Românii pot amâna plata ratelor bancare cu 9 luni dacă activitatea lor a fost afectată de criza provocată de răspândirea Covid 19.
De aceste facilități vor beneficia atât persoanele fizice, cât și cele juridice. La cererea debitorului, aceste credite se pot suspenda pentru o periodă maximă de 9 luni, însă nu mai mult de 31 decembrie 2020. Debitorul poate opta, prin solicitarea transmisă creditorului, să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând ratele de capital, dobânzi şi comisioane, pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni.
Băncile sunt obligate să acorde suspendarea ratelor acelor debitori ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19. Cei care vor să beneficieze de această prevedere trebuie să facă cerere în primele 45 de zile de la data intrării în vigoare a OUG.
Cei care și-au amânat plata creditelor ipotecare vor plăti dobânda aferentă perioadei în termen de 60 de luni de la expirarea perioadei de amânare. Dobânda datorată de debitorii cu CREDITE IPOTECARE corespunzătoare sumelor scadente acolo unde plata este suspendată NU se capitalizează la soldul creditului existent. Deci NU se vor adăuga creditului.
Pentru persoanele fizice cu credite ipotecare, statul garantează dobânda pe 5 ani. În acest caz, dobânda este zero.
În 6 aprilie au intrat în vigoare normele pentru Ordonanța care amână ratele românilor și ale companiilor cu până la 9 luni. Cei care nu se vor descurca cu amânarea ratelor au la dispoziție începând din 7 aprilie un portal unde ne pot scrie și o persoană le va răspunde.
Pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri, ANAF rambursează TVA în valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca acești bani să ajungă cât mai repede în economie. În martie, am rambursat TVA în valoare de 4 miliarde de lei.
Guvernul a amânat termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020.
Am suspendat popririle și executările silite făcute de ANAF pentru creanțele bugetare pe perioada stării de urgență cu excepția celor din cauze penale.
Am prorogat termenul de depunere a situațiilor financiare, adică a bilanțurilor anuale până la 31 iulie 2020.
Reprezentanții ANAF suspendă acțiunile de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță sau a cazurilor de evaziune fiscală unde sunt indicii în acest sens.
ANAF a amânat termenul pentru depunerea declarațiilor de restructurare a creanțelor bugetare până la 30 octombrie 2020.
Am suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu o sumă de 100 de milioane, pentru a putea asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri precum Poliția, Poliția de Frontieră, Departamentul pentru Situații de Urgență sau Jandarmeria.
Guvernul a prelungit valabilitatea voucherelor de vacanță, pentru a veni în sprijinul cetățenilor și a industriei de turism. Perioada de valabilitate a acestora expira în mai 2020, iar noi am prelungit posibilitatea ca aceste vouchere să fie folosite până în mai 2021.
Discutăm cu reprezentații BERD un plan de dezvoltare economică post-criză. Este important să repornim motoarele economiei imediat după ce trec efectele Covid 19.
Guvernul a aprobat extinderea Sistemului Naţional Electronic de Plată, operabil de pe ghiseul.ro. Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin extinderea acestui portal, persoanele juridice, alte entităţi fără personalitate juridică și persoanele fizice autorizate vor putea plăti, pe lângă taxe şi impozite către bugetul de stat, şi alte obligaţii datorate altor instituţii publice (de exemplu, amenzi, tarife), dacă acea entitate este înrolată în Sistemul Naţional Electronic de Plată (SNEP).
Am introdus un mecanism de decontare a TVA cu control ulterior, prevedere ce va exista doar pe perioada stării de urgență. Asta înseamnă că orice companie românească își va primi banii de la stat foarte rapid, urmând ca instituțiile statului să verifice legalitatea cererii în timp.
Guvernul plătește concedii medicale scadente (prin CNAS) în valoare de 2,7 miliarde de lei. IMPORTANT de menționat în cadrul dezbaterilor TV: Atunci când am venit la guvernare am găsit restanțe lăsate de guvernele PSD, în valoare de 2.7 miliarde de lei, ce nu mai decontaseră firmelor concediile medicale de aproape un an.
Decontăm facturi pentru lucrări de construcții ale autorităților locale în valoare de 1,5 miliarde de lei.
Firmele românești, inclusiv microintreprinderile, care plătesc anticipat impozitul pe profit beneficiază de o bonificație de 5% sau 10%. De această prevedere beneficiază firmele care plătesc impozitul pe profit pe primul trimestru până la data de 25 aprilie 2020. Marii contribuabili vor avea o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%. Bonificațiile se vor aplica și pentru companiile de turism și de alimentație publică, privind impozitul specific unor activități – pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Guvernul sprijină anumite domenii specifice care pot susține lupta împotriva răspândirii coronavirusului. Astfel, guvernul PNL a cerut Comisiei Europene scutiri de taxe vamale și TVA pentru companiile care importă produse destinate prevenirii și combaterii Covid 19, urmând ca CE să emită decizia de aprobare la finalul acestei săptămâni. Scutirea de taxe vamale și TVA va fi acordată pentru importurile de echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale, medicamente, efectuate de către organizații de stat, de organizații caritabile sau filantropice.
(P)
Ati uitat actiunea Sparanghelul, trimiterea sclavilor pe plantatii germane este cea mai mare realizare !
13:51 Mai Ciolacule !Iara esti la comentarii ? postac rosu bugetar ce esti .Nu cumva ,in tipul programului ,ar trebui sa muncesti pentru bunul mers al institutiei bugetare in care lucrezi ?Sau ti se pare ca stam asa de bine la capitolul combatere Covid 19?
Cu ce mana lor de hoți ne ajută?
Pe cei care vin din alte țări îi bagă în carantină și cheltuie cu ei 300lei/zi/persoana, iar cei care muncesc si platesc impozite în țară că ei să aibă salarii și pensii mari și intră în izolare le dă un amărât de concediu medical de 75%…..