La Editura “Caiete Silvane”, în colecția “Memoria”, cu sprijinul Parohiei Greco-Catolice și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a apărut cartea preotului Cristian Borz: “Jurnal de șantier. Reabilitarea Casei Memoriale «Iuliu Maniu» de la Bădăcin”.
„Jurnal de șantier. Reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu poate reprezenta un adevărat manual de bune practici pentru cei care au sau vor avea curajul de a se implica în proiecte similare și care vor putea să învețe să evite anumite greșeli și să aleagă, poate, căi care să îi ducă mai degrabă spre un final fericit”, scrie în postfața cărții dr. habil. Cosmin Budeancă – Facultatea de Istorie, Universitatea București. „Înțelegând importanța casei în care a locuit cel mai mare om politic român al ultimului veac, edificiu care se dezintegra cărămidă cu cărămidă, în nepăsarea și ingratitudinea tuturor autorităților locale și centrale, Părintele Cristian Borz începe munca aproape imposibil de conceput a salvării casei care, în secolul trecut, reprezenta cetatea de suflet a românilor din Transilvania. Aici alergau bunicii și părinții noștri, în tristeți și bucurii, din zidurile acestei case s-au născut cele mai îndrăznețe hotărâri și acțiuni, s-au luat cele mai importante decizii și, de ce să nu o spunem, pentru copiii acelor vremuri, o vizită la Bădăcin reprezenta un premiu de bună purtare”, au spus la rândul lor, Flavia Bălescu-Coposu și Rodica Coposu, surorile lui Corneliu Coposu, “ucenic” a lui Iuliu Maniu.
La inaugurarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” Bădăcin în urmă cu un an, octombrie 2019, Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj: „Inaugurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, după laborioasa ei restaurare, este un eveniment ale cărui semnificații depășesc cadrul local, fiind un adevărat act de rezonanță națională. A aduce din nou la viață un monument istoric, ce stă mărturie pentru viața și opera lui Iuliu Maniu, este un act de reparație pentru memoria unuia dintre principalii oameni politici ai României moderne, membru de seamă al elitei ardelene care a susținut idealul Marii Uniri, Președinte al Partidului Național Român și al Partidului Național-Țărănesc, dar și prim-ministru al României. Casa natală a lui Iuliu Maniu a urmat, din nefericire, soarta tragică a celui care a copilărit în Bădăcin și care și-a găsit pe aceste meleaguri însuflețirea pe care a pus-o în slujba neamului său. Regimul comunist și-ar fi dorit ca odată cu lichidarea fizică a liderului țărănist să șteargă și orice urmă a faptelor și a strădaniei sale pentru consolidarea democrației în tânărul stat. De aceea, casa din Bădăcin trebuia să dispară, să-și piardă rolul memorial, iar poporul român să fie spoliat de o mărturie de preț a tumultoasei istorii a secolului al XX-lea. Restaurarea casei memoriale a lui Iuliu Maniu a fost însă posibilă prin angajamentul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, sprijinul societății civile, dar mai ales prin strădania neobosită a preotului paroh Cristian Borz. Devotamentul cu care s-a dedicat misiunii de a salva acest obiectiv de importanță națională a suplinit cu succes lipsa de implicare a autorităților cu atribuții în domeniul prezervării memoriei noastre istorice”.