Terenurile din jurul lacului Vârșolț au devenit un „magnet” imobiliar pentru cei care speră că vor reuși să aibă o bucată de pământ lângă malul apei. Interesul a crescut și mai mult după ce autoritățile au anunțat că lacul nu va mai reprezenta sursa principală de apă potabilă pentru sălăjeni, proiectul de aducțiune din județul Cluj fiind aprobat.
Unii speră că lacul va deveni o zonă de agrement în care va fi posibilă construcția de pensiuni sau case de vacanță. Așa că, interesul pentru aceste terenuri din apropierea lacului a crescut vertiginos. Numai că suprafețe de vânzare pe malul apei nu prea mai există de ani de zile. Mai apar uneori oferte, dar unele sunt cu probleme juridice, iar altele sunt însoțite de prețuri mari. „Să știți că interesul pentru terenurile din jurul lacului crește de la o zi la alta. Sunt foarte mulți din Zalău și Cluj care vor să cumpere terenurile de lângă lac, dar nu prea mai au ce. Prea puține terenuri sunt de vânzare. Unii au cumpărat la un preț, iar acum vând de câteva ori mai scump. Au auzit că lacul va deveni o zonă de agrement și că ar exista posibilitatea, în viitorul apropiat, să obțină mai ușor dreptul de a construi o casă de vacanță sau chiar o pensiune”, ne-a declarat primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos.
Terenuri, buruieni, banii și visul de a avea o casă de vacanță
Primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos, a adăugat că, acum 15 ani, unele dintre aceste suprafețe erau acoperite cu buruieni și nimeni nu le voia. „În multe zone pășteau caprele și nimeni nu era interesat să cumpere aceste suprafețe. Anii au trecut, iar oamenii și-au dat seama că terenurile de aici pot reprezenta o investiție bună. Mulți au cumpărat terenuri la prețuri foarte mici, iar acum le vând și de 10 ori mai scump”, a explicat Breda Lajos.
Posibile consecințe?
Am discutat și cu unul dintre oamenii care apără flora și fauna zonei. Sub protecția anonimatului, persoana în cauză ne-a declarat că riscurile sunt mari în cazul în care lacul va deveni o zonă de agrement. „Sper că nu vom ajunge să ne plimbăm pe lac cu bărcile cu motor, riscurile sunt mari. Există asemenea exemple în România și știm ce s-a întâmplat”, ne-a declarat sălăjeanca.