Județul Sălaj înregistrează în prezent patru dispariții de copii. Dispăruții minori nu sunt însă, la propriu, dispăruți, întrucât situația lor este cunoscută de autorități. Într-un comunicat primit de la IPJ Sălaj se arată faptul că, la nivelul unității județene de Poliție sunt dați dispăruți patru minori, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani. Cel mai vechi caz este din data de 24 februarie 2019. Deși figurează ca dispăruți, pentru că au plecat din centrele în care locuiau și nu s-au mai întors, situația acestora este cunoscută și monitorizată, sunt toți în viață și sănătoși, nefiind vorba despre vreo dispariție în sensul clasic al expresiei, ci despre o plecare voluntară din centrele de plasament. “Toți acești copii au plecat în mod voluntar din centrele de plasament, în repetate rânduri și au fost găsiți de polițiști, după care au fost predați unităților de unde au plecat”, ne-au transmis reprezentanții IPJ Sălaj. Au fost predați, dar au fugit din nou, alegând un regim de viață mai dezorganizat și cu mai puține restricții impuse un program de școală și timp liber.
Primul caz dintre cele patru, în Sălaj (înregistrat potrivit legii ca dispărut) este al unui adolescent de 17 ani din Centrul de Plasament Jibou. Potrivit informațiilor transmise de Violeta Milaș, directorul executiv al Direcției Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, băiatul nu mai vrea să meargă la școală și să locuiască, în continuare, în centru. Este interesat să muncească, dar nu dorește un contract de muncă, deși este posibil și legal să locuiască în centru până la vârsta de 18 ani, având în acest fel o << casă >>. Pe de altă parte, reintegrarea în familie nu este posibilă întrucât mama lui nu are un domiciliu stabil, iar bunica nu dorește să-și asume responsabilitatea creșterii și îngrijirii lui, cel puțin până la vârsta majoratului. Al doilea caz, cel de la Centrul de Plasament Șimleu Silvaniei este cel al unui copil de 14 ani care în prezent se află în localitatea Ratin, la mama lui, și nu dorește să se întoarcă în centru acolo de unde potrivit legii a fost dat dispărut, chiar dacă a plecat în mod voluntar. În zilele de 22 și 23 iulie, reprezentanții I.P.J. Sălaj au încercat să lămurească situația la locuința mamei, însă copilul s-a speriat și a fugit și de acolo. Minorul nu mai dorește să continue școala, ar vrea să se întoarcă la familie, însă aceasta trăiește la limita subzistenței. Celelalte două cazuri sunt la Centrul de Plasament Cehu Silvaniei, doi copii de 12, respectiv 15 ani refuzând inițial să se întoarcă și să mai locuiască în centru alegând să locuiască cu mamele lor chiar dacă o fac în condiții nu tocmai bune ori în locuri stabile. Totuși, prin efortul celor de la IPJ în colaborare cu DASPC, copilul de 12 ani a înțeles în cele din urmă că în centru are cele mai bune condiții și s-a reîntors în centrul din Cehu, marți, 30 iulie.
“Copiii și adolescenții care fug din centre motivează gestul în primul rând prin faptul că nu se pot adapta la un program ordonat, nu mai doresc să urmeze o formă de învățămant spunând ca le este prea greu. Unitățile de protecție a copilului nu sunt unități închise, copiii/tinerii merg la școală în comunitate, primesc ori de câte ori solicită învoiri în oraș, la prieteni și colegi sau doar pentru socializare în oraș, cei peste 16 ani lucrează în perioada vacanțelor școlare și sunt invoiți pentru a petrece timp în familiile naturale tocmai pentru a menține legătura cu familia.
De asemenea, pentru fiecare caz colaborăm atât cu Posturile de Poliție din localitățile în care se găsesc Centrele de copii care se deplasează împreună cu colegii noștri în vederea identificării acestora și readucerii în centru, cât și cu reprezentanții I.P.J. Sălaj cu care Direcția menține legătura atât online, în scris cât și telefonic ori de cate ori există vreo informație care este relevantă pentru aceste cazuri. Vreau să precizez faptul că în toate cazurile, managerii de caz împreună cu echipa multidisciplinară discută cazurile și încearcă să identifice problemele cu care se confruntă acesti copii, de ce nu doresc sa ramană în centru, sunt consiliați atat ei cât și familia naturală pentru a găsi soluții pentru menținerea în centru sau reintegrarea în familie, încercând de fiecare dată să găsească și să selecteze cele mai bune soluții și cele mai avantajoase, pentru minor.”, ne-a spus Violeta Milaș, directorul DGASPC Sălaj. Conform procedurilor în vigoare, în toate situațiile asistenții sociali și psihologii din centre discută cu copiii care manifestă dorința ori au tendința de tendinta de a pleca din centre, se fac sedințe de consiliere, li se explică amănunțit care sunt riscurile la care se expun atunci când fug din centre. În România, 18 copii figurează în prezent pe site-ul Poliţiei Române ca fiind dispăruţi, dintre care 7 băieţi şi 11 fete. Cel mai vechi caz este cel al lui băieţel care avea la momentul dispariţiei vârsta de 2 ani. De la momentul dispariţiei sale au trecut 15 ani și nu se mai știe nimic de el. Dintre cele 11 fete, două sunt cele ale căror cazuri sunt intens mediatizate în prezent, Alexandra Măceșanu și Mihaela Melencu. Ultimul caz al dispariției unui copil din Sălaj a fost cel al adolescentului Tudor Niream, caz care a fost închis în primăvara acestui an în urma tragediei de la Vârșolț, acolo unde copilul a fost găsit fără viață, înecat în lac.