Copiii au nevoie de joacă și mișcare activă pentru a-și dezvolta mai bine abilitățile motorii. Ei pot face asta prin alergare, sărituri, mersul pe bicicletă și alte jocuri și activități sportive. Astfel de activități ajută la dezvoltarea forței musculare, a echilibrului, a capacității de coordonare, de a se mișca spontan, de a-și folosi corpul să exploreze și să ia contact cu alți oameni.
Mișcarea este importantă pentru bunăstarea și dezvoltarea copiilor, dar și pentru învățarea și educația acestora. Mișcarea la începutul copilăriei crește în mod sigur șansele ca acești copii să fie mult mai activi în adolescență și la vârsta maturității. Asta poate aduce pe termen lung numeroase beneficii sănătății lor și îi poate ajuta împotriva dezvoltării unui număr de afecțiuni sau boli.
În plus, multe dintre aceste activități reprezintă o modalitate interesantă de petrecere a timpul în aer liber, sau de a face o plimbare plăcută. Iată care sunt principalele 4 activități prin care părinții pot oferi copiilor oportunitatea să se miște cât mai mult în viața de zi cu zi:
1. Jocul cu mingea
Jocurile cu mingea sunt recomandate copiilor, deoarece pot ajuta la dezvoltarea abilităților motorii, cum ar fi de pildă coordonarea ochi-mâini, dar și a capacității de atenție, de concentrare și interacțiune. Dacă se folosește o minge ceva mai mare, cum este cea de plajă, copiii pot exersa mai bine prinderea și apucarea acesteia.
2. Săriturile pe trambulina elastică
Copiilor le place să sară pe trambulina elastică deoarece este distractiv și relaxant. În plus, această metodă de joacă îi pregătește pentru o altă activitate fizică suplimentară. Părinții care se întreabă cât de mult ajută trambulinele în dezvoltarea copiilor, mai ales când vine vorba despre trambulinele profesionale WaterBoyz, pot găsi răspunsul în numeroase beneficii oferite de săriturile pe acestea:
- dezvoltarea mușchilor și articulațiilor
- reducerea stresului
- reglarea tensiunii arteriale
- activarea sistemului limfatic
- oxigenarea creierului
- dezvoltarea echilibrului
- menținerea formei fizice.
Această activitate este o distracție bine venită, stimulează dorința de joacă, de mișcare, de exteriorizare. Copiii își pot redirecționa energia și scăpa de stres sau de stările de agitație. Săriturile la trambulină ajută și la îmbunătățirea somnului și menținerea sănătății organismului. Prin activitatea fizică realizată se îmbunătățește funcția inimii, a plămânilor și se stimulează eliminarea rapidă a toxinelor din organism.
3. Mersul pe bicicletă
Mersul pe bicicletă poate fi practicat și de copiii mici. Aceștia pot face primele încercări de a merge pe o bicicletă cu roți de susținere oscilante. Când sunt mici, copiii pot folosi de exemplu o bicicletă de alergare, care nu are pedale ca bicicleta cu roți de susținere. Aceasta va merge prin mișcările de alergare ale copilului. Drept urmare, copiii vor face multă mișcare și se pot distra în timp ce pot merge cu o astfel de bicicletă. În general, asemenea produse sunt pentru copiii foarte mici, iar momentul potrivit este ales de părinți, care țin cont și de dezvoltarea motorie a micuților.
Odată ce copiii au dobândit mai multă încredere, un simț bun al echilibrului și au învățat manevrele de direcție și frânare în mod corect, pot trece la mersul pe bicicleta cu pedale.
Copiii pot merge pe bicicletă relativ devreme, de la câțiva anișori, pentru a-și trăi dorința tot mai mare de a se mișca în aer liber. Pe bicicletă, ei își pot antrena mușchii corpului și dezvolta optim abilitățile motorii. De exemplu, ei își pot antrena brațele și picioarele și în plus, își pot dezvolta abilitățile de coordonare și echilibru.
4. Înotul
Acest sport în apă este distractiv și practicat vara, la mare, sau în restul anului la piscină. Mișcarea în apă este o adevărată plăcere pentru copii și în plus le oferă numeroase beneficii: le stimulează simțurile și abilitățile motorii. Înotul este fără îndoială un tip distractiv de antrenament al capacităților fizice și motorii.