Un inedit monument de artă stradală a fost dezvelit duminică – 26 ianuarie, de comunitatea maghiară, în centrul municipiului Zalău. Este vorba despre un monument de arhitectură urbană al marelui poet Ady Endre care stă pe o bancă îndemnând, parcă, publicul să se așeze alături. Acesta este amplasat în vecinătatea grupului statuar ”Wesselenyi”, lângă trotuarul de la marginea parcului din centrul Zalăului și a fost realizat de sculptorul Biró Lajos din Máteszalka.
Monumentul are un dublu rol, atât decorativ cât și funcțional. ”Este nu doar un loc în care zălăuanii vor putea poposi pentru câteva momente, dar și o modalitate de a ne promova orașul pe mijloacelele de socializare, prin intermediul fotografiilor pe care fiecare le poate face pe bancă, lângă statuia marelui poet Ady Endre. Cred că este un lucru care poate să îmbine, până la urmă, utilul cu plăcutul, și anume ideea de relaxare cu promovarea valorilor culturale ale locurilor în care trăim”, a precizat Fazakas Nicolae viceprimarul municipiului Zalău.
La eveniment au luat parte reprezentanţi ai comunităţii maghiare din întreg județul, liderul UDMR Sălaj – Seres Denes, Kelemen Hunor- președintele UDMR și nu în ultimul rând Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Județene Bistrița, acesta fiind, de altfel, singurul invitat care a luat cuvântul în limba română.
Monumentul de arhitectură urbană al marelui poet Ady Endre, dezvelit astăzi la Zalău, este un proiect care aparține tineretului comunității maghiare și UDMR-ului.
Dar Octavian Goga DC nu a putut sa fie lingă ady ca au fost prieteni dar asta e udm mai votați PSD drumurile arata rău nu au făcut nimic bun psd de când sunt la primarie de acest lucru votează udmr moțiunea și sunt lingă psd ca fac ce vor
Pentru limba română, apăsați tasta 1.
fiecare partid face ce vrea cu banii lui
Cand s a dat aprobare pentru monument?
A oprit cineva partidele romanesti sa faca o statuie cu GOctavian Goga, sau alta celebritate locala?
Discursuri exclusiv in limba maghiara. Netusinatilor! Autoritatile salajene ce dracu fac? Unde traim? O rusine, nu se poate asa ceva. N am nimic cu maghiarii, iubesc Ungaria, insa nu este admisibila atata sfidare. Suntem in Romania, Salaj, zalau! La fel s a intamplat si acum 4 ani la inaugurarea Casei Endre de pe Crasnei. Toti au vorbit ungureste, niciun cuvant in limba romana. Nici ni ar trebui sa mai scrieti ceva despre astfel de evenimente pentru ca NU ne intereseaza. Rusine momâilor- autoritati de mucava din Salaj. Vai de capul nostru!
Ai fost de fata, daca nu atunici sa taci, findca habar nu ai la ce sustii !!!
Dacă nu te onteresea
Dacă ai fi fost prezent, ai fi auzit și discursuri în limba română. Dar e mai ușor să-ți descarci nervii, așa-i?
Toate bune si frumoase, dar hortistii nu au ce cauta acolo.
Este un afront adus romanilor.
Tu esti de-al lui Tanasa? Faptul ca folosesti pausal ‘hortysti’ oglindeste nivelul tau, amice. Pe voi sa va catalogam nazisti, stalinisti, gardisti?
Bine punctuat !!!!
Pentru cei care au şi citit articolul nu e noutate: „Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Județene Bistrița, acesta fiind, de altfel, singurul invitat care a luat cuvântul în limba română”. A fost în special o serbare a comunităţii maghiare, dar la care au putut participa şi au şi fost câţiva români. (Inclusiv presa, dar şi oameni interesaţi de eveniment.)
În privinţa relaţiei Goga – Ady, cei doi poeţi stau foarte bine în faţă la CNS, de peste trei decenii şi sper să mai stea măcar trei secole. Dacă ştiu bine monumentul a fost finanţat de guvernul Ungariei şi de Fundaţia Communitas din Cluj. (S-a spu de vorbitorii de la inaugurare.) Iar locul de amplasare a fost aprobat de Consiliul Municipiului Zalău. Deci o colaborare româno-maghiară, cum a fost şi relaţia dintre Ady şi Goga.
Pentru Avram Iancu (cel fals):
Nu am văzut vreun hortist pe acolo, nici măcar horthyst. Deşi am stat de la început, până la sfârşit.
Dacă un strănepot al lui Iancu dorea să fie prezent, nu exista vreun impediment. Putea să facă chiar selfiuri sau poze orice spectator.
Esti un prost.
Ady și Goga nu au fost prieteni ! S-au întâlnit de o singură dată, când tânărul publicist Ady a interveni pentru eliberarea lui Goga din închisoare.
Ady a murit înainte de a deveni Horthy Miklós guvernatorul Ungariei! Ady de altfel a avut orientare de stângă, dar de altfel nu prea s-a preocupat de politică.
Ady a murit de nervi că Transilvania s-a unit cu România. Un poet sub-mediocru, afemeiat (Leda, Berta, poate și altele). Văduva lui nu s-a mai întors în Transilvania după moartea lui. De ce i-am ridica statuie. Dintr-atâta de ce nu ridicăm statuie și lui Bela Kun, alt elev al liceului din Zalău.
Tocmai am postat mulțumiri pe Fb pentru o relație de încredere între români și maghiari în orașul nostru. Ady este o personalitate cu care ne putem mândri toți zălăuanii, indiferent de naționalitate, o valoare universală. Orașul nostru a devenit mai bogat prin această realizare artistică. Mulțumesc comumității maghiare pentru implicare, mulțumesc de asemenea comunității române pentru empatie și înțelegere. Respectul trebuie să fie reciproc, iar Zalăul este un exemplu de bună conviețuire.
Pentru anonimul de la 00.17
Ady a murit de pneumonie, combinată cu boala inimii şi alte consecinţe ale bolii venerice.
Şi nu a murit de ciudă. Pe 27 ianuarie 1919 (exact acum 101 de ani), situaţia politică, teritorială etc. era cam confuză. Eşti de prost gust, că-l pomeneşti pe Ady şi pe B. Kun în acelaş context. Cam aşa ar veni, dacă am pomenii 1. pe 1 Maniu şi Ceuşescu, sau 2.pe Titu Maiorescu şi pe Adrian Păunescu etc. în acelaşi context: Amândoi au fost oameni politici români. Doar că primul a muncit în favoarea comunităţii (naţiunii şi ţării), al doilea pentru binele familiei, contra interesului general. 2. Amândoi sciitori, poeţi şi politicieni, dar ce diferenţă: Unul de stânga şi lingău, celălalt de dreapta şi de carater. Proceput domnule tovarăş anonim?
Pentru stimabilul si onorabilul tovaras cetitor. Рот Фронт! sau mai corect ar fi „Heil”? (vad ca simpatizezi politica de dreapta) (O paranteza, forma „cetitor” nu se mai foloseste din sec. XIX, decat in context popular/folcloric) Stiu ca era bolnav (unii zic pneumonie, altii gripa spaniola altii sifilis combinat cu alte afectiuni („boala inimii”)) in Budapesta in spital, dar tot nu a primit bine vestea unirii Transilvaniei cu Romania, pe care a apucat sa o vada, ce a contribuit la inrautatirea situatiei sale. In ian. 1919, controlul asupra Transilvaniei era de facto al Romaniei, cel putin pana la linia de demarcatie Baia Mare-Dej-Cluj-Deva, stabilita de gen. Berthelot in noiembrie 1918. Rezolutia Unirii Transilvaniei cu Romania, adoptata in 1 Dec., a fost aprobata in parlamentul Romaniei si de catre Regele Ferdinand in 24 Dec. 1918. Referitor la comparatii, nu vad nimic rau in a ridica statuie lui Adrian Paunescu, si, desi sunt de parere ca Ceausescu nu merita statuie (cum nu merita niciun lider comunist, fie roman, fie strain), totusi a facut ceva pentru tara. Referitor la context, sugerez o lectura a cartii „De la Colegiul Reformat la CNS”, unde atat Ady Endre cat si Kun Bela (pe langa Iuliu Maniu, Victor Deleu etc) figureaza la fosti elevi de seama ai liceului, deci nu as primul si probabil nici ultimul care ii mentioneaza in acelasi context. Istoria e una, cu bune, cu rele, cu stanga, cu dreapta, cu PSD, cu UDMR, cu PNL, cu USR, cu PCR, cu Garda de Fier etc. Trebuie sa o acceptam asa cum e. Insa nu vad niciun motiv de ce Ady Endre ar avea doua statui in centrul Zalaului, cand exista si alte personalitati din istoria Salajului care nu au nici macar o placa comemorativa, nu zic statuie, in Zalau. Singurul care mai are doua statui in Zalau e Papiu-Ilarian, dar nu-s ambele in centru.
Indifférent daca este maghiar sau roman a trait pe aceste meleaguri a respirat pe aceste meleaguri a lasat lucruri frumoase in urma lui respect Scriitorilor Transilvaneni .
De ce se evita a se prezenta meritele deosebite prin care a excelat acest Ady pentru localnici
Din articol rezulta ca oficialii romani de la primarie si Consiliu jud.n-au fost prezenti,oare de ce ? le este rusine ca si-au dat acordul de amplasare a statuii si de alianta rusinoasa cu UDMR?
Tovarasul cetitor. Ce inseamna „boala inimii”? Infarct? Tahicardie? Endocardita? Pericardita?
Pentru Herr Doktor Cetitor, alles gute und Gesundheit. Nimeni nu stie exact de ce a murit Ady (unii zic pneumonie, altii gripa spaniola, altii sifilis). In ian. 1919, controlul asupra Transilvaniei era de facto a Romaniei, cel putin pana la linia de demarcatie Baia Mare-Dej-Cluj-Deva, deci Ady a apucat sa vada Transilvania unita cu Romania, Rezolutia Marii Uniri de la Alba Iulia fiind aprobata de Ferdinand I si parlament in 24 Dec. 1918. In cartea „De la Colegiul Reformat la CNS”, apar si Ady Endre, si Kun Bela, in acelasi context (fosti elevi de seama ai liceului). Nu vad de ce nu am ridica statuie si lui Paunescu. Istoria e una, cu stanga, cu dreapta, cu PCR, cu UDMR, cu PSD, cu PNL, cu USR, cu Garda de Fier etc. Ce nu inteleg, de ce a trebuit o a doua statuie lui Ady in centrul Zalaului, cand sunt multe alte personalitati salajene ce nu au nici macar o placa comemorativa, nu zic statuie, in Zalau.
Sunt curios, cine si-ar face selfie cu Ady Endre in Zalau si ar pune pe instagram? Macar de puneau statuia langa fantana, atunci poate era o sansa.
Cum se face ca liderii etinicilor maghiari chiar fac ce vor si obtin ce vor in Zalau si in Romania sub ochii protectori cu dubla masura a liderilor romani care de dragul mentinerii la putere pentru avantaje proprii traiesc in concubinaj politic cu UDMR si compromit natia romana
1.Nu sunt doctor, dar boala aproximativă a fost multiplă.
2.În ultimele săptămâni de viaţă, practic poetul maghiar era un fel de „mort viu”, adică nu prea intra în relaţie cu exteriorul.
3.Cu linia de demarcaţie aşa este, cum spuneţi, dar congresul de pace abia începea pe la Paris.
Oricum, poate e mai bine să lăsăm ca morţii să se odihnească. Iar cei vii să-şi vadă de treburile lor. (Fiecare la locul său.)
PE BANCA LÂNGA ADY ENDRE SĂ STEA TOTI LIDERII POLITICI CARE SUNT ACOLO IN POZĂ AȘA….DIN PIATRĂ.
Toate ca toate, insa nu inteleg rostul baietaisilor alora deghizati in husari, prezenta constanta la toate manifestarile maghiarimii din Romania . Oare asta sa fie costumul popular al barbatilor unguri, cu sabii la cingatoare sau este doar o tentativa (lamentabila dealtfel) de a intimida populatia romaneasca ?
Felicitări Primăriei Zalău, Consiliului Judeţean Sălaj, Prefecturii Sălaj şi tuturor instituţiilor judeţene şi municipale de cultură!
Orasul era promovat daca pe banca era Maniu . Punct
Acolo trebuia să fie sute de oameni, români și maghiari deopotrivă! Nici 10 persoane? Rușine UDMR, rușine Sălaj, rușine instituții politice și culturale!
Faceti si in ungaria școli romane si statui cu români. Ne umpleti romania cu școlile voastre si statuile voastre. In ungaria daca nu le vorbesti limba nici nu te baga in seama. Nici in romania mergi in varsolt sau diosod si întrebi ceva in romana răspunsul e nem tudom
Pentru I. C. indignat:
La inaugurare au fost sute de oameni. În fotografia din ziar se vede doar o poză de grup al „oficialităţilor” sau invitaţilor. Pe trotuarul care înconjoară sub formă de semicerc zona, oamenii abia încăpeau pe trotuarul lat. Semicercul a fost aproape un cerc întreg, unii chiar stăteau şi în parc, lângă gardul care înconjoară grupul statuar W. (Evenimentul a fost fixat la o jumătate de oră de la ieşirea din biserică (11,30).
Au fost chiar şi câţiva români, curioşi sau interesaţi.
Dar nu poţi obliga în ziua de azi să meargă la un eveniment, dacă nu-l interesează.
@ Cetitorul
1. Fotografiile arată sub 10 participanți. Asta se vede, asta a fost arătat. Ady a fost un mare poet. Am oroare să explic, dar ca să înțelegi puțin: a fost și a vorbit directorul bibliotecii Bistrița; dar directorul Bibliotecii Sălaj? Mai departe, gîndește singur.
2. Nu sunt „indignat”, am scris din dispreț. Nu sînt nici sălăjean (chiar dacă locuiesc aici de zeci de ani), dar este declasant pentru un județ, pentru o comunitate, să facă o asemenea jalnică omagiere, care s-a transformat și aici în ziar mai mult în prilej de scandal politic și interetnic.
Pentru Anonimul de la 9,03 şi alte ore:
Văd că vă etalaţi cunoştinţele din limbile străine (germană, chiar rusă, poate mai veniţi şi cu ceva arabă sau trucă, ori maghiară.) Să ştiţi că intenţionat am ales varinta arhaică CETITORUL. Poate va-ţi dat seama, cât decât cunosc limba română, şi am şi şi pe tastatură posibilitatea (precum toată lumea), să schimb limba de la engleză la română. În legătură cu Kun B. M-am interesat şi eu: El a studiat 2-3 ani la Zalău, apoi s-a transferat la Cluj.
În legătură cu stânga-dreapta, este opţiune personală. Şi în cadrul orientărilor respective sunt curente moderate, mai tari sau şi mai duri (spre extreme).
Nu sunt penelist, dar nu aş pune la grămadă PNL cu Garda de Fier sau PCR cu USR. (departe, sunt sau au fost diferenţe sesizabile.)
Pentru OCHIUL cel Atent:
Da, e cam ridicol cu husarii, exact aşa, precum unii apar în costume anacronice: Cu căciula şi bundiţa sau şuba vara, ori cu pălărie de pai sau papuci de ştrand sau pantaloni scurţi sau în topuri-maieuri iarna. (Vă daţi seamna de exemplu pe 20 august cum „tremură” aceşti husari la 35 de grade.)
Vorba lui Dabija…
Unde sunt consilierii locali ai puterii si ai opozitiei de la CL Zalau,romani,marele Dinu Salajeanu etc.care au votat si sustinut amplasarea statuii care nu-si avea locul acolo si niciunde in Zalau pentru acest Endre nu inseamna nimic pentru zalauani?
Absenta liderilor locali romani de la eveniment dupa ce si-au dat acordul si sprijinul amplasarii statuii ne demonstreaza lasitate si tradare pentru ca in secret se pupa cu UDMR , rusine imposorilor din politica locala
Pt. I. C.
„o asemenea jalnică omagiere, care s-a transformat și aici în ziar mai mult în prilej de scandal politic și interetnic”.
Nu ştiu cine face scandal? Nu am văzut vreun aspect jalnic şi nici scandalos. Cei prezent la dezvelire s-au compoartat corect, vorbitorii au fost aplaudaţi etc. Presa a prezenta corect evenmentul, că unii anonim „curajoşi” vor să facă scandal sau caută nodul în papură, e treaba lor.
Vă trimit un link you tube un fimuleţ scurt, din care reiese că la dezvelire au fost sute de oameni.
Numai bine, şi numai corect.
Al Dvs. Cetitor şi partener de dalog.
Se înţeleg că dialog
Pentru Anonimul de la 7,56:
Acest „Endre” – comple şi corect Ady Endre, (cum aveţi şi dvs. nume şi prenume probabil), totuşi înseamnă ceva pentru cei din Zalău sau Sălaj. O perioadă liceul (CNS) a purtat numele lui. Are şi o stradă, şi o casă memorială (pe 22 Decembrie 1989, adică Crasnei), are volume scrise şi traduse chiar şi în limba română, dar dacă vă băgaţi capul în nisip (sau sub perină), nu alţii sunt de vină.
Chiar pe saitul acestui ziar găsiţi mai multe materiale în legătură cu poetul.
Pot să vă întreb, unde aţi absolvit liceul?