Motto : „Șahul este totul – artă, știință și sport”.
Anatoli KARPOV (n. 23 mai 1951), fost campion mondial de șah
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, în parteneriat cu Școala Gimnazială „ Silvania”, au organizat tradiționala competiție șahistă Cupa „ 1 Decembrie”, pentru elevi ai școlilor gimnaziale. Concursul s-a desfășurat vineri, 29 noiembrie 2019, în Centrul de Documentare și Informare al Școlii „Silvania”. Au participat 64 de elevi, fete și băieți, iubitori ai acestui sport nobil, care, învață să joace șah cu mintea lor, dezvoltându-și, de fiecare dată, imaginația. Mulți dintre ei sunt atrași de întrecerile șahiste, întrucât și-au dat seama că șahul nu este un simplu joc, el este o activitate, o pasiune care le face viața mai frumoasă. Din păcate, la ediția din acest an, prezența fetelor a lăsat de dorit. Poate că au fost mai interesate de prezența lor în programul artistic din Parcul Cetății al urbei șimleuane, la prima ediție a Târgului Ocazional de Crăciun. Poate…
Conform tragerilor la sorți individuale, la cele trei categorii de întrecere, s-a jucat în „sistem eliminatoriu”, la 15 mese de șah. Din juriul de concurs au făcut parte profesorii: Mirela Lazăr – Școala Gimnazială „Silvania”, Lázár Zoltán – Școala Gimnazială „ Báthory István”, învățătoarea Adriana Bonțe – Școala Gimnazială „Silvania”și instructorul sportiv de șah Iván Vasile – pensionar.
În urma unor partide atrăgătoare, unele cu răsturnări de situații interesante, cei mai buni șahiști au fost declarați:
-clasele pregătitoare – I: locul 1. Oliver Pop – Școala Gimnazială nr.1 Nușfalău; Locul 2. Józsa Patrick – Școala Gimnazială „Silvania”; Locul 3. Alexandru Bede – Școala Gimnazială „Silvania”;
-clasele II – IV: locul 1. Magyar Sara și Veres David – ambii de la Școala Gimnazială „Báthory István”; Locul 2. Cezara Purghe – Școala Gimnazială „Horea” și Magyar Alex – Școala Gimnazială „Báthory István”; Locul 3. Iulia Vereș – Școala Gimnazială „Silvania” și Magyar Erick – Școala Gimnazială „Báthory István”.
-clasele V-VIII: locul 1. Egri Kriszta – Școala Gimnazială „Báthory István” și Antonio Bonțe – Școala „Silvania”; Locul 2. Kulcsár Henrietta – Școala „Báthory István” și Ionuț Pop – Școala Gimnazială „Silvania”; Locul 3. Tudor Purghe – Școala Gimnazială „Horea”.
Cel mai „tânăr participant” a fost eleva Boros Vivien – Școala Gimnazială „Báthory István”.
La competiție au asistat și câțiva părinți ai tinerilor șahiști. De asemenea, au fost prezenți: ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului, ing, Szábo Ernö Csaba – administrator public al orașului, prof. Angela Maria Lipo – directoare și prof. Mariana Ghile – directoare adjunctă.
Înainte de festivitatea de premiere, Septimiu Cătălin Țurcaș a avut o alocuțiune adecvată, reliefând scopul acestei competiții tradiționale, în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României, în data de 1 Decembrie. I-a felicitat pe șahiști pentru interesul pe care-l au pentru „sportul minții”, șahul, dar și pe părinții lor, fiindcă-i sprijină necondiționat în această activitate, pe cât de frumoasă, pe atât de utilă în educarea celor tineri, dezvoltându-le capacitatea intelectuală. A vorbit despre tradiția pe care o are șahul în orașul Șimleu Silvaniei și datorită instructorului sportiv Iván Vasile, cel care a contribuit la obținerea unor rezultate foarte bune pe plan local, județean și chiar internațional, la concursurile de șah, bilaterale, dintre orașul Șimleu Silvaniei și orașele înfrățite cu acesta, Albertisa, Nyíbátor și Szarvas (toate trei din Ungaria). Astfel, anul 2019 a fost un an bun pentru șahul juvenil șimleuan: echipa de șah a Școlii Gimnaziale „Silvania” – campioană a județului Sălaj, precum și 10 medalii de aur, șapte medalii de argint și cinci medalii de bronz, câștigate la Festivalurile Internaționale de Șah. Ca atare, Septimiu Țurcaș l-a felicitat pe Iván Vasile și i-a înmânat, în aplauzele asistenței, o cupă personalizată.
În continuare s-au făcut premierile de rigoare. Organizatorii au înmânat diplome, cupe și medalii, alături de felicitările binemeritate, în aplauzele celor prezenți. De remarcat că, toți concurenții au primit dulciuri, sucuri și apă minerală.
Prof. Marin ȘTEFAN