În una dintre ultimele ședințe de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobată Hotărârea privind stabilirea, pentru anul 2019, a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine.
Prin adoptarea acestei hotărâri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) prin structurile județene, va putea acorda începând din 16 octombrie 2019 plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic într-un procent conform reglementărilor comunitare în vigoare la data efectuării plăţilor în avans. Plăţile prevăzute în actul normativ se acordă potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Prin acest act normativ au fost aprobate cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă (102,6082 euro/ha), plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (48,7127 euro/ha), plata pentru înverzire (59,3201 euro/ha) şi plata pentru tinerii fermieri (31,2477 euro/ha). Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafeţelor determinate.
Pentru speciile ovine/caprine, plăţile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 64.300.000 euro. Cuantumurile pentru plăţile directe se calculează de către APIA prin raportarea plafoanelor la suprafeţele determinate şi la efectivul de animale eligibile.
Sumele necesare pentru aplicarea plăţilor directe în sectorul vegetal şi a schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă se asigură din prevederile bugetare aprobate MADR pentru anii 2019 şi 2020.
Aplicarea prevederilor acestui act normativ va permite beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri şi programul de dezvoltare pe termen scurt, în condiţiile cunoaşterii nivelului sumelor pe care urmează să le primească.
si-au scos toti angazatii in fata sediilor, pregatiti sa mearga la razboi ! asta era la prima ora 8:00.
Cica marele lor conducator de la Bucuresti, ministrul OAIA, a solicitat Liste cu Soldati inregimentati politic in PSD, sa fie toti prezenti la marele circ / miting organizat de OAIA, ministrul agriculturii, cu ocazia Targului International de la Fechetău – Negreni !! sau Bucuresti ? 🙂
Oare astia (PSDisti) stiu unde trebuie sa mearga? Sa nu incurce Targurile si sa se trezeasca OAIA singur pe pajiste ! 🙂
p.s. toate agentiile, institutiile (APIA, DARD, OSPA, AFIR, ANZ, etc) subordonate ministrului OAIA, isi trimit angajatii reprezentativi, la marele circ / miting al Oiiii !!!!! Unii dintre ei, chiar si-au stricat o zi sau poate doua din concediu de odihna, alti au intrat brusc in concediu medical 🙂 alti se vor trece si cu ore suplimentare, cei meseriasi binenteles 🙂
Atunci cand comunistii subventionau CAP-rile de la arat si semanat pana la recoltat multi palavragii faceau clabuci la gura, vai, vai subventii, nu se poate. Acum SUNt bune subventiile, ioi, ioi !