Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, la Sfântu Gheorghe, că vaccinarea anti-COVID-19 a populaţiei nu este obligatorie, opţiunea de a face vaccinul fiind la latidunea fiecăruia dintre noi, însă autorităţile o recomandă în condiţiile în care imunizarea nu se poate face decât în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne, relatează Agerpres.
El a menţionat că autorităţile vor face un apel către populaţie să se vaccineze atunci când vaccinurile vor fi disponibile, iar urmărirea procesului efectiv al vaccinării se va face prin intermediul unei platforme, inclusiv din punct de vedere al unor eventuale efecte secundare.
„Vaccinarea nu este obligatorie, de aceea noi o să facem pe o platformă, inclusiv un apel pentru cei care vor să se vaccineze, după cum acea platformă va fi cea care va urmări momentul vaccinării până la rapel, cu eventuale efecte secundare şi manifestări. (…) Nu sunt obligaţi, noi vom face apel către toată lumea să se vaccineze, dar vaccinarea nu este obligatorie, este la latitudinea fiecăruia dintre noi. Noi recomandăm această vaccinare. Vedeţi dumneavoastră, nu putem să ne imunizăm decât în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne”, a spus ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru a specificat că, în baza informaţiilor actuale, se estimează că vaccinul pentru populaţie va fi disponibil în primăvara-vara anului viitor, imunizarea urmând să înceapă cu personalul medical aflat în prima linie.
„Planul de vaccinare este comun cu cel al Comunităţii Europene, ţine foarte mult de tipul de vaccin care va ajunge. După cum ştiţi bine, avem două tipuri de vaccinuri: care vin la minus 80- minus 20 grade, sunt cele care sunt la 2-8 grade, implică gestionarea transportului, care se face de către firma producătoare, depozitarea, distribuirea. Cele patru grupe de persoane care vor fi vaccinate: se începe cu personalul medical, personalul din prima linie, sunt cei din grupele de risc, iar populaţia urmând din martie-aprilie, primăvară spre vară. Vor veni aceste tranşe de la cei trei firme cu care Comunitatea Europeană are aceste contracte, în următoarele, să spunem începând din ianuarie-februarie, şase luni de zile. Noi, ca şi ţară comunitară, avem un număr de doze, reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”, a mai menţionat ministrul Nelu Tătaru.