Diferențele mari de temperaturi de la o zi la alta, aşa cum se întâmplă în aceste zile, dar şi umiditatea excesivă, presiunea atmosferică și schimbările ce intervin în câmpul magnetic din aceste cauze sau altele complementare, ne aduc neplăceri tuturor, în special în cazul celor meteosensibili. În cazul acestora situația este și mai delicată, având în vedere faptul că nu mai discutăm de un simplu disconfort, ci de stări de slăbiciune, stări de rău fizic sau chiar psihic, iar în unele cazuri de situații care se pot transforma în urgențe. Multe dintre persoanele meteosensibile devin uneori apatice, depresive, au dureri de cap, ameţesc, sunt agitate şi nervoase, nu se pot concentra, sunt complet dezinteresate de ceea ce se întâmplă în jurul lor, sunt chinuite de dureri de oase, dar şi de insomnii.
Toate aceste neplăceri dispar odată ce vremea se stabilizează, însă își pot prelungi efectele în unele cazuri dacă persoana nu reușește, mai ales psihic, să iasă din aceste căderi bruște. Când afară este foarte frig ori excesiv de cald, dar mai ales în perioadele în care diferenţele de temperatură sunt foarte mari în interval de doar câteva ore, bolile latente de care suferă unii oameni se pot acutiza. La persoanele tinere şi sănătoase, impactul schimbărilor meteorologice bruşte poate trece, de cele mai multe ori, neobservat. Dependenţa de vreme, anticipările meteo, durerile reumatice care îi necăjesc pe meteosensibil nu sunt simptome ale unei boli, ci o stare care trece, se normalizează odată ce organismul se adaptează noilor condiţii. Simptomele tipice sunt durerile de cap, migrenele, sufocările, ameţelile, starea de slăbiciune, irascibilitatea sau transpiraţiile excesive. Creşte tensiunea arterială, apar palpitaţii, senzaţia de sufocare şi de greutate din piept. Din pricina aerului rece şi umed, durerile reumatice şi de articulaţii devin de multe ori greu de suportat.
Diferență de până 15 de grade în interval de câteva zile
Dacă la sfârșitul săptămânii trecute la Zalău, se înregistrau 30 de grade, începutul acestei săptămâni a adus temperaturi cu 10 – 15 grade mai scăzute. Acest lucru reprezintă o adevărată pacoste pentru un organism meteodependent, chiar dacă perspectiva unor zile şi nopţi mai răcoroase ne surâde tuturor, mai ales după perioada caniculară. Specialiştii spun că schimbările atmosferice au influenţă şi asupra echilibrului psihic al meteodependenţilor. În situațiile de genul celor cu care ne confruntăm și acum, în care temperatura scade cu până la 20 de grade în interval de doar câteva zile, lucrurile se înrăutățesc în ritm amețitor. Faptul că ieri am avut parte de soare, căldură și o stabilitate atmosferică indiscutabilă iar după 24 de ore ne confruntăm cu o adevărată vreme de iarnă reprezintă o adevărată catastrofă pentru meteosensibili și chiar pentru cei fără probleme de acest gen. Palpitații, dureri articulare acute, crize de gută, de sciatică, stări de deprimare, amețeli, stări de sufocare, transpirații excesive ori stări de tremor, migrene, stare de vomă, dureri de cap, de member, de spate, paloare și multe altele reprezintă doar câteva din problemele pe care un meteosensibil le întâmpină atunci când vremea se schimbă brusc. În astfel de situaţii, cel mai indicat este să-ţi păstrezi calmul, să înveţi să te cunoşti, spionându-ţi atât fizicul, cât şi psihicul şi, mai ales, să te informezi. Un ceai calmant, un duş cald, urmat de un masaj, parţial sau total, o lectură uşoară şi plăcută pot fi cele mai puternice leacuri. Ceaiul de sunătoare este cea mai potrivită băutură, cu excepția cazurilor în care medicul nu recomandă consumul acestei plante. Studiile arată că dintre plantele medicinale, tratamentul cu sunătoare este cel mai indicat în asemenea perioade. Persoanele care suferă din cauza vremii pot apela cu încredere la sunătoare, deoarece planta are ca efect un tonus psihic pozitiv, vioiciune şi optimism. Infuzia de sunătoare, o cană de apă clocotită peste o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită are efecte calmante. Sunt indicate alimentele, în special legumele și fructele cu un conținut bogat în magneziu, potasiu și seleniu, vitamina B6 și vitamina C. Alcoolul și excitantele reprezintă cea mai proastă alegere în astfel de situații, agravând în mod catastrofal aceste stări. Izolarea, statul excesiv în casă sau în pat agravează aceste stări. Medicii ne sfătuiesc să ieșim afară, să respirăm profound, să facem plimbări pe jos au cu bicicleta, chiar dacă plouă, bate vântul ori este mai frig.
“Meteosensbilitatea este un strigat de alarma al organismului, spune medicul de familie Garofița Nicolae. “Este consecința unor dereglari diverse, acumulări de toxine, tensiuni fizice (musculare) si psihologice etc., care duc la o stare generală de disconfort. Proporțional vorbind, meteosensibilitatea este de trei ori mai frecventa în cazul femeilor decât al bărbaților. Este mai des întâlnită în cazul persoanelor care locuiesc în orașe. Se presupune ca se petrece acest lucru din cauza că oamenii care trăiesc în mediul urban își petrec foarte mult timp în spatii închise, iar organismul și-a pierdut capacitatea de adaptare la transformările impuse de vreme. Fiecare meteosensibil are un mod unic de manifestare”.