Un vaccin împotriva Covid-19 nu va opri singur răspândirea virusului, iar restricţiile vor continua cel mai probabil ceva timp, declară o echipă de experţi, citaţi de The Guardian.
Sute de echipe de cercetători din întreaga lume lucrează pentru producerea unui vaccin împotriva coronavirusului. Momentan, 11 sunt în faza trei de studii umane.
Guvernul Marii Britanii şi-a rezervat accesul la şase vaccinuri potenţiale şi speră că un vaccin va fi disponibil pe piaţă până în primăvara anului viitor.
Un raport al unui grup multidisciplinar convocat de Royal Society, numit Delve, spune că există provocări serioase în vederea producerii unui vaccin, în privinţa fabricării, a depozitării, dar şi probleme cu încrederea publicului.
Profesorul Nilay Shah, şeful departamentului de inginerie chimică de la Imperial College din Londra şi autor al raportului, se întreabă dacă vaccinurile vor fi eficiente.
El a spus: „Chiar dacă reuşim să facem acest lucru şi vaccinarea începe în primăvară, va dura mult timp pentru a lucra cu grupurile prioritare şi apoi cu întreaga populaţie”.
Profesorul Charles Bangham, preşedintele de imunologie de la Imperial College din Londra şi coautor al raportului, a spus: „Chiar dacă este eficient, este foarte puţin probabil să putem reveni complet la normal. „
Bangham a spus că puţine vaccinuri blochează complet o infecţie, dar pot reduce severitatea şi şansa de a o transmite. Cu toate acestea, în cazul vaccinurilor în curs de dezvoltare împotriva Covid, rămân multe întrebări.
Există îngrijorări cu privire la faptul că vaccinurile împotriva Covid pot fi mai puţin eficiente la vârstnici decât la alte grupuri.
Echipa declară că o politică de vaccinare pe scară largă, în încercarea de a produce imunitate, ar putea întâmpina, de asemenea, dificultăţi, în special dacă vaccinul are o eficacitate limitată.
Un program de vaccinare anti-covid ar trebui să se desfăşoare de 10 ori mai rapid decât ritmul vaccinărilor sezoniere.
Shah a spus: „Acest lucru ar avea nevoie de mii de lucrători din domeniul sănătăţii, oameni recalificaţi, dedicaţi exclusiv vaccinării.”
Încrederea publicului într-un vaccin poate prezenta, de asemenea, un obstacol, detaliază The Guardian.
Dr. Zania Stamataki, cercetător în imunologie virală de la Universitatea din Birmingham, a declarat: „Până când se eliberează primele vaccinuri, trebuie să facem tot posibilul pentru a distruge orice mituri legate de vaccinare.”
Ca răspuns la raportul DELVE, departamentul de sănătate şi asistenţă socială a spus: „Acest studiu nu reflectă cantitatea enormă de planificare şi pregătire care a avut loc pentru a lansa rapid un vaccin Covid-19 sigur şi eficient. Planurile noastre includ extinderea forţei de muncă instruite care poate administra COVID-19 şi vaccinuri antigripale, facilitând accesul pacienţilor la vaccinurile de care au nevoie. Mai mult, dispunem de mijloace de transport adecvate, de echipamenteşi şi de expertiză logistică pentru implementarea unui vaccin ,în toată ţara cât mai repede posibil”.