Deși cotidianul Magazin Sălăjean publică în rubricile de specialitate, cu regularitate, articole realizate pe baza unor exemple de evenimente nedorite prin care trec unii cetățeni, cu sau fără “acordul” lor, dar și materialele promovate de Poliția sălăjeană, există din păcate în continuare cazuri prin care oamenii, mai ales seniorii, sunt păcăliți cu concursul lor și jefuiți sub ochii lor de infractori deghizați în persoane autorizate sau “buni samariteni”. Infractorii își adaptează și… „updatează” zilnic metodele prin care reușesc să-i lase pe oameni fără sume considerabile de bani – lei sau valută – fără cele câteva bijuterii pe care le au, telefoane sau alte bunuri materiale pentru care au muncit și și-au sacrificat timpul și sănătatea.
Mai nou, infractorii folosesc, pe lângă vechile metode deja cunoscute de cetățeni, noi modalități prin care ar putea reuși să ne intre în case, având acordul nostru. Încep deja sesizările cu privire la faptul că persoane, îmbrăcate în halate albe sau chiar în echipament folosit de personalul medical folosit în cazurile de gripă, bat la porțile oamenilor sub pretextul unor verificări, luări în evidență sau alte operațiuni “oficiale”. Totuși în această perioadă, rămân la mare modă vechile metode, respectiv deratizarea, angajații de la apă, metoda premiul și altele. Locul I în „topul” prejudiciilor în Sălaj, îl deține o femeie în vârstă din Zalău, victimă care a lăsat în casă persoane necunoscute și care s-a ales cu o pagubă uriașă, anul trecut. Doi bărbați amabili s-au prezentat la ușa casei femeii, echipați corespunzător, amabili și i-au spus femeii că sunt de la o “companie de apă” și efectuează în cartier verificări la instalații și apometre. Femeia i-a crezut pe loc și i-a lăsat să intre în casă. Mai mult decât atât, în timp ce unul dintre răufăcători îi prezenta femeii, în baie, povestea țevilor cotite și a întreținerii acestora, celălalt verifica nestingherit “apometrele” din… șifonier și noptiere, în dormitorul femeii. Pentru că infractorii știu foarte bine inclusiv perioada în care se livrează pensiile, punct ochit, punct lovit și în acea dată: pensia femeii, 2.767 de lei, aflată într-un dulap în dormitor a fost exact ceea ce bărbatul căuta. Cei doi au terminat “verificarea”, au mulțumit pentru disponibilitate, dar și pentru amabilitatea cu care au fost primiți și s-au făcut nevăzuți. Câteva ore mai târziu, seara, femeia a observat lipsa banilor și a anunțat imediat Poliția. Victima susține că cei doi i-ar fi sustras și un lănțișor din metal galben. Polițiștii au deschis un dosar penal și încearcă acum să-i prindă pe infractori. Alte locuri ]n acest top nedorit mai sunt ocupate tot de femei (între care și un cadru didactic) care au cotizat în ultimele luni la bunăstarea infractorilor, mai ales a celor care foloseau metoda accidentul, cu sume cuprinse între 500 și 3.500 de lei. Câteva dintre victime nici nu au mai sesizat Poliția, din motive personale.
O secundă de naivitate ne poate costa foarte scump
Mesajul pe care atât noi am încercat să-l transmitem de nenumărate ori, cât și polițiștii este adresat în special cititorilor noștri din categoria pensionarilor: nu lăsați sub nicio formă persoane necunoscute în apartament sau în curte ori în casă! Nu vă angrenați nici măcar în discuții, la ușă, cu persoane pe care nu le cunoașteți! Nu vă lăsați intimidați și nu vă simțiți datori să oferiți explicații sau scuze pentru refuzul dumneavoastră. Spuneți “nu”, eventual mulțumiți pentru “amabilitate”, închideți imediat și asigurați ușa, asta în cazul în care nu ați făcut câteva verificări înainte de a deschide ușa, lucru care de altfel este și cel mai indicat. Metodele prin care acești infractori acționează sunt cele mai diverse, de la cele telefonice (metoda accidentul, metoda premiul, metoda “sună înapoi la acest număr de telefon” etc) până la metoda “pomana”, cea a ofertelor promoționale la obiecte, detergenți, cadouri de sărbători, până la metoda verificărilor la instalațiile sanitare, apometre, instalații electrice, cablu TV, internet, activități de dezinsecție sau deratizare neanunțate etc. Trebuie să solicitați, în cazul în care este vorba de un control real și autorizat, prezența administratorului imobilului. Ieșiți din casă, încuiați ușa și anunțați un vecin sau cel mai bine administratorul. Dacă sunteți, în continuare, singur, în aceste situații, nu permiteți accesul în apartament, curte sau imobil, acestor persoane. Dacă simțiți că persoanele devin agitate, violente sau trec la amenințări, anunțați imediat Poliția prin 112.
Trebuie să știți, totodată, faptul că autoritățile (Primăria, companii de apă, gaze naturale, energie electrică, internet, telefonie, cablu, cei de la Fisc etc) anunță mereu, cu câteva zile înainte, efectuarea acestor controale sau verificări. Afișele sunt lipite pe ușile de la intrarea în imobile, la avizier sau puse în cutia de scrisori. Chiar și așa, solicitați mereu confirmarea acestor informații președintelui asociației de proprietari sau administratorului imobilului. Nu lăsați în casă echipele dacă sunteți singuri acasă și nu lăsați sub nicio formă persoanele să intre în încăperi fără să le însoțiți, chiar și când este vorba despre persoane autorizate. Fiți conștienți de faptul că o pagubă materială, chiar dacă vi se pare dureroasă și greu de acceptat, așa cum este și firesc, este cel mai mic rău dintre cele care vi se pot întâmpla atunci când lăsați necunoscuți în casă!
Un articol foarte util,e bine sa ne reamintim mereu lucruri pe care le uitam dand importanta altor alarme de multe ori false. Multumim! ❤??
Deschideți ușa cu telefonul în mînă, fotografiați orice legitimație și persoana care o prezintă!