Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism „Plan Urbanistic Zonal pentru construire imobil cu funcțiuni mixte, amenajări exterioare și împrejmuire”, bd. Mihai Viteazul nr. 52, proprietate privată, nu a trecut azi de votul consilierilor locali ai Municipiului Zalău.
Proiectul a dus la apariția a nenumărate nemulțumiri în rândul zălăuanilor care locuiesc în zonă, mulți temându-se că va fi afectat spațiul verde, dar și intimitatea celor din zonă. Imobilul ce urma să fie construit este de fapt un complex comercial cu trei etaje, cu parcare și alte spații. Proiectul a impus nenumărate analize, dar și discuții. Cetățenii din zonă și-au exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea față de acest proiect. În cadrul ședinței Consiliului Local Zalău de joi, 28 octombrie, proiectul a fost supus din nou dezbaterii și procedurii de vot. La ședință au participat nu doar consilierii locali, ci și proiectantul complexului, arhitectul șef al Municipiului Zalău și un reprezentant al cetățenilor care locuiesc în zona vizată.
Ce spun locatarii?
„Am înțeles că oportunitatea este mare pentru proprietar, nu știu pentru municipalitate cât este de mare, dar noi, ca locatari, suntem foarte dezavantajați. Am înțeles că nu conteză intimitatea, nu contează spațiul verde, nu contează că se pierd locuri de parcare, Noi îi rugăm pe domnii consilieri locali să nu aprobe. Dacă planul prevede 20 la sută pentru spațiul respectiv, haideți să respectăm 20 la sută”, a spus sălăjeanca participantă la ședință în calitate de reprezentant al cetățenilor din zona unde urmează să fie construit complexul.
Primarul Ionel Ciunt explică
Primarul Zalăului, Ionel Ciunt, prezent la ședință, i-a răspuns sălăjencei: „contează și intimitatea, contează și confortul pe care trebuie să-l aibă oamenii acolo unde locuiesc, dar contează foarte mult și că, pe proprietatea ta, ai dreptul, cu respectarea legii, să faci ceea ce dorești. Nu are municipalitatea nici un interes. Singurul interes este respectarea legii și așa cum sprijinim toți investitorii din oraș, așa îl sprijinim și pe acest investitor. Fac mențiunea că așa cum sunt prezentate astăzi documentele, eu nu pot să nu vin în ședința de consiliu cu acest proiect, nu am nici un argument legal să nu prezint consiliului acest proiect de hotărâre. Votul este liber!”
Care este poziția proiectantului?
Prezent la ședință, reprezentantul proiectantului a explicat: „faptul că acolo există un spațiu verde și a fost scos din registru, este legal în mod clar, fiind supus legislației privind spațiile verzi. Proiectul este legal și în regulă”. În cele din urmă, proiectul a fost supus votului, dar nu a trecut. Nouă consilieri au votat pentru, opt au votat împotrivă, doi s-au abținut, iar un consilier nu a participat la vot.
Dacă este vorba de spatiul din fotografie, nemulțumirile locatarilor din zona sunt justificate. Imobilul având 3 etaje iar spațiul destul de îngust, de la ferestrele acestuia se poate scuipa in apartamentele din blocurile respective. Ca sa nu mai spun ca într-adevăr este vorba de intimitate. Locatariibarvtrebuibsacstea cu geamurile camuflate tot timpul sau imobilul respectiv ar trebui sa nu aibă ferestre. Incaodata cred ca asemenea investiții trebuie făcute la periferia orașelor.