În această perioadă, când marile magazine abundă în oferte cu produse din carne de porc, preparate, semipreparate și sortimente dintre cele mai diverse ale produselor specifice Sărbătorilor, este necesar să manifestăm atenție sporită atunci când achiziționăm astfel de produse. Citirea etichetei este esențială pentru a alege, în final, produse de calitate, care să aibă în conținutul lor cele mai mici cantități de aditivi sau substanțe care ne pot aduce neplăceri, mai ales în cazul celor care au deja probleme gastrice, cardiace, hipertensiune sau probleme de metabolism. Analizele efectuate de specialiștii Asociaţiei Pro Consumatori au scos în evidență la iveală lucruri mai puțin știute despre majoritatea produselor de pe raft, de la raioanele de carne, preparate și semipreparate din carne. Așadar, citiți foarte atent etichetele și în final, alegeți!
Carnea tocată pentru sarmale fabricată industrial conține trei aditivi alimentari: acid ascorbic, ascorbat de sodiu și carmin de cochilii. La cele mai multe produse nu se menționează procentul de carne de porc din acest tip de produs, un lucru care spune din start multe despre produsul cu care avem de-a face. În compoziția acestui produs se mai găsesc: orez, ceapă deshidratată, pastă de tomate, sare și zaharuri. Amestecul de carne tocată de porc și vită fabricat industrial conține cel puţin trei aditivi alimentari: citrați de sodiu, acetați de sodiu și ascorbat de sodiu. Caltaboșul fabricat industrial conține cinci aditivi alimentari: difosfat de sodiu, glutamat monosodic, acid ascorbic, eritrobat de sodiu și nitrit de sodiu – periculoşi pentru sănătate, mai ales când consumatorii sunt copiii ori persoanele în vârstă. De exemplu, chiar dacă nitritul de sodiu ne apără împotriva botulinei, o bacterie (Clostridium botulinum) care provoacă o boală deosebit de gravă numită botulină, aceeaşi substanţă ce poate produce cancer din cauza interacţiunii acestuia cu proteinele din alimente. Această reacţie duce la formarea de nitrozamine. Nitrozaminele sunt considerate ca fiind compuşi cancerigeni. Producătorii nu menționează procentul de carne de porc și organe de porc, în compoziția acestui tip de produs se mai găseste sare (2,3 grame/100 grame produs), amidon, proteină vegetală din soia și zaharuri (1,5 grame/100 grame produs).
Porcării sau… “porcării”?
Toba, produs fabricat industrial, conține cel puţin trei aditivi alimentari: ascorbat de sodiu, citrat de sodiu și glutamat monosodic. De obicei, producătorii nu menționează procentul de carne de porc și organe de porc. În compoziția acestui tip de produs se mai găsesc: șorici, gelatină, zaharuri și condimente (nu se specifică denumirea acestora). Lebărul fabricat industrial conține şase aditivi alimentari: mono și digliceridele acizilor grași, acid ascorbic, caragenan, carmin, glutamat de sodiu și nitrit de sodiu. De cele mai multe ori, producătorii nu menționează cantitatea de ficat. În compoziția acestui tip de produs se mai găsesc: apă, slănină, șorici, cazeină, zaharuri, soia și condimente (fără a menționa tipul acestora). Chiftele fabricate industrial conțin opt aditivi alimentari: arome, acid ascorbic, carmin de cochilii, citrați de sodiu, acetați de sodiu, ascorbat de sodiu și bicarbonat de sodiu. De obicei, producătorii nu menționează cantitatea de carne din acest tip de produs. Produsul mai conține: apă, sare iodată, ceapă deshidratată, pătrunjel și zaharuri. Cârnații proaspeți din carne de porc fabricați industrial conțin cel puţin şase aditivi alimentari: E 252, E 262, E 300, E 551, E 120 și E 160c, toţi periculoşi pentru sănătate mai ales atunci când sunt ingeraţi de persoane care au un fond de sănătate sensibil sau cu probleme. De cele mai multe ori, producătorii nu menționează cantitatea de carne din acest tip de produs. Produsul mai conține: apă, sirop de glucoză din grâu și condimente (nu sunt menționate tipul acestora).
Slăninuța afumată fabricată industrial conține 6 aditivi alimentari: E 450 (difosfați – emulgatori), E 451 (trifosfat pentasodic – emulsificator), E 316 (erithorbat de sodiu – antioxidant), E 407 (caragenan – agent de îngroșare), nitrit de sodiu și monoglutamat de sodiu.Acest tip de produs mai conține: apă, sare, zaharuri, condimente (nu se menționează tipul) și fum din lemn de cireș. Șunca, produs fabricat industrial, conține patru aditivi alimentari: tri-polifosfați de sodiu, caragenan, nitrit de sodiu și carmin. De obicei, producătorii menționează procentul de carne de porc (circa 85 la sută). În compoziția acestui tip de produs se mai găsesc: apă, amidon, sare neiodată, maltodextrină, condimente și arome.
Şorici, gelatină şi soluţii saline
Pastrama de porc afumată este un produs fabricat industrial care conține 10 aditivi: difosfați, trifosfați, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, caragenan, glutamat monosodic, citrat de sodiu, nitrit de sodiu și acetat de sodiu. Sarea, în cazul acestui produs, este într-o cantitate atât de mare încât aproape că nu mai simţi alt gust în afară de cel sărat. De asemenea, mai găsim în compoziția acestui tip de produs și pulpa de porc, apă, sare, zahăr, dextroză, maltodextrină, proteină vegetală din soia, condimente naturale și aroma de carne. Mușchiul file, produs fabricat industrial, conține cel puţin trei aditivi alimentari: ascorbat de sodiu, citrat de sodiu și glutamat monosodic. De obicei, producătorii nu menționează procentul efectiv de cotlet de porc. În compoziția acestui tip de produs se mai găsesc: șorici, gelatină, zaharuri și condimente (nu se specifică denumirea acestora). Jambonul, produs fabricat industrial, conține opt aditivi alimentari: lactat de sodiu, difosfați, trifosfați, polifosfați, gumă de xantan, eritorbat de sodiu, nitrit de sodiu și acid lactic. În compoziția acestui tip de produs se mai găsim apă, sare, amidon, proteină vegetală din soia și arome. „Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în această perioadă nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele specifice denumirii tradiționale a alimentelor consumate la masa de Crăciun. Astfel, consumatorii sunt informați greșit despre preparatele din carne pe care le cumpără. Pentru a lua decizia de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora.
Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea producătorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceștia au numai un rol tehnologic, adică „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale din compoziția produselor alimentare, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma”, a declarat Conf.Univ. Dr. Costel Stanciu – președinte APC România. Sursa datelor: Asociaţia Pro Consumatori, o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată încă din anul 1990.