O brățară de fitness stă liniștită pe încheietura mâinii, numărându-vă pașii, urmărindu-vă somnul, monitorizându-vă inima și calculând diferența dintre un jogging ușor și un sprint intens. Dar cum calculează, mai exact, o brățară de fitness-ul toate statisticile care apar în aplicația însoțitoare?
Citiți mai departe pentru a arunca o privire în spatele cortinei și aflați de ce urmărirea fitnessului nu este încă o știință exactă.
Începe cu senzorii
Brățările de fitness măsoară mișcarea: majoritatea dispozitivelor portabile de astăzi vin cu un accelerometru pe 3 axe pentru a urmări mișcarea în fiecare direcție, iar unele vin și cu un giroscop pentru a măsura orientarea și rotația.
Datele colectate sunt apoi convertite în pași, activitate, calorii și calitatea somnului, deși există unele presupuneri implicate pe parcurs.
Apoi, există altimetrul care poate măsura altitudinea, fiind la îndemână pentru a calcula înălțimea munților pe care i-ați escaladat sau numărul de scări pe care ați reușit să le urcați și să coborâți în timpul zilei. Toate aceste informații sunt colectate și restrânse pentru a crea o citire generală. Cu cât brățara are mai mulți senzori, cu atât datele sale sunt mai exacte.
Acești senzori măsoară accelerația, frecvența, durata, intensitatea și tiparele mișcării dvs. Puse împreună, această grămadă de date poate ajuta o brățară să își dea seama dacă mergeți pe drum sau doar salutați pe cineva pe care cunoașteți.
Aprofundarea statistică
Unele brățări au senzori de temperatură și un senzor de bioimpedanță, alături de familiarul accelerometru pe care l-am menționat deja. Senzorii de bioimpedanță verifică rezistența pielii la un curent electric redus.
Alte brățări folosesc senzori optici pentru a străluci o lumină pe piele, pentru a măsura pulsul: aceasta vă luminează capilarele, apoi un senzor măsoară viteza cu care sângele dvs. este pompat (și astfel, ritmul cardiac). Acești senzori optici sunt mai puțin eficienți decât bioimpedanța ca un indicator al stării generale de sănătate, dar pot fi mai utili dacă doriți să vă verificați ritmul cardiac pe măsură ce faceți sport sau vă antrenați.
Urmărirea calității somnului este o poveste similară: folosind un proces numit actigrafie, bratara dvs. de fitness traduce mișcările încheieturii mâinii în modele de somn și, la fel ca în cazul pașilor, există câteva presupuneri și estimări. Este un ghid util, dar nu este la fel de precis ca polisomnografia – aceasta este tehnica folosită de experți pentru a măsura somnul într-un laborator și monitorizează activitatea creierului, mai degrabă decât cât de mult vă mișcați în somn.
Adăugați algoritmii
Așa cum s-ar putea să știți deja, este dificil să găsiți două brățări de fitness care să se pună de acord cu activitatea dintr-o zi sau care vă este, de fapt, ritmul cardiac. Asta pentru că senzorii din interiorul fiecărui dispozitiv nu sunt ideali pentru a măsura ceea ce faceți și toți folosesc algoritmi ușor diferiți pentru a traduce datele brute în statistici reale.
De exemplu, dispozitivul dvs. de tracking ar putea să respingă o mică mișcare a încheieturii mâinii și să nu o includă ca un pas. Dispozitivele vor avea praguri diferite și vor produce, astfel, rezultate diferite.
Când vine vorba de calorii, o aplicație are nevoie de mai mult decât un număr de pași pentru a face calculul; de aceea, de multe ori vi se va cere și vârsta, sexul, înălțimea și greutatea. Algoritmii utilizați de fiecare producător nu sunt puși la dispoziția publicului, deoarece fiecărora le place să păstreze secretul pe care îl folosesc pentru a obține cele mai bune și mai precise rezultate, dar cu cât sunt utilizați mai mulți senzori și puncte de date, cu atât este mai probabil ca rezultatele să fie precise.
Pentru a ști cu adevărat câte calorii ardeți, de exemplu, o brățară trebuie să adauge în algoritm date despre ritmul cardiac și cât de mult transpirați, alături de câți pași faceți.
Există o aplicație pentru asta
Aplicațiile sunt veriga finală a lanțului, prezentându-vă datele într-un format ușor de înteles, odată ce au fost trecute prin diferiți algoritmi și rafinate în consecință. Veți observa că majoritatea aplicațiilor de urmărire a fitnessului vin cu posibilitatea de a adăuga date și exerciții manual – nu există încă un dispozitiv de urmărire sau un set de senzori pe care să vă puteți baza pe deplin.