Pensiile speciale, eliminate prin vot în Camera Deputaților

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii. Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Deputaţii au votat marţi, 28 ianuarie, într-o şedinţă de plen convocată în sesiunea extraordinară, proiectul de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor din sistemul de apărare şi ordine publică. 

Ce prevede proiectul de eliminare a pensiilor speciale

Proiectul are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori dar și personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor. Nu ar mai urma să benefixieze de pensii speciale nici funcţionarii publici cu statul special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României și membrii Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

24.000 de lei – cea mai mare pensie specială din Sălaj

În prezent, în evidențele Casei Județene de Pensii Sălaj se află un număr de 68 beneficiari de pensii speciale, dintre care: 32 de foști magistrați, 24 de persoane – personal auxiliar de specialitate al Instanțelor și Parchetelor și 12 auditori publici ai Curții de Conturi.” Alături de pensionarii cu pensii speciale plătite prin Casa de Pensii Sălaj, și-ar putea pierde pensiile speciale și senatorii și deputații de Sălaj. Cea mai mare pensie specială din județul Sălaj aparține unui fost procuror și este în cuantum de aproape 24.000 de lei, echivalentul a peste 5.100 de euro. Cea mai mare pensie specială din țară este a unui magistrat – 41.000 de lei lunar, (aproximativ 8.800 de euro). Calculând după contribuția pe care magistratul a avut-o de-a lungul timpului lucrat, pensia cuvenită ar fi fost de 3.100 de lei (aproximativ 660 de euro).

 

18 Thoughts to “Pensiile speciale, eliminate prin vot în Camera Deputaților”

  1. Anonim

    Dar cei care le au in plata le mai pierd sau legea se aplica doar le cei care se pensioneaza in continuare?

    1. Anonim

      Dispar toate. Cu conditia ca magistratii sa nu declare legea neconstitutionala, dupa ce, fireste, va fi atacata de pensionarii hapsâni.

      1. Anonim

        Politistii si.militarii nu au pensii speciale, atentie la confuzii. Sunt pensii in baza contributiilor si, oricum, sunt o categorie care dupa parerea mea nu poate fi comparata cu un parlamentar lenes care trage pârțuri patru ani pe banii nostri sau un primar care, chiar si harnic, nu are de ce sa fie „special”. Pensiile politistilor sunt, in majoritate, intre 3000 si 4000 de lei ceea ce pentru o pensie de serviciu e o suma decenta. Mai ales daca ai si contribuit cu bani pt asta, ceea ce nu e cazul la ” specialii” in cauza.

  2. Anonim

    Politia si militarii, care sunt grosul, pe cand?

    1. Anonim

      Aici trebuie impozitare progresiva. Este scandalos ca o pensie militara de 77.ooo lei sa fie impozitata cu numai 10 % !

  3. sam

    sa ia si ei 1000 de lei cat iau io

  4. Felicitari PNL !

    Felicitari PNL, initiatorul legii, felicitari tuturor deputatilor care au votat taierea acestor pensii speciale nerusinate. In sfarsit, ne indreptam spre o societate corecta, fara privilegii si privilegiati !

    1. Anonim

      Personal, nu cred ca asa va ramane. Este un aranjament intre toti, cu CCR si cu restul. O cacealma. Sa vedem dupa ce va fi atacata, ce se va decide, insa cei mai multi dintre noi banuimmca nu va ramane asa. Cum puteti sa credeti ca magistratii nu vor intoarce legea la Parlament, spunand ca este neconstotutionala? Adtia mai bine crapa decat sa renunte la astfel de sume
      Este o prosteala ordinara, stati sa vedeti ce se intampla mai departe…

  5. Anonim

    Dar Gh. Bălășoiu a murit? (66701 lei net/lună)

  6. Anonim

    Mobilizare generala cu protest general in strada a sustinatorilor eliminarii pensiilor speciale in cazul in care CCR va respeinge aceasta lege a eliminarii nesimtirii din Romania

  7. Sa pregatim Vestele Galbene !

    Daca ccr blocheaza o lege adoptata fara voturi contra de un parlemen ales de popor, trebuie desfiintata. De fapt, ccr trebuia sa declare neconstitutionale legile pensiilor speciale, in constitutie nu scrie ca exista categorii privilegiate. Daca e cazul, va trebui sa avem si noi Veste Galbene

  8. Anonim

    Ce rost mai are Parlamentul daca tot ccr hotareste? Hai sa desfintam parlamentu si conducem cu CCR…

  9. Anonim

    SA MOARA CAT DE REPEDE ASTIA PENSIONATI LA 45 DE ANI CU PENSII NESIMTITE CA ALFEL E VAI DE NOI CEI CARE MUNCIM .

  10. Anonim

    Toate pensiile care depasesc 5.000 de lei sunt NESIMTITE; tot ce depasesc aceasta suma trebuie sa fie impozitate 99,98% . Sa dea boala in toti care depasesc aceasta suma de 5.000 de lei si plusul sa-l dea pe medicamente. AMIN !

  11. Nimeni nu poate fi judecator in proprie cauza!

    Sesizarea CCR cu astfel de actiuni este un caz tipic de incompatibilitate, categorie care se aplica cu precadere in situatia judecatorilor aflati in conflict de interese. Iata de ce legea ref la atributiile CCR ar trebui sa NU permita sesizarea CCR in astfel de situatii (in care ar urma sa se pronunte si asupra propriilor pensii).

  12. Daca CCR respinge pentru ca s-a pronuntat deja

    atunci nu ramane decat varianta impozitarii progresive, la sange, a pensiilor speciale…pentru ca CCR s-a pronuntat asupra pensiilor brute, nu nete si nu are atributii de politica fiscala a statului. Deci, da-i cu impozite in draci!

  13. Anonim

    Singura solutie este impozitarea. Personal cred ca aceasta trebuie sa inceapa de la 7.500 cu prag la 10.000 si peste aceasta suma 90%, asta pentru ca sunt oameni care au lucrat in privat si au pensii consistente, nu se pot i,pozita doar anumite categorii de pensii. Pentru primul comentariu, legea nu este retroactiva, deci cele care sunt in plata raman chiar daca legea trece de CCR, ceea ce nu se va intampla.

  14. Chiar daca exista o decizie CCR asupra constitutionalitatii (sic) pensiilor de serviciu

    CCR nu are nicio atributie asupra modului de calcul al acestor pensiilor de serviciu, nefiind organism legiuitor. Asa ca onor Minister de Finante n-are decat sa readuca aceste pensii de serviciu in limite rezonabile, printr-un alt mod de calcul. Putem accepta (cu greu) acordarea de pensii putin peste nivelul contributiilor (pe argumentele date de CCR – interdictii si restrictii in exercitarea profesiei), dar intr-o limita decenta, raportata la restul pensiilor din Romanica.

Leave a Comment