Terra traversează o perioadă de schimbări majore, atât la nivelul suprafeței sale, cât și în atmosferă, dar și la nivelul global al populației. Cele 7 miliarde de oameni care suprapopulează planeta în acest moment se vor transforma în 9, 5 miliarde în 2045. În contextul crizei sanitare și al celei financiare, în care oamenii se gândesc la soluții de finanțare a zilei de mâine (lære om minilån – află mai multe despre mini-credite), modificările climatice au căzut pe planul secund.
Cu toate acestea, de la incendiile masive de la începutul anului din Australia și până la cele din Grecia, din această vară, de la uragane și tsunami și până la cutremure și reactivarea unor vulcani, natura cere ajutorul omenirii pentru a stopa declinul climatic către care ne îndreptăm în următorii 25 de ani. Vor reuși oamenii să schimbe ceva sau tot natura va fi cea care va îndrepta lucrurile?
Temperaturi extreme și modificarea climei pe întreg Globul
Obiectivele impuse și auto-impuse de statele semnatare ale Pactului Kyoto, reducerea cu 20% a nivelului de poluare la nivel global și identificarea unor soluții rapide privind stagnarea declinului climatic și revitalizarea planetei au rămas doar niște scopuri bine intenționate ale semnatarilor.
Oceanele planetare reușesc să absoarbă aproximativ 30% din emisiile de dioxid de carbon (CO2), dar costurile acestui ajutor echivalează cu o creștere a nivelului de aciditate a apelor (s-a atins o valoare de 26% în ultima sută de ani).
Specialiștii preconizează o creștere anuală cu 1.5°C (în comparație cu perioada pre-industrială), iar șansele de a se realiza sunt cu 20% mai ridicate pentru următori 5 ani. Pe întreg Globul urmează să aibă loc modificări și mai mari la nivelul temperaturii, în Oceanul Artic urmând ca temperatura să își dubleze valorile în comparație cu perioada pre-industrială. Schimbările climatice la nivel planetar sunt responsabile de 90% din dezastrele naturale care au lovit omenirea în perioada recentă (secetă, furtuni, incendii de vegetație, etc).
Oceanele planetare au crescut cu 5 mm/an, o evoluție accelerată în comparație cu anii ’90, atunci când nivelul creșterii era de numai 3,2 mm/an. Interacțiunea dintre om și natură în ceea ce privește climatul natural a condus la o creștere a temperaturii neuniformă, efectele fiind resimțite în mod diferit în fiecare regiune a lumii.
Populația în creștere la nivel global va duce la epuizarea resurselor naturale, precum și la scăderea resurselor de apă potabilă. Planeta va produce din ce în mai puțin, iar omenirea se poate îndrepta către o luptă pentru resurse, totul pe fondul schimbărilor climatice din ce în ce mai rapide.
Factorii care au accelerat declinul climatic al planetei
Se caută vinovații, iar aceștia sunt unul și același: omul și acțiunile sale care au încurajat revoluția industrială și consumul masiv de resurse. Iată care sunt elementele care au contribuit la schimbările climatice actuale:
- Nivelul accelerat al emisiilor de CO2 până la 10% în ultimii douăzeci de ani;
- Creșterea temperaturii globale cu 0,88°C în ultima decadă;
- Atingerea unui nivel record de emisii CO2 în atmosferă -400 părți per milion;
- Creșterea nivelului oceanelor planetare cu 4,4 mm din 1993 și până în 2019;
- Reducerea stratului de gheață de la Polul Artic cu 13% în perioada 1981-2010.
Tehnologia a făcut aproape totul posibil, poți să compari împrumuturi mobile aici (sammenlign mobillån her), dar nu poate opri schimbările climatice. Pentru că în acest moment există doar un singur factor care poate să stopeze aceste modificări: însăși omenirea. Oare o să reușim să ne oprim înainte de a fi prea târziu?