Totul despre trichineloză: ce este, cum prevenim boala și unde putem efectua examenul cărnii în Sălaj

Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella spiralis sau cu specii inrudite de Trichinella.

Simptomele bolii, severitatea și durata lor variază. Greața, diareea, vărsăturile, oboseala și disconfortul abdominal sunt adesea primele simptome ale trichinelozei. După acestea, în faza următoare apar febră mare, dureri de cap, frisoane, tuse, umflarea feței și a ochilor, conjunctivită, dureri ale articulațiilor și dureri musculare, precum și mâncărimi ale pielii (prurit). În cazul infecțiilor ușoare până la moderate, oboseala, slăbiciunea, durerile musculare și diareea pot dura luni întregi, după care dispar. Dacă infecția este gravă, pacienții pot întâmpina dificultăți de coordonare a mișcărilor și pot avea probleme de respirație. În cazuri grave, se poate ajunge la deces. Simptomele abdominale pot apărea la 1-2 zile după infecție, iar cele ulterioare își fac apariția de obicei la 2-8 săptămâni după consumul de carne contaminată. Simptomele pot varia de la foarte ușoare până la severe și sunt asociate cu numărul de viermi consumați odată cu carnea. Adesea, cazurile ușoare de trichineloză nu sunt diagnosticate în mod specific și sunt confundate cu gripa sau alte boli mai frecvente.

Cum apare infecția la oameni și animale

 Când un om sau un animal consumă carne care conține chisturi infecțioase de trichinella, acidul din stomac dizolvă acoperirea dură a chistului și eliberează viermii. Aceștia trec în intestinul subțire și se maturizează într-o zi-două. După împerechere, femelele adulte depun ouă. Acestea se dezvoltă în viermi imaturi, care călătoresc prin artere și sunt transportați spre mușchi. În interiorul mușchilor, viermii se încolăcesc sub formă de bilă și se închistează. Persoanele care consumă carne crudă sau insuficient gătită, în special carne de porc, cal (valabil și pentru carnea de vulpe, lup, câine, focă sau morsă, frecvent consumată pe teritoriul altor state) riscă să se infecteze cu trichinella spiralis. Infecția nu este contagioasă (nu se răspândește de la om la om), ci poate apărea numai prin consumul de carne crudă sau negătită bine care conține viermi trichinella. Larvele de trichinella se „îngroapă” în interiorul țesutului muscular mai degrabă decât să rămână în intestin ca în cazul altor infecții cu viermi rotunzi, astfel încât în probele de fecale nu se găsesc întotdeauna dovezi ale parazitului. Diagnosticul inițial se bazează pe semnele și simptomele clasice – umflarea în jurul ochilor, inflamația musculară și febra. Pentru a confirma diagnosticul de trichineloză, medicul solicită un test de sânge (un număr crescut al anumitor celule albe sau formarea unor anticorpi împotriva parazitului semnalează o infectare) sau o biopsie musculară (o bucată mică de mușchi este analizată la microscop pentru a observa larvele de Trichinella). De obicei, analiza de sânge este suficientă pentru stabilirea diagnosticului.

 Cum se tratează infecția cu trichineloză

Există mai multe medicamente sigure și eficiente disponibile pentru a trata trichineloza: prima linie de tratament este reprezentată de antiparazitare (albendazol, melbendazol), care elimină de multe ori cu succes viermii intestinali și larvele, iar alte opțiuni de tratament sunt antialgicele și corticosteroizii. Tratamentul ar trebui să înceapă cât mai curând posibil de la infectare. Cel mai bun mod de a preveni trichineloza este să gătești carnea la temperaturi înalte. Sărarea, uscarea, afumarea sau microundele singure nu distrug eficient viermii (de exemplu, cârnații de casă au fost cauza multor cazuri de trichineloză). Congelează carnea care are o grosime mai mică de 6 cm timp de 20 de zile la -15°C pentru a ucide paraziții. Congelarea cărnii de vânat sălbatic, spre deosebire de produsele de porc înghețate, nu poate distruge în mod eficient toți viermii, deoarece unele specii care infectează animalele sălbatice sunt rezistente la îngheț. Curăță bine mașina de tocat carne după fiecare utilizare, prin spălare cu apă fierbinte și detergent de vase. Pentru a preveni infecția cu Trichinella la animalele de curte, nu le da porcilor din gospodărie să mănânce carne crudă, resturi sau carcase de animale, deoarece acestea pot fi infectate cu Trichinella spiralis.

Laboratoarele de analiză din Zalău și județ

 Reprezentanții Direcției Sanitare Veterniare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj ne-au comunicat punctele și adresele acestora în care sălăjenii pot solicita examenul trichineloscopic. Acestea sunt:

– Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor – Zalău, strada Tipografilor nr. 4  – numai examen prin digestie artificială

 – Circumscripția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Oficială Zalău în Hala agroalimentară Zalău

În cabinetele medicale veterinare private:

– Cabinet medical veterinar – SC Complet Vet SRL Zalău – dr. Silaghi Cornelia, strada Kossuth Lajos nr. 49

– Cabinet medical veterinar – SC Prod Vet Com SRL Zalău – dr. Antal Cristian, strada 22 Decembrie 1989 nr. 11

– Cabinet medical veterinar SC Euromedfito SRL dr. Văsăliuț Ionel, Jibou, strada Gheorghe Doja nr. 35

 – Cabinet medical veterinar – CMVI dr. Kiss Alexandru – Cehu Silvaniei, strada Gheorghe Doja nr. 67

 – Cabinet medical veterinar – SC Zoofarm SRL – dr. Horvat Florin, Zalău, Astralis (bloc melc)

 – Cabinet medical veterinar – SC Cezarvet Zone SRL – dr. Ghergheli Cezar Stelian, Șimleu Silvaniei, strada Gheorghe Lazăr nr. 17, Bl. L9/2.

– La toate Circumscripțiile sanitar-veterinare concesionare din comunele județului.

Examenul trichineloscopic se efectuează contracost, la cerere. Programul de lucru și contravaloarea examenului (preț mediu – 22 de lei) sunt afișate la sediul unităților.

 

 

 

Leave a Comment