La rubrica devenită tradiție în Magazin Sălăjean – Culinaria- vă prezentăm astăzi o rețetă de prăjitură ce face furori în lunile de vară. “Prăjitura Înghețată” este un desert foarte gustos, cremos și răcoritor. Această prăjitură nu este… înghețată, la propriu, ci oferă gustul și senzația de neegalat pe car ele oferă înghețata.Prăjitura are un blat plin de ciocolată și aerat și o cremă fină și delicioasă, fiind acoperită cu un strat de frișcă îmbrăcat în fulgi minusculi de ciocolată, strat care dă senzația de înghețată. Este un adevărat răsfăț pentru fiecare în zilele călduroase din “luna lui Cuptor”. Bucurați-i așadar pe cei dragi, dar și pe musafirii mai pretențioși cu o prăjitură cu adevărat excepțională. Pentru blat: 4 ouă, 60 grame zahăr, 40 ml apă rece, 80 grame făină, 35 grame cacao neagră, 1 pliculeț praf de copt, opțional puțin rom sau/și vanilie. Pentru sirop: 60 ml apă, 30 grame zahăr, puțină esență de rom. Crema: 4 gălbenușuri ou, 200 ml lapte gras, 200 grame unt, 160 grame zahăr pudră, 20 grame făină. Decor: 250 ml frișcă lichidă (grăsime de origine animală), 2 linguri zahăr pudră, 50 grame ciocolată neagră. Preparați blatul: mixați albușurile până se spumează, adăugați zahărul și continuați să mixați până obțineți o bezea tare și lucioasă. Apoi adăugați în compoziție gălbenușurile, apa și esența de rom. Mai mixați 2-3 minute până se omogenizează compoziția. Amestecați făina cu praful de copt și cacao, adăugați la compoziția de bezea și amestecați bine cu telul. Turnați compoziția obținută într-o tavă cu dimensiunea (20X30 cm) tapetată cu hârtie de copt. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180°C, pentru circa 20 de minute. Preparați siropul: puneți zahărul într-o cratiță la foc mediu, adăugați apa, amestecați și fierbeți timp de 5-7 minute. Luați de pe foc și adăugați esența de esență de rom. Amestecați și lăsați la răcit. Între timp preparați crema: amestecați gălbenușurile cu 2 linguri de zahăr și făina, adăugați zahărul pudră vanilat, amestecați și adăugași treptat laptele. Puneți compoziția într-o cratiță la fiert amestecând continuu în ea până se îngroașă. După ce s-a îngroșat se lasă la răcit. Separat, mixați untul moale până devine cremos și adăugați treptat crema de gălbenuș, ușor răcită. Asamblați prăjitura: puneți blatul răcit pe un platou, îl însiropați bine cu siropul răcit, apoi întindeți uniform crema. Mixați frișca lichidă cu zahărul pudră până se întărește. Peste stratul de cremă, întindeți uniform crema de frișcă și presărați cu ciocolată rasă. Dați prăjitura la frigider pentru minim 3 ore.