Agentia Nationala de Integritate (ANI) face cunoscut ca, in urma procedurilor de evaluare, la nivelul judetului Salaj, patru consilieri (trei judeteni si unul municipal) se afla in incompatibilitate sau in conflict de interese. Raportul ANI se bazeaza pe o analiza la nivelul administratiei publice locale, facuta in perioada septembrie 2011 – februarie 2012, cu scopul identificarii potentialelor conflicte de interese si a starilor de incompatibilitate. Lipsa de transparenta a procesului decizional pe plan local, coroborata cu nivelul scazut de acces la informatii de interes public al majoritatii locuitorilor din mediul urban si rural reprezinta factori destabilizatori la adresa societatii romanesti. Unul dintre principalii factori corozivi ai imaginii autoritatilor locale si a perceptiei acestora de catre populatie este reprezentat de nenumarate cazuri aduse la cunostinta opiniei publice de catre mass-media, de alesi locali care desfasoara activitati economice cu administratia publica locala, exercitandu-si influenta, formal sau informal, din calitatea de alesi locali. Astfel, s-a ajuns la acceptarea generala de catre opinia publica a ideii ca alesii locali se imbogatesc rapid prin dezvoltarea relatiilor de natura comerciala cu institutiile in cadrul carora isi desfasoara activitatea, cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese si al incompatibilitatilor. Aceasta situatie a condus la necesitatea abordarii conflictelor de interese in plan preventiv, sustine ANI intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.
Consilierul ce se afla in capul listei cu neregului descoperite este consilierul local Zalau, Simona Dan Trif (PSD), despre care ANI sustine ca a incheiat cu institutii subordonate Consiliului Local Zalau sase contracte de furnizare produse lactate, in cuantum de 344.460 lei. Aceeasi sursa arata in dreptul consilierului municipal doua facturi de achizitii directe – produse lactate – in cuantum de 381 lei.
Primul dintre consilierii judeteni, descoperiti cu probleme de ANI, este Gavril Biris (PSD). Agentia sustine ca alesul salajean a incheiat patru contracte de prestari servicii in domeniul transporturilor cu o institutie subordonata Consiliului Judetean, realizand astfel un beneficiu de 30.512 lei. Astfel, ANI arata ca Gavril Biris se face vinovat de conflict de interese penal, incompatibilitate si fals in declaratii. Contactat, Gavril Biris sustine ca semnatura sa nu apare pe niciun contract, asa ca, pentru a face alte declaratii, asteapta mai multe informatii cu privire la comunicatul ANI. Eu nu am incheiat niciun contract cu institutii subordonate Consiliului Judetean. Nicaieri nu apare semnatura mea, tine sa sublinieze consilierul judetean.
Evaluarea ANI il readuce in prim-planul opiniei publice pe fostul consilier judetean Alexandru Serban (PSD), care in urma incheierii unui contract de prestari servicii in domeniul perfectionarii profesionale cu o institutie subordonata Consiliului Judetean este acuzat de aceleasi abateri ca si colegul sau. Beneficiul patrimonial cu care Alexandru Serban s-a imbogatit de pe urma acestui contract se ridica la 5.844 de lei.
Nici fostul consilier judetean Ioan Mocan (demisionar din PDL) nu a scapat de ochiul ANI, acesta fiind acuzat de conflict de interese si incompatibilitate, dupa ce a incheiat un contract de prestari servicii in domeniul transportului cu o institutie subordonata Consiliului Judetean. Prin acest contract, Ioan Mocan a realizat un beneficiu patrimonial de 649 de lei.
ANI a sesizat deja organele in drept cu privire la posibila savarsire a infractiunilor de conflict de interese, fals in declaratii, precum si a unor infractiuni asimilate faptelor de coruptie. In plus, Agentia a inceput demersul pentru anularea contractelor care au fost incheiate prin incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste constatarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala si al incompatibilitatii, in cazul celor trei consilieri judeteni, Consiliul Judetean Salaj face urmatoarele precizari: in conformitate cu prevederile legii 176/ 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, procedurile de evaluare ale ANI au la baza declaratiile de avere si de interese ale fiecarui consilier judetean; in urma procesului de evaluare, ANI intocmeste un raport de evaluare, solicitand totodata un punct de vedere persoanelor in cauza, concluziile raportului fiind comunicate in termen de cinci zile de la finalizare celor care au facut obiectul evaluarii si, dupa caz, organelor judiciare sau administrative (Consiliul Judetean, in acest caz) competente; pana in prezent, Consiliului Judetean Salaj nu i-a fost comunicat un astfel de raport de evaluare prin care sa fie solicitata luarea unor masuri disciplinare impotriva consilierilor judeteni in cauza, pentru presupusa incalcare a regimului juridic al conflictului de interese si al incompatibilitatii; potrivit legii, fiecare dintre cele trei persoane vizate are posibilitatea sa conteste raportul de evaluare in termen de 15 zile de la comunicare, la instanta de contencios administrativ.
Fata de cele mai sus mentionate, Consiliul Judetean nu are cunostinta despre natura faptelor ce li se imputa celor trei actuali si fosti consilieri judeteni, procedura de evaluare implicand doar persoanele mentionate si ANI. Eventuala existenta a unor incalcari ale regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala si al incompatibilitatii poate fi stabilita doar de catre organele judiciare competente, se arata intr-un comunicat remis in cursul zilei de ieri de Consiliul Judetean.