Stilul rustic de design interior – 4 reguli importante

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/cYCcdsTeZaA

 

Stilul rustic de design interior este caracterizat de căldură și intimitate, datorită faptului că în acest tip de amenajare se utilizează aproape exclusiv elemente decorative provenite direct din natură, chiar materiale nefinisate, sau direct derivate de aici. Dacă ești iubitor al naturii, al elementelor și obiectelor tradiționale autentice, dar și al unui aspect cât mai natural în amenajarea interioară, cu siguranță îndrăgești stilul rustic. 

 

Cu toate acestea, dacă vrei să integrezi acest stil de design în interiorul locuinței tale, nu e nevoie să folosești doar elemente rustice sau nefinisate, de exemplu exclusiv lemn neprelucrat sau piatră brută, ci poți opta pentru o adaptare mai modernă, mai contemporană a acestor elemente. 

Stilul rustic de design interior – reguli de bază

O amenajare în stil rustic în design presupune folosirea cât mai multor elemente naturale, pentru a crea un decor cât mai apropiat de natură în interiorul locuinței. Pentru a accentua autenticitatea locului, te poți folosi, în plus, de obiecte de decor tradiționale, autentice.

 

Stilul rustic poate fi transpus și într-o notă mai modernă, contemporană, fără a pierde din farmecul specific. Printr-o utilizare și îmbinare precisă a elementelor decorative, a texturilor și a culorilor se poate obține un design mai modern și mai fresh, pentru a satisface mai bine cerințele lumii contemporane privind funcționalitatea și confortul.

 

Îți prezentăm patru reguli importante care te vor ghida în procesul de amenajare a locuinței în stil rustic.  

Regula nr. 1: Culorile și nuanțele sunt derivate din cele naturale

Gama cromatică pe care să o utilizezi într-o amenajare în stil rustic trebuie să acopere spectrul culorilor naturale, adică a elementelor de pământ, cu toate derivatele acestuia. 

 

Astfel, nuanțele sunt întotdeauna calde, iar tonurile sunt alb, pământiu, natur, bej, crem, verde sau galben. Pentru decor folosește și accente de roșu sau albastru, în principal pentru țesături, veselă sau alte obiecte ceramice mici. 

Regula nr. 2: Elementele ce provin din natură sunt preponderente

Lemnul, piatra, cărămida, grinzile sau ferestrele, adică elementele arhitecturale naturale ale casei trebuie să fie bine evidențiate într-o amenajare de tip rustic. Stilul e caracterizat de masivitatea elementelor, fie că vorbim de grinzile încastrate din tavan, de pardoseala aproape exclusiv din lemn, de șemineul din piatră sau de corpurile de mobilier din bucătărie sau dormitor. 

 

Într-o amenajare mai modernă sau într-un apartament mai mic, unde fiecare metru pătrat trebuie atent calculat, accentul se pune mai ales pe utilitate și funcționalitate, designul fiind minimalist iar acest tip de elemente având rol mai mult decorativ. Dacă structura casei nu permite altfel, aici poți să evidențiezi stilul rustic folosind atent accesoriile specifice: fețe de masă din in sau cânepă, draperiile din materiale și texturi naturale, coșurile împletite, vase de lut, covoare de lână țesute sau din blană naturală pe jos.

Regula nr. 3: Textilele sunt din materiale naturale.

O regulă de bază în amenajările în stil rustic o reprezintă faptul că, pe lângă obiectele tradiționale de decor, materialele textile din interiorul casei sunt realizate pe cât posibil din fibre naturale. Sunt de nelipsit într-o amenajare de acest tip covoarele țesute din lână, lucrate manual sau împletite, cele din iută ori rogojinile pentru pardoseală, textilele din in sau cânepă în bucătărie, care fac parte, toate, din farmecul acestui stil. 

 

Poți folosi totuși și alt tip de fibre naturale, de exemplu bumbacul, voalul subțire sau chiar un crepe subțire pentru fețele de masă sau perdele, dacă preferi un stil mai modern, de exemplu în bucătărie. 

Regula nr. 4. Stilul rustic poate fi reinterpretat.

Dacă dorești o variantă mai ușor de adaptat unui trai modern, poți adapta și obține o reinterpretare a stilului rustic pentru condițiile moderne de azi. Chiar dacă una sau două piese de mobilier tradițional, de exemplu o ladă de zestre pictată sau o băncuță de lemn, sunt suficiente pentru a conferi un aer rustic unei amenajări, dacă nu ai acces la una dintre acestea poți utiliza mobilier nou, cu tentă tradițională, cu care vei reuși să conferi încăperii aerul rustic pe care îl dorești.

 

De exemplu, în dormitor sau bucătărie, în locul unui șifonier masiv poți utliliza comode albe de depozitare, ca loc de servire a mesei poți utiliza o masă tratată cu un baiț special, cu aspect vintage, iar în locul unei bănci vechi de peste 100 de ani optează pentru o băncuță comodă, cu aspect rustic, realizată din lemn combinat cu MDF. 

 

Într-un apartament sau o casă modernă poți utiliza mobilier realizat din materiale moderne, dar cu designul clasic, rustic dorit. Nu ezita să apelezi la oricare din aceste soluții pentru un aspect rustic în locuința sau cabana ta de la munte!  

 

 

 

 

Sursa foto: https://favi.ro/produse/p/comoda-din-lemn-poprad?v=449094