Actualul șef al Grupului de Comunicare Strategică, Eduard Andi Manciu, numit prin semnătura premierului Ludovic Orban și a Secretarului General al Guvernului, Antonel Tănase, în funcția de consilier de stat, nu îndeplinește condițiile imperative ale Legii 161/2003 pentru a fi înalt funcționar public. SNSPA a comunicat faptul că demnitarul nu și-a dat examenul de licență – condiție sine qua non pentru a avea o astfel de funcție. În aceste condiții, avocatul Iulian Urban apreciază că toate documentele emise de Grupul de Comunicare Strategică, sub semnătura lui Manciu, sunt lovite de nulitate. Teza este îmbrățișată și de avocatul Ghoerghe Piperea, care merge și mai departe, atrăgând atenția că, în acest caz, poate fi vorba și de săvârșirea unor fapte de natură penală.
Eduard Andi Manciu a condus Departamentul de Comunicare al PNL, iar soția sa, Cristiana Narcisa, este consilier la Administrația Prezidențială, dar numită, la cererea luii Klaus Iohannis, în 2017, ca membru supleant în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului. Șeful Grupului de Comunicare Strategică, Eduard Andi Manciu, a devenit, din șef al departamentului de comunicare al PNL, în data de 27 noiembrie 2019, direct demnitar de rang înalt, respective consilier de stat la Cancelaria premierului Ludovic Orban. Numirea a fost făcută prin decizie a primului ministru nr. 474/2019. Cităm din acest document: “(…) se numește domnul Andi Eduard Manciu în funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, pe domeniul comunicării”. Decizia este contrasemnată de Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase.
Conform Legii nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri și combaterea corupției, consilierii de stat fac parte din categoria înalților funcționari publici, potrivit articolului 11, litera “b” din acest act normativ. La articolul 18, însă, referitoare la categoria înalților funcționari publici, legea arată, în cuprinsul alineatului 1, că pot face parte din această categorie persoanele care îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, printre care cea prevăzută la articolul 49 litera “f” (studiile prevăzute de lege pentru funcția publică), dar și dacă “au studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de din Legea nr. 161/2003. În CV-ul său, Eduard Manciu, acesta menționează urmarea studiilor Colegiului Național “Ștefan cel Mare”, din Suceava, în perioada 2000 – 2004, după care, între iulie 2002 și februarie 2003, susține că a urmat cursurile Centrului de Jurnalism Independent Suceava, iar, între anii 2004-2008 a urmat “studii universitare la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA – specializarea științe politice”. Sorin Dragnea, director de școlaritate al SNSPA, a comunicat public faptul că, cităm: “Domnul Eduard Andi Manciu a fost înmatriculat la Facultatea de Științe Politice , specialitatea Științe Politice – promoția 2004-2008, dar nu a absolvit studiile de licență”. Se demonstrează, astfel, că Eduard Manciu ocupă o funcție din categoria înalților funcționari publici, de aproape un an, fără să îndeplinească una dintre condițiile obligatorii prevăzute de lege în cadrul aparatului propriu al premierului Ludovic Orban. Mai mult. Din această calitate, Manciu coordonează departamentul guvernamental însărcinat cu comunicarea datelor centralizate referitoare la infectările cu Covid-19, a dispus măsuri, în perioada stării de urgență și a gestionat comunicarea publică.
Cum este posibil asa ceva? Citesc si sunt ingrozita…nu mai stiu ce sa cred. Unde trebuie sa strigam ca sa ne auda cineva sa ne vada cei din afara sau poate cei de aici care sunt factori de decizie si mai au o urma de probitate morala si profesionala… Este strigator la cer ceea ce se intampla!!!
Ei, n-a fost el în stare să-și ia licență, dar nu vedeți ce chelie și ditamai ochelarii are tînărul „intelectual”?
O zis Iohannis ca PSD-ul ii de vina.
Rușine PNL