Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou organizează în această perioadă cea de a VIII-a ediţie a Simpozionului Internațional de Arte Vizuale ”Arta în Grădină”. Evenimentul are loc în perioada 19 – 29 august 2019, în cadrul natural deosebit oferit de Grădina Botanică din orașul Jibou, iar în acest an este susținut și de Primăria orașului Jibou, prin asociația Prietenii Grădinii Botanice și de revista online Modernism.ro din București. La această ediție vor participa următorii artiști: Gabriela Aniței – București, Valentin Codoiu – Cluj-Napoca, Florin Gherasim -Cluj-Napoca, Mariana Gheorghiu – Cluj-Napoca, Camelie Hîrlea Moritz – Cluj-Napoca, Eugen Moritz -Cluj-Napoca, Elisabeth Ochsenfeld -Germania, Cristian Porumb – Cluj Napoca și Radu Șerban -Cluj-Napoca.
Conceptul tematic al ediţiei din acest an ”Podoabele grădinii”
Conceptul tematic al ediţiei, propus de Vasile Cioca, curatorul din acest an al Taberei de creație, are ca titlu generic: ”Podoabele grădinii”. Ființele vegetale își extrag hrana prin rădăcini, caracterizându-se, din perspectivă științifică, prin prezența clorofilei, prin faptul că membrana celulei este formată din celuloză și, în cazul speciilor superioare, prin alcătuirea corpului din rădăcină, tulpină și frunze. Ființele vegetale sunt intim conectate la teluric prin rădăcini, iar la cer prin frunzele și florile orientate spre soare-lumină. Fructele, după arderea în iubire a florilor, cad din nou spre teluric, spre a da naștere la o nouă plantă. Frunzele, florile, fructele-semințele au fost înconjurate de-a lungul timpului cu multiple aure simbolice prin care artiștii, inclusiv pictorii, vor pluti poetic. Astfel, pentru Novalis floarea este simbolul dragostei și al armoniei. Caliciul florii este, din perspectivă spirituală, ca și cupa, receptacolul activității cerești. Rănile Răstignirii se transformă în trandafiri. Fructul, datorită semințelor pe care le conține, a fost comparat de René Guenon cu omul primordial, simbol al originilor. În aura simbolică a Extremului Orient, frunza sugerează fericire și prosperitate. Sfântul Ioan al Crucii face din floare imaginea virtuților sufletului, buchetul care le adună fiind cel al perfecțiunii spirituale. Dincolo de podoabele vizibile, expresive, scăldate în bogate aure simbolice ale Grădinii — frunzele, florile, fructele, semințele, artistul, fie el poet, pictor, muzician, simte, descoperă și se lasă vrăjit și de altfel de podoabe, invizibile dar sensibile, imaginare, stihiale — primordialitate, vacuitate, eternitate, armonie, liniște, tăcere… Grădina pare a fi, coborând în intimitatea sensibilă a existentului, o metaforă încarnată a naturii. Dar, până la urmă, se întreabă omul de știință, filozoful, misticul Blaise Pascal, ce este omul în natură? Un neant – în comparație cu infinitul, un infinit- în comparație cu neantul, un mediator între nimic și tot. Ca mediator între nimic și tot, omul străbate timpul care-i este dat, prin mijlocirea constructelor sale – tehnice, științifice, filozofice, spirituale, artistice. Artistul vizual este un mediator, prin arta sa, între nimic și tot. El intuiește, presimte, își imaginează neantul și infinitul, le sugerează metaforic, simbolic, cu ajutorul culorilor, formelor, semnelor vizual – plastice. Doar obiectele, plantele, animalele, oamenii, fenomenele le vede aici și acum, le pictează, le transfigurează, el, artistul, un veșnic călător care străbate mituri.
Atelier de pictură cu un grup de copii de la Centrul de Plasament din Jibou
În cadrul activităților culturale conexe, Simpozionul va beneficia de prezentări și comunicări legate de temele artelor, muzică și literatură, susținute de invitați și de o parte dintre participanți. Profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca va coordona un atelier de pictură la care va participa un grup de copii de la Centrul de Plasament din Jibou. În data de 28 august 2019, la Grădina Botanică din Jibou, se va vernisa expoziție de bilanț a acestei ediții, care va cuprinde lucrările realizate în perioada taberei de creație din cadrul Simpozionului.Lucrările din această ediție vor întregi colecțiile de artă contemporană ale instituțiilor organizatoare: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou. Curatorul ediției a VIII-a a Simpozionului este Vasile Cioca, iar coordonatorul Simpozionului – Radu Șerban.