Potrivit fermierilor, în Sălaj prețul la carnea de porc este mai mic față de media anunțată la nivel național

Doi fermieri din Sălaj ne-au contactat telefonic la redacție în urma articolului publicat miercuri, privind prețul la carnea de porc la poarta fermelor, o cifră reprezentând media națională stabilită de specialiștii Comisiei Europene și pusă la dispoziția presei. Este vorba despre prețul la carnea de porc la poarta fermei, la carcasă tip “S”, preț înregistrat în prima săptămână a acestui an. Potrivit analizei datelor statistice ale Comisiei Europene, țara noastră înregistrează ca medie, un record negativ în prima săptămână a anului, în acest sector. Analiștii economici spun că avem cel mai mare preț din UE la carnea de porc. În prima săptămână din 2020, prețul cărnii de porc de la poarta fermelor românești a ajuns cel mai mare dintre statele membre. Este cu aproape 50 la sută mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Prețul la poarta fermei din România a ajuns în medie la 2,24 euro kilogramul carcasă tip S, cel mai mare din UE, indică ultimele date ale Comisiei Europene analizate de cel mai mare portal economic online din România, economica.net. desigur, prețurile la carnea de porc pe regiuni din țară diferă astfel încât doi fermieri sălăjeni ne-au contactat și ne-au transmis telefonic (fără să ne trimită, însă, o dovadă în acest sens deși am solicitat acest lucru în unul din cazuri) că la fermele lor carnea are un preț ceva mai mic față de această statistică care reprezintă, așa cum am arătat, o medie oficială la nivel național. Cei doi fermieri care ne-au contactat au spus că  în județ, situația privind prețul cărnii de porc ar fi diferită de cea existentă în această statistică, astfel încât carnea se vinde în Sălaj cu un preț mai mic față de cel prezentat de cele mai recente statistici ale Comisiei Europene. Fermierii ne-au transmis că la poarta fermelor sălăjene, carnea de porc are un preț de sub 2 euro, adică un preț cuprins între 8 și 8,5 lei. Menționăm că datele prezentate mai sus sunt date oficiale puse la dispoziție de specialiștii CE, iar cele prezentate, telefonic, de cei doi fermieri din Sălaj reprezintă situația la nivelul fermelor acestora, nefiind o statistică oficială pentru care Magazin Sălăjean își asumă răspunderea ci una transmisă telefonic de doi fermieri din județ. Am considerat util să prezentăm și aceste două cazuri (care, probabil, nu sunt singurele) ce indică faptul că în Sălaj, prețul la poarta fermelor, la carnea de porc, este ceva mai mic față de cel prezentat în statistica la nivel național.

 

 

Leave a Comment