România SA
  • Carrefour România SA
  • Lidl Discount SRL
  • Frontera Trading SRL
  • Grewe SRL
  • Karamolegos Bakery România SA
  • Dobrogea Grup S.A.
  • C. Boromir Ind S.R.L.
  • Oltina Impex Prod Com S.R.L.
  • Velrom S.R.L.
  • Smart Food Solutions S.R.L.
  • Vel Pitar SA

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:

Doar  26%  afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

  • Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
  • Amestec panificație într-o proporție cuprindă între 7 și 69.4% din compoziție.

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

    • 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compoziție
    • 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%

4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Din punct de vedere al tipului de faina:44% menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea:

    • Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
    • Făina de tip 1250 se regăsește în compoziția a 22, 72% din produse;
    • Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
    • Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
    • Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.
  • Din punct de vedere al pasteurizării:
    • 16% din produse au menționat ca sunt pasteurizate.
  • Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientelelor principale:
    • 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Conform datelor culese, 66 % din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. In articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Union”.

De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.”

  • Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

    50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

    Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

    8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
    4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
    14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
    24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
    50% din produse nu au în compoziție E-uri.

    Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

    60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
    48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
    40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).
    Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine

    Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

    Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
    Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
    Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
    2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor
    Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
    Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
    Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g

    Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri:

    Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0,22g si 7g
    2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regăsesc sau nu zaharuri în compoziția lor
    Cantitatea de sare este cuprinsă între 0,1g si 2.3g
    2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare

     

    Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

    M. S.

 

Leave a Comment