Mai multe case vechi, unele adevărate comori arhitecturale, simple, cu elemente specifice comunităților în care au fost construite, au fost salvate și puse în valoare grație unui proiect elaborat și coordonat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Exemple concrete în acest sens sunt casele din colecția Ligiei Pop din Iaz, Casa-muzeu din Cizer, Casa lui Fănuță din Cizer, Casa tradițională din Doh, dar și o casă din localitatea Ciumărna.
Proiectul cultural „Traseele caselor tradiționale sălăjene”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica, a ajuns la final și a fost prezentat astăzi într-o conferință de presă susținută de managerul CCAJS, Daniel Săuca. „Traseele caselor tradiționale sălăjene” s-a derulat în perioada aprilie – noiembrie 2021 și este primul demers în domeniul moștenirii culturale tradiționale care promovează un program de cooperare pe termen lung între proprietarii privați de patrimoniu și o autoritate sau instituție publică. Practic, prin intermediul acestui proiect, se demonstrează că o instituție publică din domeniul culturii își poate asuma îndrumarea metodologică și de specialitate pentru conservarea corectă a patrimoniului cultural aflat în proprietate privată, împreună cu promovarea integrată a acestuia, ca resursă comunitară de prim rang. Instituția publică oferă o viziune de ansamblu și autoritatea expertizei de specialitate, punând în valoare, în același timp inițiativa privată, conform managerului Daniel Săuca
Cultură, da, se poate!
„Obiectivul general al proiectului a fost creșterea contribuției resurselor cultural-turistice la atractivitatea economică a mediului rural sălăjean. Prin acest proiect s-a urmărit să se demonstreze că inițiativele de conservare a resurselor culturale tradiționale pot reprezenta o soluție realistă pentru dificultățile economice ale comunităților rurale aflate la distanță de oportunitățile dezvoltării industriale sau ale noilor tehnologii. Turismul cultural și rural poate genera o anumită creștere economică în condițiile în care acesta oferă un produs integrat, care să fie perceput ca un complex divers și interesant. Prezența unor case tradiționale ca obiective de interes turistic generează dezvoltarea și a altor inițiative antreprenoriale în producția de suveniruri, alimentația publică, producerea și comercializarea de produse alimentare bio, în agricultura țărănească”, a mai spus Daniel Săuca. Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele: cinci trasee turistice în județul Sălaj; 13 case tradiționale descrise și incluse în traseele turistice; o pagină web interactivă de prezentare a traseelor turistice (https://case.traditiisalajene.ro); o aplicație mobilă de prezentare a traseelor turistice, care poate fi descărcată, atât de pe pagina web a proiectului, cât și de pe serviciul Google Play; – realizarea de materiale informative de promovare: o hartă tipărită în 1000 de exemplare, o broșură de prezentare în 1000 de exemplare, un pliant de promovare în 1000 de exemplare, flyere de promovare în 4151 exemplare, un panou de semnalizare al proiectului la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, 13 panouri de semnalizare ale proiectului la casele tradiționale; o pagină Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/casesalaj); un cont Instagram al proiectului (https://www.instagram.com/caselesalajului) și două sesiuni de instruire pentru proprietarii de case tradiționale. „Traseele caselor tradiționale sălăjene” este un proiect cultural implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica, fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în aria tematică Patrimoniu Cultural Material.
„Harta Cântului Sălăjean”, la final
Și proiectul cultural „Harta Cântului Sălăjean”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a ajuns la final. „Harta Cântului Sălăjean” propune o modalitate deosebită de cunoaștere și promovare a folclorului muzical tradițional din județul Sălaj, prin realizarea unei hărți muzicale, care cuprinde interpreți și cântece tradiționale din diferitele microzone ale Sălajului. „Obiectivul general al proiectului a fost o mai bună cunoaștere a folclorului muzical tradițional din Sălaj, în rândul publicului larg. Prin intermediul acestui proiect se dorește creșterea notorietății acestei componente a patrimoniului imaterial sălăjean. Mijloacele tehnologice realizate în cadrul proiectului facilitează accesul atât al unui public nespecializat, cât și al unui public interesat de acest patrimoniu, dar care nu îl poate aborda ușor. Obiectivele specifice ale proiectului au fost: crearea unor platforme de comunicare mobilă și web dedicate folclorului muzical tradițional din Sălaj și creșterea vizibilității geografiei folclorului muzical tradițional”, se arată în proiect.
Principalele rezultate ale proiectului au avut ca scop următoarele: 21 de interpreți și 52 de cântece înregistrate și difuzate prin intermediul soluțiilor tehnice create; o pagină web interactivă de promovare a folclorului muzical instrumental tradițional de pe teritoriul județului Sălaj (https://canturi.traditiisalajene.ro); o aplicație mobilă cu interpreții și cântecele sălăjene, care poate fi descărcată, atât de pe pagina web a proiectului, cât și de pe serviciul Google Play; realizarea de materiale informative de promovare: o broșură de prezentare în 500 de exemplare, un pliant de promovare în 500 de exemplare, un panou de semnalizare al proiectului la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj; o pagină Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/cantecsalajean); un cont Instagram al proiectului (https://www.instagram.com/canturisalajene).
Mai multe detalii despre casele și cântecele incluse în aceste proiecte vă vom prezenta pe larg în ediția cotidianului nostru de vineri, 12 noiembrie.
A fost invitat la acest eveniment măcar unul dintre proprietarii caselor tradiționale?