Sub coordonarea Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, în toamna anului 1990, mai precis în 25 septembrie, a demarat în România experimentarea unui sistem de urgență ce funcționa deja cu succes și în alte țări europene. Raed Arafat este considerat „părintele” acestui serviciu, medicul român născut în Siria, specializat în anestezie și terapie intensivă punând bazele Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Târgu Mureș, devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă.
La baza acestuia se afla transferul unui echipaj medical spitalicesc ce beneficia de dotarea necesară la locul unde se afla un pacient în stare critică. Echipajul putea astfel să acorde asistență medicală de urgență, lucru care însemna și înseamnă, practice, salvarea unei vieți. Echipajul medical era condus de un medic pregătit în domeniul terapiei intensive și anesteziei, dar și în domeniul medicinei de urgență. Noul serviciu purta numele de SMUR sau Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare. Mașina care transporta echipajul medical era echipată pentru intervenție rapidă. Transportul pacientului era posibil doar prin intermediul unei autosanitare a Serviciului de Ambulanță.
De atunci au trecut aproape trei decenii, iar SMURD a ajuns una dintre structurile de importanță covârșitoare în viața românilor.
“29 de ani de protejare a vieţii sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă” SMURD. Cinci inițiale care definesc peste un sfert de veac din istoria medicinii românești. 29 de ani în care Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a devenit sinonim cu salvarea de vieți. Zilnic în luptă cu secundele, pentru redarea şansei la viaţă. La mulţi ani, medici, asistenți, pompieri, piloți și voluntari!” au scris salvatorii sălăjeni pe cea mai mare platformă de socializare online.
SMURD Sălaj a fost înființat în 16 decembrie 2011, atunci când în Sălaj au ajuns primele patru autospeciale SMURD, aceasta fiind ziua în care Sălajul a primit, practic, o șansă de a trece cu bine peste cele mai cumplite și dificile situații – evenimente în care locuitorii județului și nu doar ei au fost, din păcate, implicați.
Deși structura sălăjeană nu apare, încă, menționată pe pagina oficială SMURD, lucru omis pe cale de consecință și de articolele din presa națională, sălăjenii știu că județul nostru se poate baza oricând pe o structură SMURD proprie, puternică, ambițioasă, un “serviciu al vieții” care a primit recent o responsabilitate de rang regional prin darea în folosință a heliportului dotat cu elicopter de la baza Jibou. În anii care au urmat înființării SMORD Sălaj au fost date în folosință structurile din Zalău, în incinta ISU Porolissum, SMURD Șimleu, Ileanda, Nușfalău, – înființate în 2017, Punctul de lucru Sărmășag care și-a început activitatea tot în 2017, punctul din Sânmihaiu Almașului – 2018, iar în 2019 a fost înființat TIM Zalău și Punctul SMURD care include heliportul și elicopterul de la Jibou. Salvatorii de vieți de la SMURD Sălaj participă, împreună cu cei de la ISU, la 400 până la 450 de intervenții în fiecare lună, 24 de ore din 24, zi și noapte.
Pentru curajul și devotamentul lor, pentru că sunt la datorie mereu atunci când asupra cuiva planează pericolul suprem, cel prin care viața se poate pierde în fracțiuni de secundă, salvatorii de vieți de la SMURD merită nu doar de ziua lor aprecierea și mulțumirile noastre, ci în fiecare zi în care, așa cum știm, este nevoie de ei în toate colțurile județului Sălaj ori dincolo de granițele lui. Nu trebuie să uităm nicio clipă faptul că o zi ori o noapte de muncă pentru cei de la SMURD înseamnă nu doar “întâlnirea de gradul zero” cu evenimente pe care nimeni nu-și dorește să le cunoască, cu atât mai puțin să le vadă, dar mai ales înseamnă o muncă de care depinde, în final, salvarea unei vieți.
Eram în Tg. Mureș în anii aceia, puteai menționa numele dr. Raed Arafat, fără el nu ar fi existat nici un SMURD. Și nu era mașina Ambulanței, ci o ambulanță second hand privată, cumpărată pe banii lui din Germania. Și așa mai departe. E plin internetul de informații corecte, doar la un click distanță!
Esti batut in cap? Unde scrie ca era masina Ambulantei? Am verificat si informatiile sunt aceleasi, pe site-ul oficial SMURD! Scrie clar:
„Noul serviciu purta numele de SMUR sau Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare. Mașina care transporta echipajul medical era echipată pentru intervenție rapidă. Transportul pacientului era posibil doar prin intermediul unei autosanitare a Serviciului de Ambulanță.”
Prin urmare, una era masina de interventie, alta era autosanitara Ambulantei. Nici macar nu stii sa citesti cu atentie, te repezi la comentat tampenii. Unii numai de asta sunteti buni, de o vorba buna la adresa acestor oameni, n-ati auzit!
La multi ani, SMURD!
Pt 13.06 – Ambulanta de transport nu era a medicului Arafat! Masina de interventie era privata, cea de transport de la locul ridicarii victimei pana la spital se facea cu masina Serviciului de Ambulanta judetean! Nu mai dezinforma!
@ 22.23 & 07:51
1. A folosi abuziv semnul exclamării înseamnă a zbiera la oameni.
2. Nu se pune virgulă după „La mulți ani”, deoarece ar însemna că după virgulă este numele celui care adresează urarea.
3. Din septembrie 1990 până în octombrie 1991 SMUR a funcționat la Tg. Mureș pe bază privată și voluntariat, mai întâi cu mașina doctorului Arafat și apoi cu o ambulanță venită din Germania.
4. Se pare că ai citit, dar n-ai înțeles: eram acolo, locuitorii și autoritățile din Tg. Mureș l-au apreciat și sprijinit pe dr. Arafat, spre deosebire de cei de la serviciul de Ambulanță din restul țării.
5. Apreciez că după semnalarea mea, dl Negoiță a pus în articol și a subliniat numele dr. Arafat, care, împreună cu ceilalți voluntari dedicați, realmente a scos oameni din moarte în anii aceia.