Un grup infracțional care a înșelat mai mulți primari a fost trimis după gratii

Un clujean care a înșelat mai mulți primari din Sălaj a fost condamnat, joi, la trei ani și patru luni de închisoare, sentința fiind pronunțată în cursul zilei de ieri, 7 august, de magistrații Tribunalului Sălaj. Aceasta poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.  În același dosar, alături de inculpatul Cătrinoiu Cătălin, au mai fost condamnate încă patru persoane, respectiv Boian Lucian – la 3 ani și 4 luni închisoare cu executare, Ionescu Adrian – 2 ani închisoare, Glăvan Matei – 1 an si 10 luni inchisoare și Daniela Bersu – 1 an și 10 luni închisoare.Totodată, potrivit soluției Tribunalului Sălaj, cele două societăți coordonate de Catrinoiu – Programul pentru Sporirea Capacității Administrative SRL și Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate SRL, sunt obligate la plata amenzii penale de câte 78.000 de lei. Reamintim că cei cinci, în perioada octombrie – noiembrie 2015, au constituit un grup infracţional având ca scop determinarea, prin inducerea în eroare, a UTA-urilor din judeţul Sălaj (primăriile), să încheie contracte cu societatea comercială “Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL. Potrivit anchetatorilor, în plasa rețelei de inspectori falși de “integritate” au căzut 14 primari din Sălaj, printre aceștia fiind cei din Marca, Măeriște, Șamșud, Horoatu Crasnei, Bobota sau Sânmihaiul Almașului.

 

Grupul infracțional a operat în Sălaj, dar și în alte județe

 

Potrivit procurorilor sălăjeni, pentru atingerea scopului grupului infracţional organizat, Bersu Daniela, Ionescu Cătălin Adrian şi Glăvan Ion Matei, împreună cu alte două persoane s-au deplasat la 14 primării de pe raza judeţului Sălaj, şi-au declinat calităţi de funcţionari ai Agenţiei Naţionale de Integritate şi sub pretextul completării unor formulare intitulate “Raport de analiză în vederea sporirii capacităţii administrative UATC“, cele trei persoane au determinat prin mijloace frauduloase reprezentanţii primăriilor să semneze acorduri de implementare “Sistem informatic integrat”, care erau adevărate contracte.
Anchetatorii susţineau la acea vreme că aşa – zis inspectori au acţionat şi în alte judeţe. Potrivit acestora, în capcana escrocilor au căzut edili şi din Arad, Braşov, Covasna, Sibiu şi Timiş. Preţul convenit de către părţi pentru pachetul de servicii aferente sistemului informatic www.e-buget.eu, contractat de către beneficiar în baza acordului, era de 870 dolari/an.

Preţul aferent comunicărilor pe suport de hârtie menţionat în contract este de şase dolari pentru fiecare dosar generat de către beneficiar prin intermediul aplicaţiei www.e-buget.eu. Factura se emitea ulterior semnării acordului, pentru perioade succesive de câte 12 luni. Acordul se încheia pe o perioadă de patru ani şi se prelungea automat în aceleaşi condiţii dacă niciuna dintre părţi nu îl denunţa cu 60 de zile înainte de expirarea sa.

Relevantă pentru intenţia grupului infracţional o constituie clauza potrivit căreia în cazul denunţării acordului, din orice motiv de către beneficiar sau furnizor, înainte de expirarea duratei acordului sau fără respectarea termenului de preaviz, denunţătorul urma să fie obligat la plata sumei de 2.380 de euro, reprezentând taxă reziliere, prin inserarea acestei clauze urmând să descurajeze orice încercare de denunţare a acordului de către “beneficiari”. Având în vedere încheierea contractului pe o perioadă de patru ani, pentru fiecare contract urma a fi plătită suma de 870 dolari/an, rezultă că valoarea fiecărui contract este de 3.480 de dolari.
Potrivit sursei citate, în contract mai era menţionată o clauză conform căreia ”prin semnarea acordului, părţile atestă funcţionarea deplină la sediul beneficiarului a sistemului informatic www.e-buget.eu şi a tuturor funcţionalităţilor sale, acordul ţinând loc de proces verbal de recepţie şi implementare”.
În realitate persoanelor vătămate nici nu li s-a adus la cunoştinţă nimic despre existenţa contractului, iar menţionarea faptului că semnarea acordului ţine loc de proces verbal de recepţie şi implementare a unui sistem informatic care nu a fost implementat, relevă intenţia frauduloasă a inculpaţilor, au precizat, la acea vreme, anchetatorii. Cătălin Catrinoiu este arestat preventiv din luna martie a acestui an într-un dosar de ultraj.

 

 

Leave a Comment