Dacă ești băutor de cafea și preferi gustul unei cafele gustoase atunci sigur știi că prin felul cum se face cafeaua la ibric, la filtru sau espressor rămâne în urma fiecărei cafele, zaț. Acesta poate fi refolosit pentru diverse lucruri care îți pot fi de folos.
Având în vedere că acesta poate fi întrebuințat de la cosmetică la îngrășământ pentru plante sau odorizant ar fi păcat să îl arunci.
Iată pentru ce îl mai poți folosi și cum se păstrează în funcție de te vei decide să faci cu el.
- În cosmetică pentru exfolierea pielii – ajută la îndepărtarea pielii moarte sau a murdăriei;
- Reduce aspectul celulitei – poate ajuta la descompunerea grăsimii care dă aspectul de coajă de portocală și crește fluxul sanguin;
- Pe post de scruber pentru curățarea suprafețelor din casă – având o textură abrazivă acesta va îndepărta depunerile de pe suprafețe;
- Fertilizant – acesta conține minerale esențiale precum azot, calciu, potasiu, fosfor, magneziu și crom care ajută la creșterea plantelor;
- Compost pentru plante sau grădină – ajută la reținerea nutrienților și a apei;
- Îndepărtează mustele, țânțarii sau alte insecte prin simpla împrăștiere a lui în zonele dorite;
- Pe post de odorizant natural care elimină mirosurile neplăcute – conține azot care ajută la eliminarea mirosului neplăcut;
- Ca și colorant natural – zațul uscat și reumezit poate fi folosit pe post de vopsea ca și colorant pentru textile, in, hârie.
- Curățarea șemineului – prin punerea zațului peste cenușă o face mai ușor de curățat dar evită si împrăștierea acesteia;
- Frăgezirea cărnii – cafeaua conține acizi și enzime naturale care poate fi folosit atât frecarea bucății de carne sau ca și crustă la gătitul cărnii.
- Creșterea părului – exfoliază scalpul și stimulează creșterea părului;
- Repară zgârieturile de pe mobilă – se face o pastă din zaț uscat și apă și se aplică pe zgârietură cu o cârpă de bumbac. După 5 minute se șterge cu o cârpă moale.
- Reduce cearcănele – cafeaua are proprietăți antiinflamatorii iar antioxidantii din cafea ajută la păstrarea aspectului tânăr al pielii.
Pentru că în anumite condiții de păstrare zațul trebuie folosit uscat și nu umed iar acesta nu poate fi păstrat așa, trebuie uscat și depozitat în mod corespunzător ca să te poți bucura de beneficiile aduse.
Uscarea acestuia se poate face în două modalități: fie prin uscare în aer liber, la soare, fie în cuptor dacă nu este sezon de vară.
Uscarea previne crearea unui mediu nociv, propice pentru dezvoltarea bacteriilor, mucegaiului sau ciupercilor dar și mirosurile neplăcute sau modificarea culorii.
Înainte de a folosi zațul de cafea pentru uz cosmetic, asigură-te că acesta a fost uscat pentru a nu face mai mult rău decât bine pielii tale și mai ales dacă îți dorești să îl păstrezi mai mult timp.
Pentru a usca zațul de cafea la soare tot ce ai nevoie este o tavă sau un recipient mai larg, un ziar sau o revistă și evident, lumină solară. Avantajul acestei metode este că nu necesită supraveghere cât timp durează procesul.
Acesta va sta așezat în bătaia soarelui între 2-4 zile, în funcție de anotimp. Pune ziarul în tava sau recipientul ales și toarnă o cantitate de zaț de aproximativ 4-5 cm grosime apoi lasă-l să se usuce.
Pentru a usca zațul în cuptor ai nevoie de o tavă de copt și hârtie de copt. Temperatura cuptorului nu trebuie să depășească 200 de grade și acesta trebuie supravegheat și amestecat din jumătate în jumătate de oră până la uscarea completă. Zațul trebuie să își păstreze culoarea frumoasă și nu să se ardă sau să devină negru.
Păstrarea zațului odată se va face în locuri ferite de umiditate, la temperatura camerei și chiar într-un loc întunecat.
Dacă zațul de cafea a fost uscat și depozitat în mod corespunzător acesta poate fi păstrat chiar și 2 ani de la uscare, cu mențiunea de a-l verifica periodic, pentru a te asigura că este complet uscat și în condiții bune.