Joc de culori și arome în prăjitura “Planeta”

Această prăjitură cu blaturi pufoase, o cremă clasică de vanilie combinată cu una din unt spumos, dar și o glazură fabuloasă din ciocolată, se prepară fără mare greutate și într-un timp decent ținând cont de rezultatul final. Feliile diferit colorate arată asemenea straturilor fascinante ale unei “planete”. Ingrediente – pentru primul blat: 6 ouă mari; 200 gr zahăr; 4 linguri apă clocotită; 150 gr făină; 1 plic praf de copt; 1 – 2 pliculețe zahăr vanilinat, 2 linguri cacao. Se mixează ouăle întregi cu zahărul până când compoziția își dublează volumul, adaugăm apa clocotită, apoi amestecul de făină (cernută în prealabil), cacao și praf de copt. Se coace în tava tapetată cu hârtie aproximativ 30 minute la 180 de grade. După ce s-a copt, îl lăsam să se răcească și apoi îl tăiem în două (pe lungime). Ingrediente – pentru al doilea blat: 5 albușuri (gălbenușurile le folosim la cremă); 200 gr zahăr; 3 linguri făină; 250 gr nucă prăjită și tăiată mărunt (nu măcinată) 1 pliculeț de zahăr vanilinat sau o linguriță esență vanilie. Se mixează albușurile cu un praf de sare (cât luăm între două degete)  până când spuma devine tare, se adaugă zahărul treptat, se adaugă și făina amestecată cu nuca prăjită și tăiata și se coace în aceeași tavă (dimensiuni recomandate 25 X 40 cm). Crema 1: 5 gălbenușuri; 200 gr zahăr; 300 gr unt la temperatura camerei. Se mixează gălbenușurile cu zahărul pe baie de aburi pâna se obține o cremă groasă, onctuoasă, pe care o lăsam ulterior sa se racească; atenție la timpul de fierbere, după ce crema devine groasă, îndepărtăm imediat vasul de pe baia de aburi. Se mixează spumă untul și în el se pune pe rând cate o lingură din crema de galbenusuri (ăcită). Crema 2: 350 ml lapte cu 3,5 % grăsime; 1 plic praf de budinca de vanilie sau 50 grame amidon pentru prăjituri; 2 – 3 linguri zahăr (în funcție de cât de dulce dorim); 2 plicuri zahar vanilinat. Se fierbe budinca de vanilie în 400 ml lapte și se lasă să se răcească. Crema va fi puțin mai groasă decât o budincă obișnuită. În final, amestecam crema 1 cu crema 2. Asamblare: o foaie din blat 1; 1/2 din crema (rezultată din combinația 1 și 2); blat 2 întreg; crema rămasă, apoi a doua foaie de blat 1, iar la final, glazura. Glazura: 100 – 120 grame ciocolată menaj sau ciocolată simplă amăruie (ruptă bucățele); 1 lingură unt; 2 linguri lapte rece. Se pun toate pe baie de abur să se topească, se omogenizează bine, apoi se răcește puțin și se pune uniform peste prăjitură. se poate tăia după ce a fost lăsată trei – patru ore la frigider.

 

Leave a Comment