Autor: Henry David Thoreau
Volumul de faţă adună laolaltă câteva dintre scrierile de mici dimensiuni ale lui Henry David Thoreau, care au avut un impact foarte important atât în istoria Statelor Unite ale Americii, cât și peste tot în lume. Cel mai renumit eseu al autorului este, fără îndoială, Nesupunerea civică, eseu care a fost publicat pentru prima oară în 1849. Aflăm că cea mai bună guvernare este „cea care guvernează cel mai puțin”, ba chiar „deloc”. Deoarece votul națiunii nu are cum să nu reflecte interesele unei majorități, lăsându-le inevitabil neacoperite pe cele ale minorităților, este de preferat că oamenii să respecte mai degrabă ce le dictează conștiință decât ce spun legile. Autorul însuși a preferat să meargă la închisoare decât să plătească nişte taxe în care nu credea. Ideile lui au influențat mișcarea de revoltă nonviolenţă inițiată de Mahatma Gandhi, care a dus la dobândirea independenţei Indiei. Tolstoi îl citează adesea pe Thoreau, iar Martin Luther King Jr. îi datorează acestuia o parte din „visul” său.
În această antologie veți mai putea citi, printre altele, și „Pledoarie pentru Căpitanul John Brown”, minunatul eseu despre „Prietenie”, dar și fragmente pline de poezie din Jurnalul său.
Mai actuale decât oricând, scrierile lui Thoreau susțin asumarea responsabilității fiecărui individ în societate, dovedind prin fapte că refuzul cetățenilor de a încurajă instituțiile nedrepte poate duce la transformări radicale și de durată.
Cartea poate fi comandată de la Web: https://www.edituraherald.ro/