Situația Drumului județean 109 F, afectat de căderile de pietre de pe versanți, urmează să se schimb după doi ani și jumătate de așteptare. Deși autoritățile sălăjene au demarat, încă din primele zile de când s-a constatat această situație, procedurile legale prin care acest drum să intre în reabilitare, procedurile anevoioase prin care acest drum a ajuns în final, astăzi, în mâinile constructorilor, au făcut ca așteptarea să dureze doi ani și jumătate. Acest drum județean important va intra în reabilitare, lucrările complexe urmând să cuprindă atât partea carosabilă, cât și securizarea marginilor/porțiunilor generatoare de pericole. Drumul va fi blocat, în continuare, pentru o perioadă de cel puțin 18 luni, urmând a fi redeschis, dacă lucrările se vor încadra în termenele contractuale stabilite, abia la începutul anului 2022, mai precis după patru ani începând din data la care a fost închis.
Reprezentanții Consiliului Județean Sălaj au răspuns solicitării Magazin Sălăjean, referitor la situația actuală a acestui drum județean:
“Din cauza desprinderilor ṣi căderilor de pietre/bucăți din versant pe partea carosabilă, cu amenințare asupra siguranței participanților la trafic, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sălaj a adoptat Hotărȃrea nr. 1 din 22 februarie 2018 prin care s-a dispus închiderea pe o perioadă nedeterminată, începȃnd cu data de 22 februarie 2018, a sectorului de drum județean DJ 109 F, Poiana Blenchii – limită județ Maramureṣ, iar prin Hotărȃrea nr. 2 din 28 februarie 2018 a fost menținută această măsură pȃnă la soluționarea situației respective. Ca urmare a adoptării hotărârilor menționate ṣi respectând prevederile art. 45 alin.(1) al Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, în temeiul căruia „în cazul în care drumurile deschise circulației publice sunt afectate de producerea unor situații de urgență sau în caz de forță majoră, administratorii acestora iau măsuri pentru închiderea sectoarelor de drum respective, în vederea restabilirii circulației, informând cu privire la închiderea acestor sectoare, precum si la posibilele trasee ocolitoare” s-a procedat la informarea participanților la trafic cu privire la rutele ocolitoare, ṣi anume: direcția Dej – Tȃrgu Lăpuṣ, pe ruta DN 1C – intersecție DN 18B (localitatea Căṣeiu) – Chiuieṣti – Măgoaja – Tȃrgu Lăpuṣ. Direcția Zalău – Tȃrgu Lăpuṣ, pe ruta DN 1H – intersecție DN 1C (localitatea Răstoci) – Mesteacăn – Valea Chioarului – Ṣomcuta Mare – Baia Mare – Tȃrgu Lăpuṣ. În vederea realizării lucrărilor de stabilizare a versantului, necesare pentru eliminarea riscurilor asupra siguranței circulației publice, Consiliul Județean Sălaj în calitate de administrator al drumului, a predat Ministerului Dezvoltării Regionale ṣi Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții amplasamentul necesar realizării acestora, prin Hotărȃrea Consiliului Județean Sălaj nr. 115 din data de 31 august 2018.
În data de 18 mai, câṣtigătorul procedurii de achiziție publică organizată de Compania Națională de Investiții, S.C. Extreme Construct S.R.L. a solicitat Consiliului Județean Sălaj reiterarea prin avizare a închiderii pentru circulația publică a sectorului de drum pentru o perioadă de 18 luni, durată estimată ca fiind necesară pentru efectuarea lucrărilor specifice acestui contract. Luȃnd în considerare pe de-o parte interesul de a reda cât mai curȃnd circulației publice sectorul de drum în condiții de siguranță, iar pe de altă parte, lucrările complexe care necesită a fi realizate (provocarea de căderi controlate a bucăților din versant ṣi fixarea ulterioară a acestuia cu plase de sârmă), Consiliul Județean Sălaj a emis un aviz favorabil prin care îṣi exprimă acordul pentru efectuarea lucrării ṣi a menținerii închiderii circulației rutiere doar pentru o perioadă de trei luni, cu posibilitate de prelungire – pe baza ṣi în funcție de rezultatele unei evaluări de specialitate ṣi a evoluției din teren”, se arată în răspunsul trimis de reprezentanții Consiliului Județean la solicitarea Magazin Sălăjean.