Inconstienta unor salajeni nu are limita! In ciuda avertismentelor date cu privire la incendierea terenurilor pentru curatirea acestora de vegetatia uscata, la acest sfarsit de saptamana, pompierii militari au fost solicitati de 14 ori pentru a stinge flacarile scapate de sub control pe terenurile din mai multe localitati din judet. Printre pagubele rezultate se numara nu mai putin de 2.500 de meri si pruni mistuiti de flacari si circa 74 de hectare de teren arse. Iar lista continua.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, in intervalul 9-11 martie, pompierii au fost solicitati sa intervina la 14 incendii izbucnite la vegetatia uscata si scapate de sub control. Echipajele au intervenit in mai multe localitati din judet, respectiv: Plopis, Halmasd, Ip, Racas, Hida, Mirsid, Chendremal, Sarmasag, Dabaceni, Bilghezd si Simleu Silvaniei.
Desi pompierii au intervenit prompt la solicitari, in incendii s-au inregistrat pagube insemnate. Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, vant puternic, incendiile au scapat de sub control si s-au extins la vecinatati, amenintand sa cuprinda livezile de pomi fructiferi sau fondul forestier din apropiere. Chiar si asa, s-au inregistrat pierderi materiale insemnate, provocate de arderi necontrolate: 74 de hectare de vegetatie uscata, 2.500 de pomi fructiferi, cateva hectare de vita-de-vie, o livada de puieti de salcam, garduri de la gradini, a declarat purtatorul de cuvant.
In pofida numarului extrem de ridicat de incendii inregistrat la finele saptamanii trecute, pompierii nu au gasit, inca, persoanele care se fac vinovate de izbucnirea acestor arderi necontrolate.
Cadrele ISU Salaj atrag atentia populatiei sa respecte minimele masuri de prevenire a incendiilor. Arderea miristii, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicita de la primaria de domiciliu, iar emiterea lui se face prin grija primarului de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens. Focul nu trebuie lasat nesupravegheat, iar, la plecare, este obligatoriu asigurarea ca acesta a fost stins. Totodata, nu trebuie executate aceste lucrari de igienizare in conditii de vant.