Disperare și uitare în cătunul Marca Huta: „Nimeni nu poate ajunge la noi!”

O situație deosebit de grea se întâlneşte în satul Marca Huta, comuna Marca, un cătun izolat aflat undeva între păduri, la înălțime, în Munții Plopiș. În acest sat, accesul echipelor de intervenție, fie că e vorba de Pompieri, Ambulanță sau Poliție este de cele mai multe ori aproape imposibil. Oamenii sunt izolați, nu au nici măcar un magazin sau un punct farmaceutic în satul lor, însă cea mai mare durere a lor este legată de riscul sub care se află atunci când se confruntă cu o problemă majoră de sănătate. Cele câteva familii care au mai rămas în sat așteaptă ca autoritățile să-și întoarcă fața și către ei, cât nu este prea târziu.

Drumul care ajunge și în acest sat este doar parțial asfaltat, o parte din el este pietruit, însă cea mai mare bucată a acestuia este într-o stare foarte proastă, lucru care face imposibil accesul oricărei mașini, mai ales când condițiile meteo sunt dificile. Recent, o familie din acest sat a avut nevoie de intervenția de urgență a Ambulanței, însă autoutilitara nu a putut urca până în sat. Cu sprijinul prompt al primarului din Marca, Ioan Șumălan, s-a luat legătura cu ISU, iar la fața locului a fost trimis în scurt timp elicopterul SMURD, fiind vorba de o urgență medicală în cazul unei vârstnice. Problema care se pune în astfel de situații în care viața unor oameni este „pe muchie de cuțit” este ce se întâmplă dacă un caz medical nu e catalogat ca fiind eligibil pentru intervenția elicopterului, ci doar a mașinii Ambulanței? Practic, oamenii din acest cătun sunt mereu sub riscul de a nu putea beneficia de asistență medicală de urgență, de intervenția oamenilor legii sau a pompierilor, pentru că Drumul comunal 95 a rămas la stadiul de “petice și piatră”, puțin asfalt pe o porțiune, iar pe cea mai mare parte, este plin de praf și denivelări când vremea este călduroasă și de noroaie pe timp ploios. Cât despre accesul pe timpul iernii, nu mai are rost să mai amintim, acesta fiind, practic, imposibil. O familie din sat a avut nevoie, zilele trecute, pentru cel mai vârstnic membru, de intervenția Ambulanței.

“La mama nu a putut ajunge mașina Ambulanței”

Situația în care se găsesc familiile din sat este disperată. Este vorba în cea mai mare parte de oameni în vârstă, cu probleme medicale, oameni care trăiesc cu teama că în cazul în care li se întâmplă ceva nimeni nu va putea ajunge la ei în timp util. Fiica unei localnice ne-a contactat, relatându-ne o astfel de situație gravă cu care s-a confruntat zilele trecute, din cauza imposibilității accesului pe acest drum: “Ma numesc Monika S. și avem teren cu casă în Marca Huta. Părinții mei locuiesc acolo și, din păcate, zilele trecute mama ar fi avut nevoie urgentă de un medic sau o mașină de la Ambulanță (am și sunat și solicitat), dar din cauza drumului inaccesibil, nici din județul Bihor și nici din Sălaj nu au putut veni ambulanțele. În cele din urmă a venit elicopterul de la SMURD. Până au venit medicii cu elicopterul, mama mea a intrat în comă, iar acum este internată la secția ATI de la Spitalul Județean din Oradea. Toate acestea sunt din cauza inexistenței unui drum practicabil și a exploatării ilegale a pădurilor din zonă. Eu caut cu disperare sprijin (la fel mă adresez și în numele celorlalte familii din sat), ca să putem face ceva în această situație gravă”. Dincolo de aceste probleme vitale, oamenii din Marca Huta nu au nici măcar un magazin în sat, cel mai apropiat “ABC” fiind în județul Bihor. Oamenii merg pe jos pentru a cumpăra, o dată sau de ori pe săptămână, pâine și alimente de strictă necesitate. De cele mai multe ori, mașinile nu pot ajunge la ei, iar copiii care vor să își viziteze părinții sau să îi aprovizioneze, riscă să rămână cu autovehiculele înțepenite în noroi sau în “craterele” de pământ uscat, în mijlocul pădurii.

Primarul Ioan Șumălan: “Proiectul e gata de mult timp, dar nu există linii de finanțare”

Am solicitat conducerii Primăriei Marca un punct de vedere legat de acestă situație. Primarul Ioan Șumălan a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru posibilitatea de a asfalta acest drum, însă pentru că nu există nicio linie de finanțare, Primăria stă cu proiectul în așteptare. „Am făcut acest proiect, l-am actualizat, conform HG 907, am lucrat și eu la el împreună cu specialiștii. A fost un proiect dificil, dată fiind configurația locului și a punctului în care este amplasat pe hartă acest sat. Din păcate, nu există nicio linie de finanțare, iar noi stăm cu proiectul pe masă. Din partea Consiliului Județean am primit, în acest an, pe segmentul reabilitărilor de drumuri, suma de aproximativ 50.000 de lei. Anul trecut, în jur de 72.000 de lei. Ceea ce s-a putut face cu acești bani, foarte puțin, am făcut. Din bugetul propriu am mai pietruit câțiva kilometri, însă drumul are în total peste 10 kilometri, iar o parte considerabilă din el trebuie urgent asfaltată; de fapt, întregul drum trebuie reabilitat și nu doar asfaltat. Este adevărat, cele mai multe intervenții medicale în această zonă au fost făcute cu elicopterul, suntem mereu la curent cu orice urgență medicală și, indiferent de oră, îi sprijinim pe oameni cu tot ce putem, însă este posibil ca în anumite situații, ISU să nu aprobe deplasarea aparatului de zbor la noi, există niște regulamente, fiecare situație în parte este analizată la nivelul ISU și se decide dacă se poate trimite elicopter sau nu”, a spus, la solicitarea Magazin Sălăjean, primarul din Marca. Este evident că în condițiile în care orice constructor îți spune că asfaltarea (doar asfaltarea!) unui kilometru de drum costă între 500.000 și 600.000 de lei, fără să mai amintim de alte lucrări cum ar fi betonarea șanțurilor, refacerea podețelor, a căilor de acces în gospodării etc., ceea ce se poate face cu 50.000 de lei reprezintă aproape… nimic. Dacă linii de finanțare nu există la București, autoritățile județene ar trebui să se aplece cu mai multă atenție asupra problemelor cu care oamenii din această localitate izolată, ca de altfel și cei din multe alte sate din Sălaj, se confruntă. Chiar dacă este vorba despre o localitate cu câteva familii, acest lucru nu este relevant: localnicii din Marca Huta sunt tot sălăjeni, au aceleași nevoi, chiar mai mari și mai complexe decât ale altora, iar grija față de viața lor – pentru că aceasta este o situație care le poate pune în pericol viețile – trebuie să devină cap de listă în investițiile ce se pun la cale din banii județului. Iar acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede posibil. Am solicitat un punct de vedere Consiliului Județean Sălaj, referitor la situația din acest sat, urmând să îl publicăm atunci când îl vom primi.

 

 

One Thought to “Disperare și uitare în cătunul Marca Huta: „Nimeni nu poate ajunge la noi!””

  1. Cetateanul cu Wola

    Intrebare: oare unde isi parcheaza in aceste zile oamenii masinile ? pentru ca este f. bine sa nu mai ocupe carosabilul,astfel avem si noi in Zalau strazi si nu poteci.
    Deci se vede ca se poate sa-si gaseasca alte locuri dar este prea multa comoditate.
    Alo, se aude la POLITIA LOCALA ?????????? si la Primarie ???????asa ar trebui sa fie zilnic starzile LIBERE SA PUTEM CIRCULA PE 2 BENZI .Trebuie doar sa va mobilizati si sa-i ”educati” pe cei care parcheaza oriunde .

Leave a Comment