Peste 8.000 de teste pentru depistarea infectării cu noul coronavirus au realizate pentru județul Sălaj. Și asta de la debutul pandemiei până la începutul acestei săptămâni, 24 august. Concret este vorba despre 8.011 de teste care au fost realizate conform unei metodologii aprobate de Ministerul Sănătății (MS), în urma cărora au fost confirmate pozitiv 319 persoane. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, o medie zilnică a testelor realizate este neconcludentă deoarece incidența cazurilor a crescut în ultima lună, prin urmare și testări s-au făcut mai multe în cazul persoanelor simptomatice. De asemenea, ca urmare a relaxării măsurilor s-au testat și persoane care au plecat sau au intenționat să plece în străinătate, fie la muncă sau în concediu. “Testarea se realizează conform metodologiei aprobate de MS, publicată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică. Contacții direcți se testează în situația în care sunt simptomatici”, au informat reprezentanții DSP Sălaj. De precizat este faptul că în prezent testele se efectuează la Spitalul Județean de Urgență Zalău, dar și la laboratoarele private Sante și Synevo.
Prioritatea la testarea pentru Covid-19
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat recent definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus și a făcut noi recomandări de prioritizare a testării pentru Covid-19. Prioritatea la testarea pentru Covid-19 este stabilită astfel: persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar și auxiliar; contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate; pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor (scăderea sau diminuarea imunității organismului), înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – două teste la 24 de ore interval; echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare – la fiecare două săptămâni; pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital; pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie sau radioterapie; pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maximum 48 de ore înaintea intervenției; pacienți hemodializaţi asimptomatici – de două ori lunar (pacienți hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, două testări la 6 -7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților); pacienți hemodializaţi simptomatici; persoane instituționalizate asimptomatice – de două lunar; personalul de îngrijire din centre rezidențiale – de două ori lunar; gravidele asimptomatice care se află în carantină, respectiv izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice și personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6 -7 zi de la ultimul contact posibil infectant. Conform INSP modificarea contextului epidemiologic poate duce la revizuirea acestor recomandări. De asemenea, unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical sau pacienți prin tehnici de RT-PCR , suplimentar faţă de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii, în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.
Caz suspect: sindromul respirator acut cu noul coronavirus
Conform sursei citate, un caz suspect implică orice persoană: cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respirației); orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie (inflamarea bronhiilor) sau pleurezie (inflamația acută sau cronică a pleurei pulmonare, însoțită de o abundentă secreție de lichid seros, purulent sau hemoragic) și cu infecție respiratorie acută severă (febră sau istoric de febră, respectiv tuse și dificultate în respirație, respectiv scurtarea respirației care necesită spitalizare peste noapte. De asemenea, pentru copiii cu vârsta de până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.
Testul doar pe “stomacul gol”
Testul de referință pentru diagnosticul specific de Covid-19, cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2, utilizează metoda Real Time PCR (RT-PCR) evidențiind virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral. Probele recoltate sunt exsudat nazofaringian și faringian, iar un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul Covid-19. Pentru exsudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la patru ore după acestea.
Lamuriri necesare pentru definirea terminologiei specifice epidemiei care se pare din raportatarea cazurilor la testele efectuate ca are o incidenta de 4 % .