iecare cont curent are un număr unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN (International Bank Account Number) şi a fost creat pentru a face plăţile interbancare mai eficiente şi pentru a diminua erorile care pot apărea în urma efectuării lor.
• Ce este codul IBAN
IBAN este un acronim al numărului internaţional de cont bancar. Formatul acestui cod este standardizat în ISO 13616.
Lungimea IBAN diferă în funcţie de ţară, dar pentru o singură ţară se foloseşte aceeaşi lungime de caractere. Spre exemplu, IBAN-ul românesc este compus din 24 de caractere, în vreme ce IBAN-ul francez conţine 27 de caractere.
Asemenea unui număr de telefon internaţional, codul IBAN este folosit pentru identificarea unui cont la nivel internaţional. Un astfel de cod este unic în lume, nu se găsesc două conturi bancare diferite care au acelaşi IBAN.
• Cum obtineţi codul IBAN
Fiecare bancă pune la dispoziţia clienţilor o serie de metode pentru a afla codul IBAN.
Una dintre acestea este obţinerea unui extras de cont. Codul IBAN apare pe extrasul de cont. Un extras de cont poate fi solicitat la bancă, la ghişeu, unde este nevoie să prezinţi un document de identitate.
Dacă dispui de Internet Banking sau Mobile Banking, codul IBAN apare în dreptul contului bancar şi de asemena ai opţiunea să descarci sau să soliciţi un email cu un extras de cont.
• Structura unui cod IBAN
Băncile generează pentru fiecare cont bancar care permite plăţi şi încasări un cont IBAN. În România, acesta este format din 24 de caractere:
primele 2 caractere reprezintă ţara de origine a clientului, unde are deschis contul, în cazul ţării noastre un IBAN România începe întotdeauna cu RO;
2 cifre care reprezintă numărul de control, această cheie este utilizată pentru verificarea validităţii unui IBAN;
4 caractere care indică banca la care este deschis contul
16 cifre care reprezintă codul clientului.
• Care este diferenţa dintre IBAN, SWIFT ŞI BIC
Principala diferenţă dintre codul IBAN (International Bank Account Number) şi codul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) este dată de ceea ce identifică cele două coduri.
Codul SWIFT este utilizat pentru identificarea unei bănci specifice în timpul unei tranzacţii internaţionale, în timp ce un cod IBAN este utilizat pentru identificarea unui cont IBAN individual implicat într-o tranzacţie. SWIFT este o reţea de mesagerie, pe care instituţiile financiare o folosesc pentru a transmite în siguranţă informaţii şi instrucţiuni, printr-un sistem standardizat de coduri.
Codul BIC (Codul de identificare bancară) este adresa SWIFT atribuită unei bănci, pentru a trimite plăşi automatizate rapid şi precis către alte bănci. Identifică în mod unic numele şi ţara (şi uneori sucursala) băncii implicate. Codurile BIC sunt adesea numite coduri SWIFT.
Codul IBAN permite identificarea uşoară a ţării în care se află banca şi numărul de cont al destinatarului transferului de bani. De asemenea, un cod IBAN acţionează ca o metodă de verificare a corectitudinii detaliilor tranzacţiei, scrie banksecrets.eu. Această metodă de verificare şi identificare este utilizată în toate ţările Uniunii Europene, şi în majoritatea celorlalte ţări europene. Un număr IBAN este utilizat pentru trimiterea de fonduri interbancare sau pentru transfer de bani de la o bancă la alta.
• Concluzie
Fiecare cont curent are un număr unic de identificare. Acesta este denumit cod IBAN şi a fost creat pentru a face plăţile interbancare mai eficiente şi pentru a diminua erorile care pot apărea în urma efectuării lor.
[…] http://www.magazinsalajean.ro/social/ce-este-codul-iban-si-cum-il-pot-afla […]