Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este de acord cu deschiderea şcolilor şi crede că riscul nu poate fi exclus, dar poate fi diminuat. Potrivit lui Rafila, elevii ar trebui să nu cânte la orele de muzică, iar atunci când mănâncă sau beau apă, trebuie să îşi pună masca într-o pungă sau cutie, apoi o vor putea refolosi. El mai afirmă că ne vom obişnui cu această situaţie şi că „ne vom antrena pentru mult timp de aici înainte, conform news.ro.
„Aş fi hotărât începerea şcolilor. Situaţia epidemiologică de acum nu este diferită faţă de cea de acum 2-3 săptămâni, deci nu putem să spunem că lucrurile s-au înrăutăţit, dar cred că cel mai important e cum organizăm acest debut de an şcolar încât să minimalizăm riscurile. Riscul nu poate fi exclus, dar, cu siguranţă, el poate fi diminuat şi lucrul acesta ţine de multe evenimente, plecând de la administraţia centrală, administraţiile centrale, cei care gestionează şcoala, cadre didactice, elevi şi părinţi”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3, joi seară.
Întrebat cum vor auzi elevii din ultimele bănci, având în vedere că profesorii vor purta mască, iar sunetul va fi atenuat, Rafila a răspuns că ” există o reglementare care impune un număr maxim de elevi în şcoală”, iar despre orele de muzică faptul că „această activitate, cântatul, este una dintre cele mai riscante, privind transmiterea bolii, aşa că muzica probabil că se va face fără să cântăm, noţiuni teoretice, probabil audio, dar cântatul este total contraindicat”.
Întrebat, de asemenea, despre puratul măştii de către elevi, Rafila a explicat că aceştia, atunci când mănâncă sau beau apă, „ar trebui să aibă la ei o pungă sau o cutiuţă în care pun masca”.
„Pot să folosească aceeaşi mască, dacă o pun în siguranţă în pungă”, precizează medicul, explicând că, în cazul în care masca va cădea pe jos, „nu o mai pun, iar în mod normal şcoala va avea un anumit stoc de măşti”.
Alexandru Rafila este convins că pe viitor vor apărea teste rapide, care să fie folosite în cazul elevilor mai ales.
„Dacă se află la ore că un copil e pozitiv, nu se întâmplă nimic. Poate fi dus într-un spaţiu unde să stea singur, i se poate lua o probă. Eu sper să găsim şi o soluţie din punct de vedere a testării astfel încât copilul să nu stea în incertitudine foarte mult. În viitorul nu foarte îndepărtat cred că vor apărea teste care se vor realiza într-un timp foarte scurt, un personal fără o calificare specială şi cred că toate situaţiile astea pot fi reglate”, a declarat Rafila.
Profesorul a explicat că dacă un copil poartă mască şi strănută, nu transmite boala.
„Un copil care strănută are mască şi nu transmite boala datorită prezenţei măştii. Toate chestiunile astea sunt elemente care reduc foarte mult riscul de îmbolnăvire. În consecinţă, nu trebuie să considerăm că dacă cineva este infectat, gata, a transmis boala. O să ne obişnuim, o să vedeţi că aşa se întâmplă. Ne vom antrena pentru mult timp de aici înainte. O să vedeţi că teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea foarte mult pentru că marea lor majoritate nu fac decât forme extrem de uşoare ale bolii şi doar0,1% dintre copiii care se îmbolnăvesc au nevoie de spitalizare, asta înseamnă unu dintr-o mie. Riscul este generat de contactul cu persoane cu comorbidităţi. Sperăm să apară un vaccin şi să protejăm aceste persoane cu boli cronice, prin vaccinare”, a mai declarat Alexandru Rafila.