Parlamentarii vor să reintroducă uniformele în școli

Mai multe asociații ale elevilor din țară condamnă aprobarea de către Senat a proiectului de lege prin care uniformele școlare ar putea deveni obligatorii, prin alocarea sumei anuale de 350 de lei/elev pentru achiziționarea de uniforme școlare. Liderii asociațiilor fac apel către Camera Deputaților pentru a se vota împotriva propunerii legislative. Elevii spun că măsura adoptată de senatori este ”ineficientă” și atrag atenția că ”introducerea uniformelor școlare nu va compensa lipsa agenților de pază în unitățile de învățământ, adevărata problemă fiind neasigurarea de fonduri pentru pază prin finanțarea complementară de către Consiliile Locale, paza umană ajungând să fie de multe ori asigurată de către asociațiile de părinți, prin colectarea fondului școlii”.
Săptămâna trecută, Senatul României a adoptat proiectul de lege L421/2020, prin care fiecare elev ar putea beneficia de 350 de lei din bugetul Ministerului Educației și Cercetării pentru achiziționarea de uniforme școlare, modelul urmând a fi stabilit de consiliul profesoral al fiecărei unități de învățământ. “Tragem un semnal de alarmă cu privire la ineficiența măsurii, aceasta neavând un impact real în soluționarea problemei siguranței elevilor, menționată în expunerea de motive. Introducerea uniformelor școlare nu va compensa lipsa agenților de pază în unitățile de învățământ, adevărata problemă fiind neasigurarea de fonduri pentru pază prin finanțarea complementară de către Consiliile Locale, paza umană ajungând să fie de multe ori asigurată de către asociațiile de părinți, prin colectarea fondului școlii. De asemenea, introducerea uniformei școlare nu combate direct situațiile de agresiune între elevii, ci doar înlătură unul dintre pretextele în care acest fenomen are loc, măsura neavând efecte clare pe termen lung.
Astfel, elevii se vor putea distinge pe baza a altor criterii, iar o soluție mai eficientă pentru combaterea fenomenului fiind instituirea unui sentiment de toleranță și crearea unei strategii pentru identificarea situațiilor de hărțuire. Introducerea uniformei nu va avea același efect precum în țările respective și nu va avea un rezultat semnificativ față de alte măsuri care ar putea fi luate. Singurul rol propriu-zis pe care uniformele școlare le vor avea va fi cel de identificare a elevilor, lucru care poate fi făcut ușor cu ajutorul carnetelor de elev. Măsura distrage astfel atenția publică de la adevăratele probleme ale sistemului de învățământ preuniversitar și folosește fonduri ce ar putea fi investite în renovări, achiziționarea de dispozitive conectate la internet etc. Așadar, asociațiile de elevi fac apel la membrii Camerei Deputaților să voteze împotriva proiectului de lege, măsura uniformelor nerăspunzând adevăratelor nevoi ale elevilor. Considerăm îngrijorător faptul că prioritățile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor. Achiziționarea de uniforme nu este o măsură necesară, iar fondurile alocate pentru uniforme ar putea fi folosite în achiziționarea de dispozitive conectate la internet. Ne arătăm profund dezamăgiți de această măsură și considerăm că nu rezolvă problemele, autoritățile trebuind să se asigure de promovarea incluziunii și de respectarea legii privind siguranța elevilor.”- spun liderii asociațiilor de elevi.

 

 

2 Thoughts to “Parlamentarii vor să reintroducă uniformele în școli”

  1. Anonim

    In Anglia, Germania, Japonia, Statele Unite, Australia exista. Aici nu ne place. Ca Statul, ca siguranta, ca legea… Stiti ce e? E frustrarea comunismului din capul parintilor. Oare prostii aia de care ziceam ce ratiuni au?

  2. cetatean

    Liviu Marian Pop, sindicalistul caraghios din Borsa – Maramures, a dat legea asta de rahat, tocmai pentru a fi in aceeasi idee cu potentialii electori. Astfel, vedeam la elevi in pantaloni scurti, in adidasi, slapi, mergand la scoala. Scolile care s-au respectat n-au cazut in capcana electorala si si-au pastrat uniformele. Vezi CNS-ul si altele.

Leave a Comment