Peste 54 la sută dintre clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ din judeţul Sălaj, majoritatea în mediul rural, nu sunt păzite sau dotate cu sisteme de monitorizare video.
Mai mult de jumătate din unităţile de învăţământ din judeţ nu au asigurată pază şi nu dispun de sistem de monitozare video. Conform unui raport cu privire la asigurarea sistemului de pază în unităţile de învăţământ din judeţ, grădiniţe şi şcoli, al Inspectoratului Şcoalar Judeţean (ISJ) Sălaj, la începutul acestui an şcolar 2019-2020 în judeţ erau 338 de unităţi de învăţământ în sistemul public, de stat, şi alte patru unităţi de învăţământ în sistemul privat, în total 342 de şcoli şi grădiniţe. Din totalul precizat, 28 de unități de învățământ au asigurată pază umană, 118 sunt dotate cu sistem de supraveghere video și alte 11 unități dispun atât de pază umană, cât și de sistem de supraveghere video. Concret din cele 342 de unităţi de învăţământ, în doar 157 este asigurată paza, iar în 185, mai mult de jumătate – peste 54 la sută, aceasta lipseşte. Este vorba despre unităţile de învăţământ din mediul rural. Securitatea unității de învățământ poate fi asigurată de școală prin: pază asigurată de unitatea administrativ teritorială (UAT)- primărie, pază asigurată cu personal propriu al unității de învățământ, firmă de pază, supraveghere video şi sistem de alarmă. În unităţile de învăţămînt unde nu este asigurată paza, motivul invocat de autorităţi este insuficienţa fondurilor. ”Avem profesori de serviciu care merg pe coridoare şi stau la intrarae în şcoală. Lipsa de fonduri este principala cauză pentru care nu se poate înfiinţa un post de pază. Nu sunt bani, acesta este deja un clişeu pe care îl auzim zilnic de la cei care au atribuţii cu privire la fondurile alocate pentru şcoala noastră, primari”, a precizat un cadru didactic care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural şi care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Instituţiile de învăţământ din judeţ se află în subordinea primăriilor şi, practic, administraţia locală, în frunte cu edilul, decide ce sume trebuie cuprinse în buget pentru astfel de servicii de pază şi nu numai. Au fost probleme Inclusiv cu decontul pentru navetă. Ni s-a spus că nu sunt bani şi o perioadă, câteva luni, chiar dacă tot am adunat biletele de autobuz şi bonuri de benzină, n-am primit niciun leu. Nu ştiu cum se face că pentru educaţie nu sunt bani, iar pentru fel de fel de evenimente sunt. (…). Nu cuprind în buget astfel de cheltuieli la capitolul educaţie şi… râmâi pe dinafară”, a precizat cadrul didactic.
În municipiul Zalău, toate unităţile de învăţământ au asigurată paza
Conform ISJ Sălaj, la nivelul municipiului Zalău toate cele 36 de unități de învățământ au asigurată paza. Situația, în funcție de modalitatea de asigurare a pazei, se prezintă după cum urmează: zece unități au asigurată atât pază cu personal al unității de învățământ, cât și prin supraveghere video; două unități dispun de pază asigurată cu personal propriu al unității de învățământ, firmă de pază, supraveghere video și sistem de alarmă; o unitate de învățământ dispune de pază asigurată cu personal propriu al unității de învățământ, supraveghere video și de sistem de alarmă; o unitate de învățământ are asigurată paza prin supraveghere video și prin firmă de pază; 16 unități sunt dotate cu supraveghere video şi şase unități dispun atât de sistem de supraveghere video, cât și de sistem de alarmă.
asta pe hatie
realitatea este mult mai dureroasa
dar noi dam bani la biserica, caci acolo ne este viitorul
vai si amar de noi !
nu este chef, petrecere, chermeza a tinwerilor de azi sa nu aduca unul ceva DROGURI !
la toate „petrecerilor” VIP urilor se consuma tot felul de prosti !!