Foarte des auzim din gura politicienilor (indiferent de partid) că avem creștere economică, ca urmare populația o duce mai bine, deci ei și-au făcut cu prisosință datoria. Așa să fie oare? Mai întâi să spunem că creșterea economică se măsoară, cel mai adesea, printr-un indicator general denumit PIB (Produsul Intern Brut). Spun cel mai adesea, deoarece mai există și alți indicatori de măsurare a creșterii economice: Produsul National Brut, Venitul Național etc., însă cel mai cunoscut este PIB.
PIB-ul unei țări se poate calcula prin trei metode: metoda cheltuielilor (cea mai folosită), metoda veniturilor sau metoda producției, dar toate ar trebui, teoretic, să dea același rezultat. Nu intrăm în amănunte de calcule, dar ce vreau să menționez este faptul că acest indicator nu cuprinde toate aspectele de creștere, cum ar fi unele servicii sau cheltuielile agriculturii de subzistență, de exemplu, și cu atât mai puțin evoluția nivelului de trai. Ceea ce vreau să spun este că creșterea PIB-ului nu înseamnă automat și creșterea nivelului de trai. Depinde cum este folosită această creștere, cum se împarte această creștere la nivelul întregii societăți. Un angajat simte creșterea nivelului de trai în funcție de serviciile pe care le oferă instituțiile statului, de plata muncii pe care o prestează etc., nu în funcție de creșterea PIB-ului.
PIB este un indicator care a fost inventat în anii ’30 ai secolului trecut de un economist american cu origini belaruse, Simon Kuznets. Numai că atunci erau alte condiții, de aceea tot mai mulți economiști susțin că acest indicator ar trebui înlocuit cu altceva mai relevant în procesul de măsurare a creșterii economice.
Alexandru Tamba
Când pensiile și salariile sunt înghețate iar prețurile explodează, la gaz prețul s-a dublat din iunie, e clar că nivelul de trai a scâzut. Așteptăm rezolvarea azi când va fi fi scuipat,precum o măsea stricată, guvernul liberal !