Sfârșitul verii a venit cu noi majorări ale preţului la ouă, conform datelor Comisiei Europene aferente datei de 5 august. Cu un cost de 100,19 euro suta de kilograme la poarta fermei (deja ambalate), cu 8,4 la sută mai mult decât în urmă cu o lună, oul românesc a înregistrat a doua cea mai mare scumpire din UE, în condiţiile în care în Estonia crescătorii au pus 10,1 la sută la suta de kilograme. De altfel, s-a trecut pragul de 100 de euro încă de săptămâna anterioară, după patru luni în care ouăle s-au vândut sub acest preţ. Anul acesta, cel mai mare preț la ouă s-a înregistrat la sfârșitul lunii februarie, perioadă de iarnă când producţia este în mod natural mai mică. Atunci suta de kilograme la poarta fermei româneşti ajunsese la 105 euro. Ultima lună a adus scumpiri la ouă în toată Europa, preţul mediu, conform datelor din 5 august, fiind cu 3,1 la sută peste cel din luna anterioară, adică peste 120 euro suta de kilograme. Raportat la ultima săptămâna, aprecierea medie la nivelul statelor membre a fost de numai 1,2 la sută, în vreme ce în România nu s-a înregistrat nicio fluctuaţie. Dacă ne uităm pe staticile anului trecut, preţul mediu în UE este cu 6,5 la sută mai mare, dar cu 0,2 la sută mai mic în România. În 2018, românii, ca şi ceilalţi europeni, s-au confruntat cu creșteri de preţuri la ouă, media anului trecut fiind de 110,4 euro suta de kilograme în România şi de 132,6 suta de kilograme media europeană. Cel mai mare preț la ouă s-a înregistrat în 2017 – 127,5 euro suta de kilograme la poarta fermei din ţara noastră şi 141 de euro, preț la nivel european.