Asociația ARHAIC – Ambulanța pentru Monumente Sălaj

Obiective: Ambulanța pentru Monumente este un proiect civic, cu impact regional (se desfășoară în prezent în zona Transilvaniei și Banatului), ce are drept obiectiv acționarea eficientă în domeniul salvgardării patrimoniului cultural construit, anume punerea în siguranță a acelor edificii monumente istorice aflate într-o stare avansată de degradare sau precolaps. Regula după care funcționează acest proiect este simplă: acolo unde există sprijin din partea comunităților pentru procurarea materialelor necesare, voluntarii și specialiștii Ambulanței pentru Monumente intervin pentru punerea în siguranță a monumentului periclitat.
În prezent, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” este coordonată de către Asociația Monumentum. În ultimii ani, prin implicarea unor noi asociații locale, „rețeta” programului Ambulanța pentru Monumente a fost preluată și astfel au luat naștere noi Ambulanțe în zona Banatului, a Aradului și, mai recent, în zona Sălajului. Recent au fost înființate asociații care urmează să gestioneze acest proiect în zona de nord a Moldovei, în nordul Munteniei și în partea de vest a Olteniei.
Prin acest demers de salvare al monumentului – ce constituie probabil cel mai distinct element de identitate pentru o comunitate, se urmărește totodată și creșterea gradului de conștientizare a valorii patrimoniului construit – parte integrantă a istoriei locului dar și document palpabil întrucât acesta oglindește condițiile naturale locale, exprimă structuri sociale, gusturi, sisteme de valori, evenimente ale unor epoci, evocă trecutul și constituie expresia continuității.
Cum putem face asta? Pentru reușita unui astfel de proiect, implicarea societății civile este determinantă. Un rol esențial în acest demers are comunitatea, întrucât aceasta este păstrătoarea edificiului înscris în Lista monumentelor istorice. În acest demers, de un real folos este implicarea și colaborarea cu instituții ale administrației locale și regionale precum Primăria, Consiliul județean, Instituția prefectului sau Direcția județeană pentru Cultură și Patrimoniu precum și instituții ecleziastice, precum Episcopiile sau Protopopiatele.
Cum se realizează? Prin intermediul programului Ambulanța pentru Monumente sunt puși la dispoziția comunității specialiști (arhitecți, istorici de artă, istorici, meșteri și voluntari). Comunitățile contribuie cu sumele de bani aferente materialelor necesare pentru punerea în siguranță a edificiului monument istoric. Tot în sarcina comunității cade cazarea și asigurarea hranei pentru voluntarii și meșterii participanți la acțiunea de punere în siguranță a monumentului.
Cine ne sprijină? Ambulanța pentru Monumente Sălaj este parte integrată a proiectului Ambulanței pentru Monumente, proiect ce se dorește a fi implementat la nivel național. Ca proiect, Ambulanța pentru Monumente este susținut prin finanțări din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Global Heritage Fund și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture.
Cine suntem noi? Un grup de sălăjeni dornici de a se implica în protejarea monumentelor istorice din Sălaj. Împreună formăm Asociația Arhaic.
Valeria Lehene – Președintele Asociației „Arhaic”, conductor arhitect, cu o bogată experiență în protejarea și restaurarea monumentelor din Sălaj, după ani întregi de muncă în cadrul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Sălaj.
Bogdan Ilieș – Vicepreședinte al Asociației „Arhaic”, doctor în Istorie – cu teza „Edificii de cult românești din Sălaj în a doua jumătate a secolului XIX și prima jumătate a secolului XX”, cu preocupări în cercetarea și documentarea bisericilor de lemn de peste 12 ani, autor al unor articole în reviste de specialitate, component al unor echipe de specialiști ce s-au implicat în șantiere de restaurare sau punere în siguranță a unor biserici de lemn monumente istorice.
Bogdan Pintea – Secretar al Asociației „Arhaic”, medic, doctor în Științe medicale, masterand în cadrul programului masteral „Cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului istoric” organizat în cadrul Facultății de Istorie și Filologie a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia.
Corina Caraba – Cenzor al Asociației „Arhaic”, arhitect, membru și vicepreședinte al Consiliului Teritorial al Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania.
Principalele acțiuni ale Ambulanței pentru Monumente Sălaj în cursul anului 2020
– Intervenție la biserica de lemn din Răstolțu Deșert
– Intervenție la biserica de lemn din Zalnoc
– Intervenție la biserica de lemn din Porț (condițională încă de obținerea de către Asociația ARHAIC a sumelor necesare pentru plata meșterilor).
M.S.

One Thought to “Asociația ARHAIC – Ambulanța pentru Monumente Sălaj”

  1. Ileana-Nana

    Vali, te felicit pentru preocupările tale insistente şi continue în domeniul acestui inestimabil patrimoniu, respectiv, al restaurării, protejării şi punerii în valoare a bisericilor de lemn. Succes!

Leave a Comment