autor: Victor Ravini
Autorul, RAdu VIctor NIțu, azi Victor Ravini, s-a născut în România, a emigrat în Suedia și trăiește în prezent în Franța. A absolvit facultatea de filologie – limbile română și germană din Timișoara.
Timp de aproape 20 de ani a fost bântuit de întrebări și concluzii privind poemul Miorița. A scris acestă carte convins că Miorița este un poem de valoare universală, așa cum afirma și profesorul universitar austriac Leo Spitzer la începutul secolului XX.
VR a studiat peste 900 de variante ale Mioriței și își bazează argumentele pe scrierile unor mari filozofi și literați ai tuturor timpurilor, la care face referire în studiul său.
In Miorița nu moare nimeni, Miorița este un mit, susține domnia sa, deci are un ”…conținut tainic și sacru… Transhumanța ciobanilor noștri a răspândit Miorița pe întreg teritoriul unde locuiau români, chiar și în afara hotarelor țării. Miorița este izvorul nemuririi limbii române, izvorul culturii românești, al identității și eternității neamului nostru.”
Cartea ar trebui să se găsească în toate bibliotecile județene, universitare și școlare, pentru că ar trebui să ne punem întrebarea: ”Cui lăsăm Miorița și cum o lăsăm?… Ea ar trebui să fie în grija noastră, a tuturor, ca să rămână și în continuare un mesaj umanist al străbunilor noștri către toți cei ce o citesc în original sau în traduceri.”
Corina Firuță
Cartea poate fi comandată de la ed_alcor@yahoo.com