La Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj, a apărut în Colecția „Scriitori sălăjeni” volumul „Poftiți! Câinii nu mușcă” de Ancuța Mărieș.
Autoarea s-a născut în 16 octombrie 1972 în Zalău. În anul 1991 începe Facultatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, iar în anul 2000 intră în Ministerul de Interne ca medic la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU „Porolissum” în Zalău. Din anul 2011 este şef de Centru Medical Judeţean în Sălaj, cu gradul de comisar şef de poliţie. Începe devreme activitatea literară, făcând parte în timpul facultăţii din cenaclul SF „Victor Papillian” de pe lângă Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. În anul 1995 devine membru fondator al cenaclului fantasy „Pentagrama”, iar în anul 1997 publică primul volum fantasy, cu titlul „Lorzii de la capătul deşertului”, volum premiat cu premiul Uniunii Scriitorilor – filiala Cluj-Napoca, pentru debut. Textele ei scurte SF iau diferite premii la concursurile organizate în ţară şi sunt publicate în reviste studenţeşti din vremea respectivă. Este membră a Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj și a Cenaclului literar „Silvania”, iar printre volumele publicate se numără: „Lorzii de la capătul deşertului” – roman fantasy, în anul 1997; „Surori pe veci amazoane” – roman SF, în anul 2005; „Mama zânelor şi centurionul” – fantezie istorică, în anul 2007; „Ritual în versuri comentate” – volum de versuri în anul 2018; „Leopard în pustie” – texte fantastice, în anul 2019. Editura MAI premiază şi publică nuvela „Arcaşul roman” în volumul anual de Proză poliţistă în anul 2018, iar un an mai târziu, Editura MAI premiază şi publică nuvela „Vând pământ în rai”. În 6 noiembrie 2019 a avut loc lansarea volumului „Leopard în pustie”, volum apărut la Editura Caiete Silvane Zalău, la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, cu ocazia deschiderii Salonului de Carte Civică şi Juridică.
Despre cartea „Poftiți! Câinii nu mușcă”
„Această carte își cheamă cititorii la un <<joc>> interesant: să încadreze titlurile <<Maestrul de sub cascadă>>, <<Harap Alb (?!)>>, <<A doua venire a soarelui>> și <<Taki-Taki>> într-un puzzle (volumul este compus – măiestru – din tablete, schițe, povestiri etc.) unde se află și celelalte douăzeci și două de titluri. De la pseudojurnalul anarhic la jurnalul albastru este un demers biunivoc, pe care cititorul inspirat îl va parcurge – în sine – la un <<apel>> subtil al scriitoarei Ancuța Mărieş. Când a cules frunze din livada cuvintelor, pentru un posibil ierbar dăruit fiului său, autoarea s-a în-fiorat. Mamă, printre atâtea culori interesante, iată și mere de aur!… Cum au apărut ele aici? – Cititorii, ei pot să-ți răspundă la această întrebare… Să-i întâmpinăm cu titlul cărții <<Poftiți! Câinii nu mușcă>>, spune profesorul şi scriitorul Ion Pițoiu-Dragomir.