Soclul statuii lui Wesselenyi zace în continuare nereabilitat, deși termenul inițial de execuție a expirat de șapte luni

Justificări lipsite de argumente robuste, ridicări din umeri, imposibilitate de deplasare în teren, condiții meteo nefavorabile etc. Motivele pentru care un soclu de statuie, pentru că despre atât este vorba, nu a putut fi reabilitat nici la 13 luni de la începerea lucrărilor, curg din toate părțile, fiecare justificând situația după cum știe ori dorește. Concluzia? Zălăuanii stau cu un șantier deschis în urmă cu 13 luni, în centrul istoric al municipiului, punctul zero al Zalăului, iar lucrările efectuate până în prezent sunt exact cele pe care le puteți vedea în fotografia făcută ieri, 9 noiembrie. Mai mult decât atât, deși proiectul inițial prevedea reabilitarea întregii zone, deci nu doar a acestui soclu, până la urmă acestea se vor limita doar la înlocuirea unor plăci de pe soclul (inclusiv treptele) acestui monument și nimic mai mult. Chiar și așa, nici executantul lucrării, nici autoritățile care se complac în această situație și ridică mereu din umeri, nu reușesc, la peste un an de la începerea acestor lucrări, să înlocuiască câteva dale de piatră și să redea acest monument spațiului urbanistic din centrul istoric, prelungind la nesfârșit termenele pentru această lucrare a cărei “complexitate” o puteți detecta fiecare.

Lucrarea trebuia să fie gata la debutul pandemiei

Lucrările de reabilitare la Grupul statuar “Wesselenyi” din centrul municipiului Zalău, care au avut ca prim termen de finalizare luna aprilie a acestui an, fiind apoi prelungite până în 6 noiembrie, au un nou termen de finalizare: 5 decembrie. Dacă primul termen de finalizare a lucrărilor a fost decalat din motive meteorologice, respectiv “perioada ploioasă din cursul lunilor iunie și iulie”, cel de-al doilea este decalat din cauza… pandemiei. Cel puțin asta informează reprezentanții Primăriei Zalău. Potrivit acestora, execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții “Restaurare soclu la Monumentul Wesselenyi din municipiul Zalău, inclus în lista monumentelor istorice emisă de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, cod: SJ-III-m-B-05151” este în etapa de finalizare, iar în prezent se lucrează atât în șantier, cât și la finalizarea documentației necesare în vederea pregătirii recepției la terminarea lucrărilor. “Având în vedere prevederile Hotărârii de Guvern 856/2020 din 14 octombrie privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie, dar şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, precum și Ordinul numărul 3577/831/2020 din 15 mai 2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii la locul de muncă în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada stării de alertă executantul lucrărilor – Dimeny Granit Crasna a întâmpinat probleme în executarea  lucrărilor. De asemenea, ca urmare a situație generate de Covid-19, respectiv starea de urgență și starea de alertă decretate pe teritoriul României, proiectantul nu a putut efectua vizite în teren, la solicitarea executantului lucrărilor, pentru întocmirea dispozițiilor de șantier necesare pentru finalizarea lucrărilor”, au precizat reprezentanții Primăriei Zalău. Astfel, societatea din Crasna a solicitat prelungirea termenului de execuție a lucrărilor cu 30 de zile, respectiv din 6 noiembrie 2020 până în 5 decembrie 2020, iar printr-un act adițional la contractul de lucrări s-a aprobat prelungirea duratei executării lucrărilor cu 30 de zile, respectiv decalarea termenului de finalizare a lucrărilor de la data de 6 noiembrie 2020 până la data de 5 decembrie, deși e greu de crezut că lucrările vor fi gata peste trei săptămâni, având în vedere stadiul în care se găsesc acum.

Trecut-au lunile, degeaba!

 Începând cu data de 27 septembrie 2019, Grupul Statuar “Wesselenyi” din centrul municipiul Zalău a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Atunci, în urmă cu mai bine de un an, s-a anunțat că investiţia, respectiv lucrările de reabilitare, în valoare de 400.570 de lei, se realizează cu bani de la bugetul local de firma Dimeny Granit din Crasna. Ordinul de începere a fost emis în data de 10 septembrie 2019, durata contractului fiind de șase luni. Valoarea contractului este de 476.702 de lei TVA inclus. Contractul cuprinde următoarele: lucrări de rezistență, respectiv restaurare postament, lucrări în jurul postamentului, lucrări de reabilitare postament, dar şi lucrări de restaurare și reabilitare componente din piatră. Grupul statuar “Wesselenyi” din municipiul Zalău este inclus în lista monumentelor istorice emisă de Ministerul Culturii și Patrimoniului National, cod: SJ-III-m-B-05151. De precizat este faptul că grupul statuar “Wesselenyi” este opera sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903). Acesta a fost inaugurat în urmă cu 118 ani, în anul 1902, şi îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós – fiul (1796 – 1850) și pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lângă Jibou.

Foto: Magazin Sălăjean

 

 

 

 

11 Thoughts to “Soclul statuii lui Wesselenyi zace în continuare nereabilitat, deși termenul inițial de execuție a expirat de șapte luni”

  1. adi

    Bai ce-si mai respecta si ungurii astia trecutul.Noroc ca firma responsabila-i ungureasca.Altfel era vai de curu’ nost’.Iara eram sovini si alea.

  2. syka

    este simplu banii s-au dus pe salarii la primărie care momentan este falimentară deci nu plătești nu este

  3. Anonim

    pai uitati-va cum arata tot Zalau l-a spart ciunt cu gasca inainte de alegeri asa strategic sa vada pulimea cite face el mai vorbim peste 4 ani a se vedea str.crasnei la care a inceput reabilitarea de vreo 3 ani ,asa locuitori asa votanti asa conduccatori

    1. Anonim

      Banii la volei i-au dat in 48 de ore pt a fi tocați si delapidati. Unde trebe, merge treaba. Cata nesimtire…

  4. Anonim

    Explicația este banal de simplă, Udmr a votat cu liberalii în această perioada. Altfel, la români nu există numele samson, poate la evrei !

    1. Anonim

      iar vorbesti prostii? e vorba de nume care se purtau amu 200 de ani!

  5. Ciunt a dat MITA la UDMR din banii nostri

    este o MITA data din bani publici UDMR (Seres)
    asa Ciunt si-a mai cumparat o parte din sustinerea UDMR
    sa dai tu 100.000 de euro ca sa schimbi o piatra pe un soclu de statuie? adica 1.000 de euro pe m2 de piatra !!
    si culmea este ca UDMR a reusit sa puna chiar in vecinatate o alta statuie, fara nici un sprijin financiar, fara nici o AUTORIZATIE, cu incalcarea legii si primaria, adica CIUNT nu a ibservat nimic ilegal !!
    cum Dumnezo sa dai 100.000 de euro pt o asemenea lucrare?
    p.s. poza este facuta peste gard, caci nimeni nu are voie sa vada si sa se informeze desprea aceasta lucrare ! cum a fost stabilit acest pret al lucrarii?
    cu banii astia faceai o stauie nou !!

  6. 403

    Cu buldozerul au încercat?

  7. Anonim

    Lasa-ti statuia in pace….mereu va legati de ea ca a unguriilor….si asta va deranjeaza….dar nu e a ungurilor…este a istoriei care nu trebuie uitata si ștearsă din trecut doar ca a fost ungur…..cati bani a mancat primaria pt reabilitarea primariei….si tot pica tencuiala ,sau statuia lui coposu a fost reabilitat de vreo 3 ori(atata stiu eu) sau a lui iuliu maniu….sau troita….sau tot parcul care tot creapa …sau platoul de marmura….toate mananca bani….enormi de multi bani ,sau tot bulevardul ani de ani se tot toarna un amarat de asfalt care ori e spart peste o saptamana ori se deformeaza peste iarna….totul mananca bani ani de ani dar ramane in „am reabilitat din nou totul”….pe gratis????

  8. Anonim

    Ciunt arunca cu sute si milioane de euro pe lucrari care nu au nici un rost, nu sunt prioritare pt noi !!
    sunt lucrari scumpe, foarte scume si de proasta calitate !!
    faceti o diferenta intre calitatea si pretul lucrarilor din bani publici aprobate de Ciunt, cu lucrarile facute la casa lui Ciunt din Criseni, sau la ferma de prosci a lui Ciunt !!
    ce face Ciunt din bani publici este o bataie de joc !!

Leave a Comment