autor: Jamgon Kongtrul
Lucrarea de față tratează un subiect foarte important pentru practica budismului tibetan: tehnicile preliminarii (ngöndro). Acest set de patru practici meditative urmărește pregătirea aspirantului pentru inițierile superioare (în special cele tantrice), purificându-l și trezind în el atitudinea corectă față de practică și față de Dharma.
Cele patru Baze Speciale (cum sunt ele numite) sunt: Asumarea Refugiului și Atitudinea Iluminată (bodhicitta), mantra de 100 de silabe a lui Vajrasattva, Ofrandă Mandalei și Guru Yoga.
Aceste practici sunt tratate cu mare seriozitate de maeștrii tibetani, unii dintre ei repetând setul de mai multe ori pe parcursul viețîi lor, pentru a înlătura cu succes obstacolele din calea unei practici superioare eficiente.
„În esență, modul de a practică Bazele va fi și aici la fel cum a fost în Tibet. În Tibet au fost oameni; aici sunt oameni. În Tibet ei au avut defecte; și aici ei au defecte. Vesticii par să aibă problema suplimentară a îndoielii, tendința de a nu acceptă validitatea învățăturilor. Această provine din educația lor superioară în privința chestiunilor lumești. Pe de altă parte, apusenii pot să învețe Dharma foarte rapid în comparație cu tibetanii.”
Kalu Rinpoche
„Dacă o persoană care nu are credință încearcă să practice Dharma, este că și cum ar plantă o sămânța arsă. Este de la bun început improbabil că o persoană lipsită de credință să fie interesată de practicarea Bazelor. Și, chiar dacă le practică, ele nu îi vor fi de mare folos. Dacă o persoană are credință, toți ceilalți factori – precum vârstă, sexul, statutul monastic sau laic și așa mai departe – devin nesemnificativi.”
Deshung Rinpoche
„Fiecare tip de disciplină spirituală, meșteșug sau sistem educațional își are nivelurile sale de început, mijloc și final. Cele Patru Baze – ngöndro – sunt începutul disciplinei Vajrayana”.
Chögyam Trungpa Rinpoche
Cartea poate fi comandată de la Web: https://www.edituraherald.ro/