Se apropie ora 17:00 într-o zi de joi, iar colegii de muncă anunță că se îndreaptă cu toții spre barul local pentru happy hour. Ideea sună foarte bine. După zile lungi petrecute la birou, stresați pentru a finaliza proiecte și a respecta termenele limită, poate fi plăcut să vă relaxați cu câteva shoturi de tequila și să vă distrați puțin. Evenimentele sociale de la locul de muncă (cum ar fi o petrecere de sărbători) pot fi o modalitate excelentă de a vă cunoaște mai bine colegii și chiar de a forma legături de durată, care se extind în afara biroului.
Cu toate acestea, există întotdeauna pericolul de a vă lăsa să vă dezlănțuiți un pic prea mult cu acea tequila.
Cheia, desigur, este să evitați să deveniți colegul care devine infam pentru că exagerează la evenimentul social de la locul de muncă. Asigurați-vă că numele dumneavoastră – și reputația profesională – sunt cunoscute pentru mai mult decât atât.
Este corect să spunem că nici măcar nu v-ați gândit vreodată la această posibilitate, deoarece nu v-ați pierde niciodată controlul la un eveniment de la locul de muncă sau în fața colegilor dumneavoastră.
Dar a doua zi, vă treziți cu o durere de cap puternică și amintiri încețoșate de shoturi de tequila. Sunteți încă pe jumătate îmbrăcată din noaptea precedentă, cu machiajul întins. Nu vă amintiți totul, dar știți că ați depășit limita.
Atunci când ați depășit deja limita, ce puteți face pentru a vă recupera și pentru a vă repara reputația profesională? Iată câțiva pași de urmat imediat după ce ați făcut un pas greșit:
1. Cereți părerea unui prieten de încredere de la locul de muncă.
Amintirile vă sunt neclare și sunteți deja jenat – cereți-i îndrumarea pentru a evita să exagerați situația. Poate că ați fost puțin neglijent și chiar enervant – dar acest lucru poate fi iertat și uitat. Cu toate acestea, dacă v-ați comportat cu adevărat foarte urât, atunci trebuie să vă asumați acest lucru; a nu vă recunoaște greșeala nu este o opțiune.
2. Fiți proactiv și abordați-vă mai întâi șeful.
Dacă comportamentul dvs. a fost cu adevărat nepotrivit, veți dori să-i explicați situația (indiferent dacă a fost prezent sau nu), astfel încât să nu o audă de la altcineva. Sigur, este greu să vă înghițiți mândria și jena, dar abordarea șefului înainte ca ea/el să știe vă pune în controlul conversației.
Planificați din timp și solicitați o întâlnire oficială. Faceți acest lucru cât mai curând posibil după incident. Ultimul lucru pe care vi-l doriți este ca șeful să vă folosească drept exemplu de ce nu trebuie să faceți, dacă află despre comportamentul dvs. de la altcineva în afară de dvs.
3. Arătați-vă remușcările și cereți-vă scuze.
Pare destul de simplu, dar trebuie să vă exprimați remușcările și să vă cereți scuze temeinic. Trebuie să fiți sincer și autentic, altfel scuzele vor fi inutile. Nu găsiți scuze pentru comportamentul dumneavoastră și asumați-vă întreaga responsabilitate pentru acțiunile dumneavoastră. Puncte bonus dacă puteți explica un plan propriu de acțiune corectivă cu privire la modul în care să evitați ca acest lucru să se mai întâmple în viitor.
4. Cereți scuze colegilor, dacă este cazul.
Fiți clar, concis și direct. Evitați să prelungiți conversația prea mult timp, deoarece nu poate decât să provoace și mai multă jenă pentru toate părțile implicate.
5. Nu vă încălcați promisiunea.
Este inutil să mai spunem: nu beți la viitoarele evenimente în viitorul foarte apropiat. Și, dacă vă decideți să beți, asigurați-vă că aveți alături de dvs. acel prieten de încredere de la locul de muncă, pentru a vă asigura că respectați linia a ceea ce este adecvat și ceea ce nu este. (Evitați tequila, cu siguranță.)
Țineți cont de faptul că, chiar și cu scuze sincere, este posibil ca șeful și colegii dvs. să nu fie prea încântați de scuzele dvs. Unii angajatori au o politică de toleranță zero. Dacă nu acceptă imediat, cereți-vă scuze din nou și întrebați ce puteți face pentru a îndrepta lucrurile. Indiferent de răspunsul lor, planificați să depuneți eforturi atât pe plan profesional, cât și personal pentru a vă repara greșeala.