Dezastru în bugetele românilor: masa de Crăciun a ajuns să coste dublu față de anul trecut

Sărbătorile din acest an vin cu prețuri mai mari față de anul trecut la majoritatea produselor de bază. În prag de Crăciun, mai precis perioada din an în care cumpărăturile la alimente depășesc cu mult media lunilor precedente, suntem nevoiți să scoatem din buzunar sume mai mari cu procente cuprinse între 20 și aproape 90 la sută. Aceasta în condițiile în care salariile au rămas neschimbate, în special în sectorul privat. Cu excepția cărnii de pui, toate alimentele, fără excepție, sunt mai scumpe în acest an față de anul precedent. Totul pornește de prețul de producător influențat de fluctuațiile pieței europene, la care se adaugă prețul crescut al carburantului. Așadar, Crăciunul din acest an se anunță unul mult mai scump, având în vedere că principalul produs cumpărat în această perioadă -carnea de porc- este mult mai scump la poarta fermei. Din cauza pestei porcine africane care afectează atât România, dar mai ales statele din Asia care sunt mari producătoare, deficitul din piață este alarmant de mare, iar prețurile sunt cu aproape 50 la sută mai mari față de perioada similară a anului trecut. Preţul mediu al cărnii de porc la poarta fermei a depăşit, pentru prima dată în ultimii patru ani, pragul de 2 de euro kilogramul.
Mai mult costă și ouăle al căror preț a crescut constant de la începutul acestui an și accelerat în ultima lună. Conform ultimelor date disponibile ce datează din 2 decembrie 2012, prețul de la poarta fermei pentru 100 de kilograme de ouă a ajuns la 125,14 euro, cu 8 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut și ccu 7,3 la sută peste ultima lună. Majorarea de preț din România este mult peste creșterea medie din UE, unde costul mediu pentru 100 de kilograme de ouă este de 140,40 de euro, cu 3,3 la sută mai mult decât în perioada similară a lui 2018. Cu toate acestea, fermierii români au printre cele mai mici prețuri dintre statele membre, cel mai ieftin fiind în Estonia (107,8 euro).
Ianuarie 2018 a marcat atingerea unui preț maxim ai ultimilor cinci ani la laptele livrat de ferme, indică datele Comisiei Europene. Suta de kilograme ajunsese atunci la 32,1 euro, prag care nu a mai fost atins anul acesta. În luna ianuarie când în mod tradițional prețul laptelui este mai mare, costul mediu a fost de 31,46 euro suta de kilograme, după care prețurile au înregistrat un trend descendent până în octombrie când livrările s-au făcut la o medie de 31,6 euro suta de kilograme. Conform ultimelor date disponibile, prețul a ajuns la 31,7 euro, cu 4 la sută mai mult decât în 2018 și 6,3 la sută peste nivelul înregistrat cu o lună în urmă. Avem astfel a patra cea mai mare creștere de preț anual din UE, media între statele membre fiind de 35 de euro, cu 3 la sută mai puțin decât în perioada similară a lui 2018.
În ceea ce privește prețurile la unt, acesta este pe un trend descendent la nivelul UE. raportându-se un minus de 18 la sută față de perioada similară a anului trecut, până la 368 de euro suta de kilograme. 
Prețul de producător al carcasei de carne de vită ( vită tânără, între 8 și 12 luni) a depășit în luna noiembrie, conform ultimelor date disponibile, pragul de 290 de euro suta de kilograme, fiind cu 5,8 la sută mai scumpă decât în urmă cu un an. Nu este însă un maxim al acestui an, în condițiile în care, în luna februarie, crescătorii vindeau carcasa, în medie, cu 338,7 suta de kilograme.
Conform ultimelor date disponibile ale Comisiei Europene (2 decembrie 2019) carnea de pui la poarta fermei s-a ieftinit însă cu 0,6 la sută față de perioada similară a anului trecut, până la 143,9 euro suta de kilograme. În medie, la nivelul UE, prețul cărnii de pui la poarta fermei a fost de 181,3 euro suta de kilograme, cu 0,6 la sută peste nivelul raportat în anul anterior. Din datele Comisiei, carnea de pui începe să câștige cotă de piață, consumatorii de porc trecând la pui ca urmare a prețurilor tot mai mari la acest tip de carne.

 

 

4 Thoughts to “Dezastru în bugetele românilor: masa de Crăciun a ajuns să coste dublu față de anul trecut”

  1. Anonim

    Multumim psderbedeilor pt.sustinerea bugetarilor cu salarii dunle fata de privat.

    1. Anonim

      multumim si ciumelor galbene pentru continuarea masurilor de asuprire a poporului, imbuibare a bugetarilor si saracire a celor din privat. Nu se deosebesc cu nimic! Gunoaie de la A la Z! Portocaliii deghizati in buni samariteni – aceleasi lepre!

  2. Anonim

    Un popor primitiv, care trăiește prin și pentru maț, aflat pe primul loc în Europa la aruncat mîncare într-un an de zile! Ia uitați-vă ce-i la supermarketul, începînd cu amărîtul de Penny, mașină lîngă mașină pe ambele părți ale străzilor din jur!

    1. Anonim

      stai linistit, si nemtii, si americanii, si englezii sunt la fel. Unii chiar mai rau ca noi.

Leave a Comment