Continuă în Sălaj, “crimele” împotriva mediului, curățeniei, respectului față de natură și față de oamenii care vor să trăiască într-un loc care să arate altfel decât ca o groapă de gunoi. Imagini de coșmar, zilele trecute, pe marginea drumului către Moigrad. Saci plini cu haine vechi, scutece pampers, jucării stricate, plastic sub toate formele, cutii de conserve și peturi. În alte locuri, cele mai nenorocite deșeuri, cele provenite din construcții dezafectate: bucăți din BCA, zid spart, beton, faianță gresie, chiar obiecte sanitare sau mobilier dezafectat, vechi. Gunoaie peste gunoaie, aruncate de oameni iresponsabili, în mijlocul naturii. Aceasta este, de altfel, zonă cu antecedente în ceea ce privește aruncarea gunoaielor la întâmplare. Ultima mostră de nepăsare din partea unor persoane, cel mai probabil sălăjeni, a apărut zilele trecute pe acest drum care duce către Moigrad. Fotografiile vorbesc de la sine, așa că nu mai detaliem ceea ce demonstrează aceste imagini, cu puterea evidenței.
Lăsând la o parte faptul că indiferent câți polițiști sau jandarmi ar fi pe traseu, câți salariați ai Gărzii de Mediu sau alte entități care au în atribuții protecția mediului ori salubritatea orașelor și a zonelor din județ, lipsa de educație, de un minim bun-simț, respect și grijă față de natură, oameni și fauna județului, reprezintă o cauză principală, perpetuă, a acestor situații extreme de grave. Nimeni și nimic nu îi poate opri pe acești oameni să distrugă, aruncând gunoaie, cele mai multe dintre ele fiind nedegradabile, iar faptele comise de ei continuă sub ochii noștri și ai autorităților. Magazin Sălăjean a făcut o anchetă, la sfârșitul anului trecut, tot în această zonă zonă.
„Repetabila povară”
Doi cetățeni din comuna Mirșid, dintre care un bărbat în vârstă, au venit la sfârșitul anului trecut la sediul redacției Magazin Sălăjean pentru a ne arăta în fotografiile făcute de ei, ce se întâmplă în această zonă. Saci de gunoaie, componente auto, resturi menajere diverse, sute de kilograme de maculatură, material plastic și alte categorii de deșeuri au fost aruncate la începutul lunii decembrie 2019, la marginea drumului, lângă comuna Mirșid, la ieșirea din localitate în apropierea Drumului Național 1 H, înspre Jibou. Oamenii au spus că au sesizat și Garda de Mediu Sălaj, prezentând mai multe fotografii de la fața locului precum și mai multe înscrisuri pe care le-au luat din mormanele de gunoi, lucruri care puteau conduce organele abilitate către eventualii vinovați.
Cei care sesizează, trimiși “de la Anna la Caiafa”
Foarte ocupată cu alte probleme urgente, Garda de Mediu i-a îndrumat către primăria Mirșid, întrucât, potrivit spuselor reprezentanților instituției, “și această autoritate are obligații și răspundere pe acest segment”. Același lucru ne-a fost transmis și la redacție în momentul în care, la vremea respectivă, am contactat telefonic instituția, pentru lămurirea situației și o eventuală intervenție din partea acestei autorități. “Dacă doriți să faceți sesizare, trebuie să o faceți în scris, să o înregistrați la registratură și pe urmă se vor putea lua măsuri legale” ni s-a transmis telefonic. Sigur, nu contestă nimeni această procedură, că doar birocrația și sufocarea cetățeanului cu cerințe și hârtii sunt la ele acasă în Sălaj și mai mult nu putem, nici ca atitudine, nici ca lege. Faci o sesizare cu privire la o faptă de o asemenea gravitate, ți se cere să iei loc la masă și să povestești în scris până te apucă seara, ce ai văzut, cum ai văzut, când, unde etc. De parcă nu ar fi atât de evident și firesc ca în calitate de autoritate trebuie să ajungi în cea mai mare viteză la locul respectiv, să iei legătura cu primarul, cu postul de poliție și printr-o anchetă minimală să descoperi vinovatul și să-l duci de guler la sediul Poliției.
Fotografii, înscrisuri, dovezi: degeaba!
În asemenea grămezi de gunoaie există mereu facturi sau alte înscrisuri care pot conduce și un copil de 10 ani către adresa făptașului sau cel puțin către o persoană din vecinătatea ei sau care ar putea avea legătură cu ea. Dar având în vedere faptul că cineva s-a deplasat din comună până la Zalău pentru a sesiza această stare de fapt, ținând cont și de faptul că oamenii sunt în vârstă și lipsiți de posibilități materiale care să le permită drumuri dus-întors, Zalău – Mirșid, cât și gravitatea acestor fapte care iată se repetă, poate că era firesc ca măcar un angajat al instituției să ofere sprijin pe loc sau să se deplaseze chiar el la fața locului pentru a constata cele sesizate și a lua măsuri. Aceasta dincolo de activitatea pe care trebuie să o desfășoare Poliția, este vorba despre o instituție care are ca scop exact aceste demersuri și acțiuni care de multe ori nu pot aștepta, iar dacă se așteaptă, lucrurile se pot agrava.
Avem, așadar, o problemă mare și urgentă. Angajații care își desfășoară activitatea în instituțiile cu răspundere trebuie să acționeze de îndată, să ajute oamenii care de multe ori fac munca în locul lor, pentru a nu-i mai trimite către casă, întorcându-i de la ușă atunci când le bat pe la ușile birourilor cu probele pe tavă. Până se vor trezi și autoritățile, dar mai ales până când oamenii care comit asemenea atrocități ecologice vor înțelege că trebuie să înceteze să mai arunce gunoiul pe unde apucă, sălăjenii și ceea ce a mai rămas din natura județului nostru, vor avea pe mai departe de suferit.
Fotografii: drumul către Moigrad, 3 martie 2020
E contribuția părinților la materialul didactic pentru educarea copiilor prin acțiuni de ecologizare în săptămîna „Școala altfel”.
Poate gunoaiele sunt lasate intentionat in multe locuri ba chiar un asistat social de la noi din sat a declarat ca ei arunca gunoaiele pe strada ca sa aiba ce strange sa primeasca ajutor social ca doar nu o sa mearga la lucru cand primesc bani mai usor, banii nostri celor care trudim din greu.
toti stiu a cui este parcela cu resturi, tine de ortelec, cel care face transport si nivelare gunoi are si utiaje,cu care le ingroapa, spre moigrad curatenia tine de primaria creaca care primeste de la cj sume pentru curatat drum si santuri (lucru care la fel cu dezapezirea nu se intampla)
Ați văzut poze cu interlopulacela burtos care a fost șef la Garda de Mediu București? „Instituția” e doar o sinecură pentru gașca ajunsă la putere. Și percepe „contribuții”.